-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 03

Vilnius atsikrato avarinių pastatų

Po vasarą Kauno rajone, Pakapių kaime, įvykusios kraupios nelaimės, kai apleisto pastato konstrukcijos užgriuvo nuo lietaus pasislėpusius Čekijos dviratininkus, prabilta apie tokių pastatų griovimą ar bent jau tvarkymą visoje Lietuvoje. Tačiau Vilniuje avariniai pastatai pradėti griauti tik praeitą savaitę. Specialistai pripažįsta, kad kai kurie iš jų kėlė grėsmę aplinkiniams jau ne vienus metus.
Koloso ir Grūdų gatvių kampe esanti sena mokykla su gyvenamuoju namu nuo žemės paviršiaus turėtų dingti per kelias artimiausias dienas.
Koloso ir Grūdų gatvių kampe esanti sena mokykla su gyvenamuoju namu nuo žemės paviršiaus turėtų dingti per kelias artimiausias dienas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasarą per nelaimę Pakapiuose sužalota 11 jaunuolių, vienas iš jų nuo patirtų sužeidimų mirė ligoninėje.

Sostinės savivaldybei parūpo 15 apleistų pastatų ir teritorijų. Dalis jų yra miesto centre, kiti – atokesniuose rajonuose, tačiau visur šalia yra gyvenamųjų namų, mokyklų, gatvių, tad į pastatus gali patekti bet kas, vaikai – taip pat.

10 pastatų savivaldybė pasiryžusi nugriauti. Tai sudegę gyvenamieji namai, išlikusios namų mūrinės sienos, sandėliai, po gaisro šiukšlių krūva virtęs suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras Naujojoje Vilnioje. Bus palikti tik pastatų pamatai, darbininkai sutvarkys jų teritorijas. Dar 4 pastatus savivaldybė ketina užsandarinti, kad į juos nebūtų galima patekti. Taip pat planuojama sutvarkyti vieno jau nugriauto namo Lvovo gatvėje teritoriją.

Griovimas brangiai kainuoja

Anot Vilniaus savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus vedėjo Kęstučio Karoso, griovimo ir tvarkymo darbams iš savivaldybės rezervo skirta per 230 tūkst. Lt. „Tie pastatai nemaži, kai kurie dviaukščiai, tad juos griauti nėra lengva. Taip pat reikia viską išvežti, o tai irgi kainuoja“, – sakė K.Karosas.

Anot K.Karoso, šiems avariniams pastatams remontuoti savivaldybė neturi lėšų, be to, tai daryti netikslinga.
Anot K.Karoso, šiems avariniams pastatams remontuoti savivaldybė neturi lėšų, be to, tai daryti netikslinga.

Šiuo metu griovimo darbus atliekančios bendrovės „Grinda“ darbininkai triūsia Naujosios Vilnios seniūnijoje, Koloso ir Grūdų gatvių kampe stovinčioje buvusioje mokykloje su gyvenamuoju namu. Anot K.Karoso, šį pastatą tikimasi nugriauti per kelias dienas, kitų statinių taip pat neturėtų likti per artimiausias savaites.

Griauti pasmerkti pastatai priklausė savivaldybei, tad ji ir privalo rūpintis savo turtu. „Jiems remontuoti savivaldybė neturi lėšų, be to, netikslinga tai daryti, nes pastatai ne vienus metus buvo apleisti“, – teigė K.Karosas.

Jeigu apleistas, avarinės būklės statinys turi kitą šeimininką, jis, anot K.Karoso, privalo pats jį remontuoti ar nugriauti. „Pirmiausiai gražiuoju bandome kalbėtis su pastatų savininkais, kad jie susitvarkytų. Ne visada pavyksta, bet, kai pagrasiname baudomis, pasidaro kur kas lengviau susišnekėti. Baudos, jeigu pastatas yra avarinės būklės, skiriamos nuo 1 tūkst. Lt“, – sakė specialistas.

Anot pašnekovo, jeigu savininkas į įspėjimus nereaguoja, savivaldybė turi teisę pavojų praeiviams keliantį statinį nugriauti ir kreiptis į teismą, kad šeimininkas atlygintų išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius