-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 28 /12:11

Vilnius pradeda Kalėdų šventimą: šeštadienį bus įžiebtos Rotušės ir Katedros aikščių eglės, atidaryta čiuožykla, startuos Kalėdų traukinukas

Paskutinį rudens savaitgalį sostinėje prasidės gražiausių žiemos švenčių renginių maratonas.
Statoma Kalėdų eglė Vilniaus Rotušės aikštėje
Statoma Kalėdų eglė Vilniaus Rotušės aikštėje / Vilniaus sav. nuotr.

Šeštadienį, lapkričio  30 d., 12 val. Rotušės aikštėje bus įžiebta pirmoji  Kalėdų eglė.

Greta jos nuo 10 val. iki 17 val. veiks Tarptautinė labdaros mugė, kurioje bus galimybė įsigyti užsienio šalių ambasadorių žmonų ir ambasadų darbuotojų rankomis kurtų suvenyrų, tų šalių  kalėdinių gardėsių. Šioje mugėje dalyvaus per 500 žmonių iš daugiau nei 40-ies užsienio šalių ambasadų bei visuomeninių organizacijų.

Tarptautinės Kalėdų labdaros mugės iniciatorė Agnė Zuokienė teigė, kad jau ne vienerius metus svarstyta išplėsti šią mugę ir į Rotušės aikštę. Tad šiemet paragauti įvairių šalių gardėsių bus galima aikštėje, o kalėdinių dovanų, suvenyrų įsigyti – pačioje Rotušėje.

Vilniaus gatvėmis važinės Kalėdų traukinukas. Specialiai dėl jo, o ne dėl pirmininkavimo ES Tarybai sutvarkėme Šventaragio gatvę, – juokavo Artūras Zuokas.

Rotušės aikštėje stovės tikra kazachiška jurta. Kazachstano ambasadoriaus žmona Zarema Mukhamejanova pasakojo, kad jurta stovės šeštadienį. Ją galės apžiūrėti visi norintys. „Kadangi kazachai buvo gyvulininkyste besiverčianti tauta, kuri nuolat kraustėsi, jurta turėjo būti labai mobili. Tad jurta labai lengvai išrenkama ir sudedama, kad ją galima būtų perkelti“, – pasakojo Kazachstano ambasadoriaus žmona.

Tą pačią dieną Rotušės aikštėje nuo 12 val. pradės veikti „DNB ledo čiuožykla”, veiksianti kasdien  nuo 11 iki 22 val. Seanso trukmė – 45 min. Vienu metu galės čiuožti apie 50  žmonių. Kaina: 5 Lt (įskaitant pačiūžų nuomą), su savom pačiūžom – 3 Lt. Čiuožykla turėtų veikti iki 2014 m. vasario 1 d.

Nuo šeštadienio vidurdienio pasivažinėti šventiškai papuoštomis sostinės gatvėmis – nuo Rotušės iki Katedros ir Gedimino prospektu pakvies elfų vairuojamas kalėdinis „Dione traukinukas”. Šildomame traukinuke yra  42  vietos, bilieto kaina – 4 Lt vaikams, jei neužima vietos – nemokamai.

Savaitgaliais ir švenčių dienomis traukinukas kursuos kas 35–40 min., darbo dienomis – kas valandą. Maršrutas: savaitgaliais ir švenčių dienomis iš pagrindinės stotelės Rotušės a., Pilies gatve, iki Katedros, Gedimino prospektu iki V. Kudirkos aikštės, Žygimantų gatve, pro Arsenalą, į Rotušės a. Darbo dienomis: iš Rotušės a., Pilies g., Katedros a., Gedimino pr. iki Seimo ir atgal.

„Vilniaus gatvėmis važinės Kalėdų traukinukas. Specialiai dėl jo, o ne dėl pirmininkavimo ES Tarybai sutvarkėme Šventaragio gatvę“, – juokavo sostinės meras Artūras Zuokas.

Vienam vilniečiui šios Kalėdos sostinėje kainuos vos 88 centus, tvirtino meras. Visas šventinių renginių biudžetas yra 0,5 mln. Lt, tad didžiąją dalį sumos skyrė rėmėjai.

O didžiausia Lietuvos Kalėdų eglė bus įžiebta Katedros aikštėje tos pačios dienos pavakarę – 17 val.

Kalėdų eglė Katedros aikštėje
Kalėdų eglė Katedros aikštėje

Susirinkusiuosius pasitiks Kalėdų Senelis. Vilniečiai ir miesto svečiai Tarmių metais išgirs šventinius sveikinimus visomis Lietuvos tarmėmis, koncertuos „Tele Bim Bam“ kolektyvas, pasirodys ugnies ir muzikos reginių meistrai, apie 17.30 val., dangų nušvietus fejerverkams, bus įžiebta Kalėdų eglė.

Šiemet miestas planuoja 20 renginių, tarp kurių bus ir tradicinių, ir naujų akcentų. „Pirmą kartą Kalėdų miestelis įsikurs Katedros aikštėje. Prisiminus, kokia populiari buvo prieš dvejus metus rodyta 3D pasaka, kurią pasižiūrėjo apie 200 tūkst. žmonių, šiemet Arkikatedros siena vėl taps didžiuliu ekranu“, – apie būsimus renginius pasakojo Vilniaus meras A.Zuokas.

Ant Arkikatedros sienos žadama rodyti trijų dimensijų Kalėdų pasaką, kurioje bus ir magiško veiksmo, ir įspūdingų vizualinių efektų, ir šventiškų pokštų, o pasakos herojais taps visiems gerai žinomi personažai. Vilniaus istorijos fragmentai persipins su kalėdine tematika, tautosaka ir dabartimi. Pasaka bus rodoma nuo Kalėdų, gruodžio 25-osios, iki 30 dienos, tris kartus per vakarą – 17, 18.15 ir 20 val.

Televizijos bokštas aukščiausia Kalėdų egle tradiciškai virs pirmąją Kalėdų dieną, o Naujųjų metų naktį Vilniaus dangų virš Katedros aikštės nušvies šventiniai fejerverkai.

Visą renginių programą rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius