-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 30

Viskas, ko nežinojome apie Justiną Staugaitį

Lietuvos katalikų Mokslų akademijos akademikas profesorius Stasys Vaitekūnas klaipėdiečiams pirmadienį pristatys savo knygą „Justinas Staugaitis: Vyskupas. Politikas. Tautos dvasios ir valstybės puoselėtojas“.
J.Staugaitis įkūrė ir Telšių kunigų seminariją.
J.Staugaitis įkūrė ir Telšių kunigų seminariją. / I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

„Daugumos žmonių dvasinis pasaulis per daug chaotiškas: čia klausomės Dievo žodžio, čia tuojau pat pasiduodame agresyviam nemąstančios minios diktatui; nebūk balta varna, griebk kuo daugiau naudos sau, savo grupei, savo klanui pinigų, valdžios, malonumų. Po to dejuojame, kiek daug susipriešinimo, melo, apgaulės yra, atrodytų, išsilavinusioje mūsų visuomenėje. Dėl to tiek praeityje, tiek mūsų dienomis populiarios daugybės viena kitą neigiančių „tiesų“ teorijos“, – tokie yra žodžiai pirmuosiuose knygos apie J.Staugaitį puslapiuose.

J.Staugaitis – Vasario 16-osios Akto signataras, Steigiamojo, I ir II Seimų narys, vicepirmininkas, pirmininkas, galėjęs pavaduoti ir Lietuvos Prezidentą jam išvykus. Daug kur jis buvo pirmas: „Žiburio“ draugijos steigėjas ir pirmininkas, pirmasis Lekėčių parapijos klebonas, pirmasis Telšių diecezijos vyskupas. Mažai kam žinoma, kad jis buvo ir Lietuvių mokslo draugijos vienas steigėjų ir jos narys.

Šio vyskupo iniciatyva Telšių vyskupijoje buvo įsteigta 12 naujų parapijų ir bažnyčių, 5 vyrų ir 12 moterų vienuolynų. 1927 metais J.Staugaitis įkūrė Telšių kunigų seminariją.

Pristatomos knygos puslapiuose atskleidžiama dramatiška vyskupo ir Tėvynės nepriklausomybės puoselėtojo J.Staugaičio gyvenimo istorija per kelias skirtingas epochas: carinės Rusijos priespaudą, kaizerinės Vokietijos okupaciją, lietuvių ir lenkų konfliktus, atkuriant jų valstybių nepriklausomybę, autoritarinį Antano Smetonos valdymą, dvi – sovietų ir nacių – okupacijas.

Knygos pristatymas I.Simonaitytės bibliotekos Konferencijų salėje vyks šiandien 17 val. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius