Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 09 24

VMI atidėjo 170 mln. litų skolų grąžinimą beveik 3 tūkst. įmonių ir asmenų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), šiemet rugsėjo pradžioje suskaičiavusi apie 1,182 mlrd. litų nesumokėtų mokesčių, beveik 3 tūkst. mokesčių mokėtojų skolų grąžinimą sutiko atidėti.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

„Mokesčių skolų mokėjimą esame atidėję 2,5 tūkst. mokėtojų, 95 proc. yra juridiniai asmenys, o jų skola šiandien sudaro 170 mln. litų", – interviu „Verslo žinioms" sakė VMI vadovas Modestas Kaseliauskas.

Anot jo, 2008-ųjų pradžioje tokių mokestinių paskolų buvo vienetai.

„Bet spalį suėjus pelno mokesčio mokėjimo terminams, įmonės pamatė, kad neturi pinigų mokesčiams sumokėti. Tai jau buvo likvidumo krizės ženklas. Įmonės pradėjo kreiptis į VMI sudaryti skolų atidėjimo sutartis. Daugelis taip susitvarkė savo skolas. Po Rusijos krizės verslas prašydavo atidėti mokėjimus 5 metams, o dabar susitvarko per 3–5 mėnesius. Verslas tapo lankstus", – teigė VMI vadovas.

M.Kaseliausko tvirtinimu, šiemet inspektoriai daugiau nei pernai rando nuslėptų mokesčių.

„Pirmąjį pusmetį nustatėme 206 mln. litų, pernai tuo pačiu metu – 140 mln. litų. Todėl galime konstatuoti, kad yra traukimosi į šešėlį požymių. Kadangi kontrolė ir pagalba turi būti proporcingos, pirmiausia siūlome mokėtojams patiems ištaisyti savo klaidas", – sakė VMI viršininkas.

Jo teigimu, susidūrusios su likvidumo problemomis, įmonės pirmiausia stengiasi nesumokėti avansinio mokesčio, deklaruoti ir bandyti nesumokėti, vėliau – kažkas parduodama ir nedeklaruojama. Daugeliu atvejų parduodamas nekilnojamasis turtas ir nedeklaruojamas pridėtinės vertės mokestis.

M.Kaseliausko vertinimu, šiemet inspektoriai bankrotų inicijavo tiek pat, kiek praėjusiais metais –19. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius