-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 02

Vilnius svarsto pamokas vyresniems moksleiviams pradėti ne 8, o 9 valandą

Vilniaus savivaldybė svarsto pavėlinti pamokas sostinės mokyklose. Esą tokiu būdu moksleiviams nebereikės stumdytis sausakimšuose autobusuose ir troleibusuose piko metu. Tačiau pertvarka nepalies ikimokyklinių įstaigų ir pradinių mokyklų, į kurias vaikus tėvai neretai veža savo automobiliais skubėdami į darbą.
Mokykla
Pradinukams pamokų pradžios laikas neturėtų keistis, bet vyresnių klasių mokiniams gali tekti į mokyklas eiti vėliau. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Po viešojo transporto pertvarkos Vilniaus mieste neretai pasigirsta skundų, kad rytinio ir vakarinio piko metu sostinės viešasis transportas būna perpildytas, į autobusus ir troleibusus net netelpa visi keleiviai. 

Bandydama pagerinti važinėjimą miesto transportu, bent jau moksleiviams, Vilniaus savivaldybė ketina mokykloms pasiūlyti pavėlinti pirmąsias pamokas. Esą gimnazijos ir vidurinės mokyklos vyresnių klasių mokiniams galėtų pamokas pradėti ne 8, o 9 valandą. Tokiu būdu savarankiškai autobusais ir troleibusais į mokyklas važiuojantys moksleiviai nebūtų priversti stumdytis rytinio piko metu, kai keleivių srautai viešajame transporte didžiausi.

Anot Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, mokyklose atlikta apklausa, kuria siekta sužinoti, iš kokių sostinės vietų vaikai važiuoja į mokyklas. „Daugiausia tai liečia tas keturmetes gimnazijas arba vidurines mokyklas, kurios priima moksleivius ne tik iš savo mikrorajonų. Norime sužinoti, iš kur atvyksta moksleiviai“, – teigė G.A.Petronis.

Tikrai neliesime pradinių klasių moksleivių, darželinukų, kalbėsime tik su mokyklomis, kuriose mokosi vyresni mokiniai, – tikino G.A.Petronis.

Anketos jau yra surinktos, savivaldybės įmonė „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) duomenis apdoros ir tuomet bus aišku, kaip pasiskirsto mokinių srautai – iš kur jie atvažiuoja ir į kokias konkrečias mokyklas. „VVT specialistai įvertins rytinį autobusų ir troleibusų apkrovimą. Jeigu matysime, kad galime moksleiviams pasiūlyti ilgiau pamiegoti ir patogiau nuvykti į mokyklą, tada siūlysime mokyklai pradėti pamokas vėliau – ne nuo 8, o nuo 9 valandos“, – aiškino departamento vadovas.

Šiuo metu iš 123 Vilniaus mokyklų 96 įstaigos pamokas pradeda 8 valandą, likusios – vėliau, 8.30 ar 9 val.

Savivaldybės rekomendacija mokykloms nebus privaloma – tai tebus siūlymas, bet G.A.Petronis įsitikinęs, kad mokyklų vadovai supras, jog vaikams patogiau ne grūstis autobusuose, o lengvai atvažiuoti į pamokas. Pradinių mokyklų, darželių pokyčiai nepalies.

„Tikrai neliesime pradinių klasių moksleivių, darželinukų, kalbėsime tik su mokyklomis, kuriose mokosi vyresni mokiniai“, – tikino G.A.Petronis.

VVT ketina jau spalį apdoroti duomenis bei pateikti Vilniaus savivaldybei pasiūlymus, iš kurių miesto rajonų į kokias mokyklas daugiausia važiuoja moksleivių. Tačiau jeigu ir bus siūloma pamokas pradėti ne nuo 8, o nuo 9 valandos, pokyčiai mokyklose būtų įvesti tik nuo sausio 2 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius