Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 02 12

V.Landsbergis siūlo Vyriausybei kreiptis į Briuselį dėl galimo Mažeikių gamyklos pardavimo rusams

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis ragina Vyriausybę kreiptis į Briuselį dėl galimo Mažeikių gamyklos pardavimo rusams.
„Mažeikių naftos“ degalų suvartojimas Lietuvoje krito dėl lėtėjančios ekonomikos bei pigesnio dyzelino Lenkijoje.
„Orlen Lietuva“ / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Anot jo, toks sandoris gali būti pavojingas ne tik Lietuvai, bet ir visai Europos Sąjungai (ES), todėl Vyriausybė turėtų imtis priemonių ir mėginti sukliudyti „Orlen“ sandoriui su Maskva, jeigu tik yra teisinis pagrindas imtis tokių žingsnių, penktadienį rašo dienraščiai „Kauno diena“ ir „Vilniaus diena“.

„Turime apsispręsti, ar susitaikome su tuo, ar keliame klausimą ES lygmeniu. Vis dėlto tokia įmonė tokioje vietoje turi strateginę reikšmę ES, ne tik Lietuvai“, – teigė V.Landsbergis.

Pasak europarlamentaro, galimo Lenkijos koncerno „PKN Orlen“ sandorio su rusais klausimą Briuselyje turi kelti ne pavieniai europarlamentarai, o Lietuvos Vyriausybė. „Visą laiką reikia vykdyti aktyvią politiką ir nepasiduoti įtikinėjimams, kad kas nors pralošta. Jeigu Vyriausybė, šalis prabyla, tada ES negali to ignoruoti. O vieną ar du europarlamentarus visada galima ignoruoti“, – pabrėžė politikas.

V.Landsbergis neskuba kritikuoti Vyriausybės, kuri kol kas nepareiškė griežtos nuomonės dėl galimo didžiausios šalies bendrovės pardavimo rusams: „Galbūt Vyriausybė zonduoja, tiria, ruošiasi kokiam nors pareiškimui.“

Anot politiko, mažai tikėtina, kad Rusija pasotins savo apetitą šiuo sandoriu. Esą gali būti, kad bus ieškoma kitų pirkinių ES rinkoje, o pats „PKN Orlen“ potencialių pirkinių sąraše užimtų aukštą vietą.

Tiesa, V.Landsbergis neatmeta galimybės, kad kalbas apie Mažeikių įmonės pardavimą kursto pats „PKN Orlen“. Esą taip lenkai gali siekti sau naudingų Lietuvos valdžios sprendimų.

„Gali būti, kad lenkai linksta į maksimalų spaudimą: arba „Klaipėdos nafta“, arba žiūrėkit, kas įvyks. Bet jie turi suprasti ir tai, kad jeigu atsiranda toks spaudimas, Lietuva neturi jokių garantijų, kad rusams nebus atiduota ir Mažeikių įmonė, ir „Klaipėdos nafta“. Tada ir Klaipėdos uostas atiteks Rusijai“, – svarstė politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius