Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 30 /13:54

VRK nutarė: Kęstas Komskis pašalintas iš naujojo Seimo

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį susirinko tvirtinti Seimo rinkimų rezultatų. Tiesa, formaliu rankų pakėlimu rinkimų prievaizdai apsiriboti negalėjo. Paaiškėjo, kad dėl balsų pirkimo siūloma iš naujo Seimo šalinti vieną „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių Kęstą Komskį. Tokiam sprendimui VRK pritarė vienbalsiai.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš tvirtinant rinkimų rezultatus, VRK iš pareigų atleido Vidmantą Pilvinį, Lazdijų-Druskininkų apygardos rinkimų komisijos pirmininką, kuris rinkimų metu darbavosi gerokai įkaušęs.

VRK taip pat turėjo apsispręsti dėl to, kaip vertins policijos išaiškintą balsų pirkimo „Tvarkos ir teisingumo“ partijai atvejį. Policija nustatė grupę asmenų, Šilutėje supirkinėjusių balsus šiai partijai ir jos kandidatams. Kaip ir buvo galima tikėtis, VRK nesiėmė šalinti viso „tvarkiečių“ sąrašo. O Kęsto Komskio karjera Seime, panašu, baigta.

Svarstant Šilutės klausimą, VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė pranešė, kad Šilutėje sulaikyti 7 asmenys, įtariamas daugiau nei 120 rinkėjų papirkimas. Įtarimai jau pareikšti 11 asmenų.

Pagrindiniu balsų pirkėju įvardintas K.Komskis

Anot L.Matjošaitytės, VRK darbo grupė apklausė ir Kęstą Komskį, kuris patikino neturįs nieko bendra su balsų pirkimu. Seimo vicepirmininkas esą tvirtino, kad prieš jį surengta provokacija.

VRK pirmininko pavaduotoja nurodė, kad gautas ir neseniai pasitraukusio partijos pirmininko Rolando Pakso pranešimas apie tai, kad jis taip pat neturi jokios informacijos apie balsų pirkimą saviškių naudai.

L.Matjošaitytė informavo, kad balsų pirkimo mastas buvo „pakankamai didelis“. Ji taip pat pranešė, kad prokuratūra atsisako viešinti daugiau tyrimo detalių, tad informacija, su kuria VRK nariams buvo leista susipažinti konfidencialiai, VRK posėdyje esą remtis teisiškai negalima.

VRK pirmininko pavaduotoja pranešė, kokį sprendimą dėl balsų pirkimo siūlo speciali VRK darbo grupė. Esą nėra pakankamai duomenų, rodančių, kad balsų pirkimas buvo vykdomas tokiu mastu, kad būtų galima šalinti visą partijos sąrašą.

L.Matjošaitytė pranešė, kad siūloma naikinti Kęsto Komskio registraciją Šilutėje ir anuliuoti jo gautus pirmumo balsus.

VRK narė Laura Augutytė-Kamarauskienė informavo, kad ikiteisminio tyrimo detalių viešinti negalima, tačiau informacija, kuria grindžiamas siūlymas šalinti K.Komskį, darbo grupės nariams yra žinoma.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

„Balsai buvo perkami, visų pirma, vieno kandidato interesams. Jis yra įvardintas – Kęstas Komskis“, – pridūrė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Jis prisiminė ir staiga prabilusį balsų pirkėją Šarūną Gaižauską, kuris tvirtina, neva pirkdamas balsus siekė nuteikti rinkėjus prieš „tvarkiečius“. Tokia versija VRK vadovui įspūdžio nepadarė.

Jis pažymėjo, kad nėra duomenų, leidžiančių manyti, kad balsų pirkimas „tvarkiečiams“ buvo tokio masto, kad sudarytų pagrindą visos partijos šalinimui iš rinkimų.

Partijos atstovas Jurius Petreikis apeliavo į VRK su, kaip pats sakė, retoriniais klausimais. „Pateikiami kaltinimai, bet prokuroras advokatui nerodo kaltinamojo akto“, – savo padėtį interpretavo „tvarkietis“.

„Mes esam tamsiam kambary, ir dar su užrištom akim“, – poetiškai pridūrė jis.

Pasak jo, partijai nepakanka informacijos apie K.Komskio veiklą. Be to, jis apeliavo į balsų pirkimu prisipažinusio, bet „tvarkiečių“ mundurą viešai skalbusio Š.Gaižausko liudijimą.

Z.Vaigauskas replikavo susipažinęs su Š.Gaižausko parodymais, tačiau jie esą pradėjo keistis balsų supirkėjui išėjus iš areštinės. Be to, VRK vadovas priminė, kad yra ir kiti įtariamieji bei jų parodymai.

VRK narys Jonas Udris partijos atstovui replikavo, kad VRK nariai yra susipažinę su tyrimo duomenimis ir ši informacija prisidės prie jų balsavimo dėl K.Komskio likimo.

Kitas VRK narys Julius Jasaitis kėlė klausimą ir dėl dar trijų „tvarkiečių“: partijos sąrašo lyderio Remigijaus Žemaitaičio, Vytauto Kamblevičiaus bei Vaido Bendaravičiaus. Esą galima kelti klausimą, kodėl „Komskis toks blogas“, o kiti trys – ne. Be to, esą VRK išvadoje reikia įterpti faktinę informaciją apie balsų pirkimą ir asmenis, iš to gavusius naudą.

„Aš nematau faktinių aplinkybių nustatymo“, – teigė J.Jasaitis, pažymėdamas, esą jeigu tokios informacijos VRK sprendime nebus, gresia pralaimėjimas bet kokiame teisme.

Čia jį palaikė ir J.Udris, pridurdamas, kad sprendime negalima įvardinti balsus pirkusių asmenų tapatybės.

Oficialu: K.Komskio registracija panaikinta

Po diskusijos VRK vadovas Z.Vaigauskas pranešė, kad pirmiausiai siūloma balsuoti dėl to, kad Šilutėje padarytas šiurkštus rinkimų įstatymų pažeidimas. Šiam sprendimui VRK pritarė vienbalsiai.

Antras punktas – pripažinti, kad balsų pirkimas vykdytas K.Komskio naudai ir pripažinti negaliojančiais jam tekusius balsus vienmandatėje apygardoje. Ir vėl – vienbalsiai. K.Komskio registracija panaikinta.

Partijos sąrašas lieka rinkimuose, tik be K.Komskio

VRK nesiryžo naikinti rezultatų visoje Šilutės apygardoje, kaip ir buvo tikėtasi. Komisija konstatavo, kad šiurkštus rinkimų įstatymų pažeidimas daugiamandatėje apygardoje Šilutėje taip pat padarytas.

VRK darbo grupė nesiūlė šalinti viso sąrašo. Tokiai pozicijai pritarė ir visi VRK nariai. Taigi sąrašas koreguojamas iš ketvirtosios pozicijos šalinant K.Komskį, bet ne pašalinamas apskritai.

VRK sprendimas – ir vėl vienbalsis. Tiek dėl K.Komskio šalinimo iš sąrašo, tiek dėl sprendimo nenaikinti viso partijos sąrašo.

„Trys muškietininkai“ lieka sąraše

Čia VRK perėjo prie klausimo, kuriuo nebuvo tokios vieningos pozicijos. Tai kiti kandidatai, kuriems, kartu su K.Komskiu, buvo perkami balsai. „Trimis muškietininkais“ posėdžio metu įvardinti R.Žemaitaitis, V.Kamblevičius ir V.Bendaravičius. R.Žemaitaitis į Seimą išrinktas pirmu numeriu, o V.Kamblevičius rikiuojasi pirmas eilėje ir, ironiškai, pretenduoja į Seimo kėdę, kurią VRK atėmė iš K.Komskio.

Z.Vaigauskas pareiškė abejojantis dėl siūlymo šalinti visus tris „muškietininkus“ iš sąrašo. Esą tikėtina, kad kai kurie iš jų buvo tik „priedai“ prie K.Komskio.

Vis dėlto kiti VRK nariai tokiai pozicijai nepritarė. Nutarta balsuoti dėl visų trijų „muškietininkų“ braukimo iš porinkiminio sąrašo, tačiau VRK nariai neslėpė manantys, kad „muškietininkai“ prie balsų pirkimo prisidėjo kur kas mažiau nei K.Komskis.

Po apsikeitimo nuomonėmis nutarta balsuoti konstatuojant, kad šiurkštus pažeidimas balsuojant už „tvarkiečius“ buvo padarytas, tačiau jis neturėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams. Dėl to pasiūlyta „tris muškietininkus“ palikti partijos porinkiminiame sąraše. R.Žemaitaitis ir V.Kamblevičius gali būti ramūs.

2012 metais dėl įtariamo kalinių balsų supirkinėjimo iš sąrašo buvo pašalintas Jonas Pinskus, jo žmona Živilė ir dar trys Darbo partijos kandidatai. Tai buvo kol kas didžiausias balsų pirkimo skandalas Lietuvoje.

Balsų pirkėjas tikino dirbęs kitoms partijoms

Tuoj po to, kai policija paskelbė apie šį tyrimą, narystę partijoje sustabdė vienas „tvarkiečių“ lyderių, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis. VRK tuo metu neatmetė galimybės iš rinkimų šalinti ne tik galimai į balsų pirkimą įsivėlusius politikus, bet ir visą partiją. Tiesa, pastaruoju metu apie tokią galimybę buvo kalbama labai nedaug.

Penktadienį netikėtai prabilo vienas pagrindinių įtariamųjų šiame ikiteisminiame tyrime, Šilutės verslininkas Šarūnas Gaižauskas. Jis prisipažino pirkęs balsus, tačiau tikino, esą „tvarkiečiai“ čia niekuo dėti. Prisipažinęs balsų pirkėjas tvirtina, neva buvo surengta provokacija, siekiant rinkėjams sudaryti įspūdį, kad perkami balsai „tvarkiečiams“, kas neva turėjo priversti šilutiškius balsuoti už kitas politines jėgas.

Kaip vieną politikų, kurie turėjo iš šito išlošti, Š.Gaižauskas įvardijo savo vaikystės draugą, Lietuvos laisvės sąjungos kandidatą į Seimą Arvydą Jaką. Pastarasis 15min teigė dar pernai atsiribojęs nuo Š.Gaižausko ir nesąs niekaip susijęs su policijos tiriamu balsų pirkimo atveju.

Girtas dirbęs komisijos pirmininkas – atleistas

Prieš tvirtinant rinkimų rezultatus, VRK ėmėsi vertinti Lazdijų-Druskininkų rinkimų apylinkės komisiją, kurios nariai buvo pričiupti neblaivūs rinkimų metu.

VRK didesnių abejonių dėl rinkimų komisijos darbo neturėjo. Nustačius, kad komisijos pirmininkas Vidmantas Pilvinis darbo metu buvo girtas, VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė pasiūlė V.Pilvinį atleisti iš pareigų.

Ji taip pat informavo, kad dar šeštadienį gautas V.Pilvinio atsistatydinimo pareiškimas. Tiesa, ne dėl girtuokliavimo – dėl neva pablogėjusios sveikatos.

VRK klausimą išsprendė greitai. Menamas sveikatos sutrikimas VRK neįtikino: V.Pilvinis atleistas dėl girtumo. Nustatyta, kad rinkimų dieną jo kraujyje buvo 1,75 promilės alkoholio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius