Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 09 03 /12:03

Dalia Grybauskaitė NATO žada, kad Lietuva 2 proc. BVP gynybai skirs jau 2018-aisiais

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį Vilniuje atidarydamas NATO vadavietę pareiškė, kad Lietuva yra viena geriausių narystės NATO pavyzdžių. Tuo tarpu Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė patikino, kad jau 2018-aisiais Lietuva įvykdys ir finansinius įsipareigojimus NATO pagaliau skirdama gynybai ne mažiau nei 2 proc. BVP.
Dalia Grybauskaitė
Vilniuje atidaryta NATO vadavietė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Iki 2018 metų tikimės pasiekti 2 proc.“ – po NATO štabo atidarymo ceremonijos Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje Vilniuje sakė prezidentė.

Ji patikslino, kad apie tai jau yra kalbėta ir su politikais Valstybės gynimo taryboje. „Visiškai realu, kad skiriant tuos 150 mln. eurų kasmet, per trejus metus mes pasieksime 2 proc. BVP jau 2018 metais. Tai reiškia, kad yra galimybė net viršyti šią sumą, turint galvoje, kad mes taip pat turime stiprinti mūsų pasienio pajėgas, viešojo saugumo pajėgas“, – sakė prezidentė.

Yra galimybė net viršyti šią sumą, turint galvoje, kad mes taip pat turime stiprinti mūsų pasienio pajėgas, viešojo saugumo pajėgas, – sakė prezidentė.

Tuomet ji kreipėsi į salėje sėdinčius opozicijos lyderį Andrių Kubilių ir Seimo vicepirmininką Gediminą Kirkilą sakydama, kad jų linksėjimas galvomis, ko gero, reiškia pritarimą.

Pernai pasirašytame susitarime politinės partijos įsipareigojo 2 proc. pasiekti 2020 metais.

Dar ketvirtadienį D.Grybauskaitė asmeniškai dėkojo J.Stoltenbergui, kad jis pasirūpino Velso susitarimų įgyvendinimu. Prezidentė sakė, kad ketvirtadienį su NATO generaliniu sekretoriumi jau kalbėta apie ateitį ir tai, ką dar NATO reikia daryti stiprinant savo narių saugumą.

„Žingsniai padaryti, bet jų reikės daugiau“, – sakė D.Grybauskaitė.

Savo ruožtu J.Stoltenbergas pažymėjo, kad Lietuvos indėlis NATO pastaruoju metu labai jaučiamas ir vertinamas.

„NATO yra įsipareigojusi rūpintis Lietuvos saugumu, kaip ir visų kitų savo narių saugumu“, – tvirtino NATO generalinis sekretorius.

NATO pajėgų integravimo vienetais vadinamos vadavietės atidarytos trijose Baltijos šalyse, Lenkijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje. Kiekviename iš šešių štabų dirbs maždaug po 40 karininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius