-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 05 /11:10

Vilnius penktadienį tampa Europos Sąjungos sostine – pirmąkart atvyko visa Europos Komisija ir prezidentas

Europos Sąjungos (ES) centras bent vienai dienai persikelia į Vilnių. Ne vien dėl to, kad Lietuva šį pusmetį pirmininkauja organizacijai. Aptarti pirmininkavimo ES Tarybai penktadienį į Vilnių pirmąsyk atvyko Europos Komisijos (EK) nariai ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy. Vizito darbotvarkėje – susitikimai su prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi ir ministrais, o vakare svečiai dalyvaus iškilmingame atidarymo renginyje Vilniaus universiteto kieme.
Jose Manuelis Barroso ir Dalia Grybauskaitė
Jose Manuelis Barroso ir Dalia Grybauskaitė / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.
Temos: 1 Prezidentas

Pirmiausiai vyksta prezidentės, premjero ir ministrų susitikimas su visais EK nariais Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniaus Konstitucijos prospekte. Netrukus po vidurdienio prasidės dvišalis D.Grybauskaitės susitikimas su EK vadovu Jose Manueliu Barroso, jie abu dalyvaus spaudos konferencijoje. Tuo metu Vyriausybės ir EK nariai pratęs diskusijas tikslinėse grupėse.

Vėliau svečiai pakviesti į darbo pietus Prezidentūroje. Vizito metu bus aptariami aktualūs ES politikos klausimai, Lietuvos pirmininkavimo prioritetai.

Anot eurokomisaro Algirdo Šemetos, vizitas ženklina šešis mėnesius truksiančio įtempto bendro darbo tarp EK ir ES Tarybos pirmininkės – Lietuvos – pradžią.

Algirdas Šemeta
Algirdas Šemeta

„Aktyvus Lietuvos įsitraukimas ir ryžtingas vadovavimas deryboms dėl Komisijos pasiūlytų ES teisės aktų lems visos ES teisėkūros mašinos veikimo sklandą, – pranešime spaudai cituojamas jis. – Lietuvos lyderystė ypač svarbi, nes tai – paskutinė viso pusmečio pirmininkavimo kadencija prieš kitąmet vyksiančias politines permainas ES – naujo Europos Parlamento rinkimus ir naujų ES vadovaujančių pareigūnų paskyrimą.“

Vilniaus universitete – iškilminga atidarymo ceremonija

Pavakary VU Didžiajame kieme rengiama Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija, kurios šeimininkė – prezidentė. Iškilmingame renginyje dalyvaus J.M.Barroso, H. Van Rompuy ir tūkstantis Lietuvai nusipelniusių kultūros, politikos bei verslo atstovų, diplomatų, visuomenės veikėjų, kitų svečių.

Kiek vėliau ES prezidentu vadinamas H. Van Rompuy ir EK nariai Vilniaus paveikslų galerijoje susitiks su A.Butkevičiumi ir ministrais.

Vakare Prezidentūros kiemelyje vyks pirmininkavimo pradžiai skirtas priėmimas, kuriame dalyvaus visi EK nariai, įskaitant ir ką tik į ES įstojusios Kroatijos atstovą. Taip pat kviečiami Seimo ir Vyriausybės nariai, diplomatai, menininkai, kultūros atstovai, sportininkai, iškiliausi Lietuvos žmonės.

D.Grybauskaitė šiemet, kaip ir ankstesniais metais, nerengia iškilmingo priėmimo Liepos 6-osios proga, taigi šis priėmimas taps ir savotišku Valstybės dienos paminėjimu.

Darbai užvirs rudenį

ES Tarybai mūsų šalis pirmininkauja antrą šių metų pusmetį. Lietuvoje bus surengta apie 200 susitikimų: daugiau kaip 20 aukšto lygio susitikimų (įskaitant 15 neformalių ministrų susitikimų), per 160 ekspertų lygio susitikimų, 12 parlamentinių renginių, apie 70 socialinių partnerių organizuojamų susitikimų.

Vėliavų iškėlimo ceremonija
Vėliavų iškėlimo ceremonija

Didžiausiu politiniu pirmininkavimo renginiu taps Vilniuje lapkričio pabaigoje vyksiantis ES narių ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas. Į jį laukiama atvykstant visų 28 narių lyderių, šešių Rytų partnerystės valstybių vadovų, ES ir tarptautinių finansų institucijų atstovų.

Į neformalius ministrų susitikimus kviečiami ES šalių ministrai. Į kai kuriuos susitikimus bus kviečiami ir ES šalių kandidačių vyriausybių nariai. Į neformalų ekonomikos ir finansų ministrų susitikimą atvyks ir šalių centrinių bankų vadovai.

Konferencijose ir seminaruose laukiama ES institucijų ir ES valstybių narių aukšto rango pareigūnų, akademinių institucijų, mokslo, verslo sektorių atstovų. Informacinių ir ryšio technologijų konferencija ICT 2013 bus didžiausias pirmininkavimo renginys Lietuvoje, kuriame laukiama apie 4 tūkst. svečių iš viso pasaulio.

Be kita ko, Lietuvoje vyks Baltijos jūros regiono strategijos metinis forumas ir ES vidaus energijos rinkos užbaigimo konferencija.

Aukščiausio lygio ir ekspertų susitikimuose dalyvaus ES valstybių narių, ES institucijų – EK ir Europarlamento – vadovai, ministrai, tarnybų, departamentų vadovai, vyriausieji pareigūnai, ES darbo grupių atstovai.

Tiesa, pirmus du mėnesius pirmininkavimo darbotvarkė nebus įtempta. Rugpjūtį dėl atostogų apskritai nenumatyta jokių renginių, kaip ir gruodžio antrą pusę.

Dauguma renginių vyks Nacionalinėje dailės galerijoje ir „Litexpo” rūmuose. Pirmininkavimo biudžetas siekia apie 214 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius