Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 02 11

VRK dar neapsisprendė, ar prieš rinkimus prisistatydamas profesoriumi V.Pranckietis klaidino rinkėjus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) taip ir nenusprendė, ar buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, prisistatydamas profesoriumi, klaidino rinkėjus. Ketvirtadienį jos nariai diskutavo, ar politikas, iš profesoriaus pareigų atleistas, kai laimėjo rinkimus, galėjo taip prisistatyti, taip pat – ar apskritai jų kompetencijoje svarstyti šį klausimą. Radikaliai išsiskyrus nuomonėms galutinį sprendimą žadama priimti kitame posėdyje, kai dalyvaus visi nariai.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Komisijai buvo pateiktas siūlymas nutraukti tyrimą. Bet jos narė Aistė Žilinskienė pateikė nemažai argumentų, kodėl politikas, aukštajai mokyklai nutraukus sutartį vos po pustrečio mėnesio profesoriavimo, šio vardo nebegali naudoti.

Per balsavimą VRK narių nuomonės pasiskirstė po lygiai, be to, kilo klausimų, ar kai kuriems nereikėtų nusišalinti. Todėl galutinį sprendimą nuspręsta priimti kitame posėdyje, kai susirinks visi nariai.

Partija pristatė kaip profesorių

Komisija šio klausimo ėmėsi, kai sulaukė anoniminio skundo dėl V.Pranckiečio reklamos prieš pernai vykusius Seimo rinkimus.

„Už galimybių Lietuvą! Prof. Viktoras Pranckietis“, – skelbė viena iš kampanijos reklamų.

Tuometis parlamento vadovas, ankstesniuose rinkimuose kandidatavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše, antrąkart laimę mėgino su Liberalų sąjūdžiu. Šios partijos tinklalapyje kandidatas taip pat buvo pristatomas kaip profesorius. Rinkimai jam buvo sėkmingi – buvo išrinktas Raudondvario vienmandatėje apygardoje.

Kandidato biografijoje nurodyta, kad jis nuo 1982 metų dirbo Lietuvos žemės ūkio akademijoje (vėliau pervadintoje į Aleksandro Stulginskio universitetą, ASU). V.Pranckietis buvo asistentas, prodekanas, vyr. dėstytojas, docentas, dekanas, kol galiausiai tapo profesoriumi.

Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Pranckiečio reklama „Facebook“ puslapyje
Nuotr. iš „Facebook“/Viktoro Pranckiečio reklama „Facebook“ puslapyje

„2016 m. gegužės 19 d. Aleksandro Stulginskio universiteto atestacinė komisija įvertino mano visų 29 metų darbo universitete mokslinę, pedagoginę ir kitas veiklas, ir atestavo profesoriumi, – portalui 15min aiškino politikas. – Atestacijos pagrindu universitetas sudarė darbo sutartį profesoriaus pareigoms.“

Darbo sutartis nutrūko beveik iškart

Vos pradėjęs eiti profesoriaus pareigas, biomedicinos mokslų daktaras V.Pranckietis buvo išrinktas parlamentaru. Būsimajam Seimo vadovui pareigų universitete teko atsisakyti, nes Konstitucija draudžia parlamentarams turėti kitą darbą.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademija (taip dabar vadinasi buvęs ASU) patvirtino, kad jo darbo sutartis tuomet nutrūko. „V.Pranckietis buvo išrinktas konkurso būdu profesoriumi ir juo dirbo iki darbo sutarties pabaigos, t. y. kai buvo išrinktas LR Seimo nariu“, – 15min nurodė akademijos atstovė Živilė Mediekšienė.

Būsimasis politikas konkurso tvarka tapo Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto profesoriumi laikotarpiui nuo 2016 m. rugsėjo 1 d. iki 2021 m. rugpjūčio 31 d. Bet jau lapkričio 13-ąją V.Pranckietis buvo atleistas iš profesoriaus pareigų. „Profesoriaus pedagoginio vardo Viktoras Pranckietis neturi“, – teigiama akademijos atsakyme rinkimų organizatoriams.

vrk.lt/Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje pateikta informacija apie Viktorą Pranckietį
vrk.lt/Vyriausiosios rinkimų komisijos puslapyje pateikta informacija apie Viktorą Pranckietį

Seimo rinkimų įstatymas nurodo, kad „rinkimų agitacija gali būti įvairių formų ir būdų, išskyrus tuos, kurie pažeidžia Konstituciją ir įstatymus, prieštarauja moralei, teisingumui ar visuomenės darnai, neatitinka sąžiningų ir garbingų rinkimų“. Todėl suabejota, ar V.Pranckietis, prisistatydamas profesoriumi, neklaidino rinkėjų.

Profesoriumi galėjo vadintis bent 5 metus?

V.Pranckietis abejonės, ar jis galėjo per rinkimų kampaniją prisistatyti profesoriumi, nesuprantamos. Portalui 15min jis priminė buvęs atestuotas iki 2021 metų. „Profesoriaus atestacija man niekada nebuvo panaikinta, o statuso naudojimas nėra niekaip ribojamas įstatymų. Jei būčiau neišrinktas į Seimą 2020 m., tebegaliojanti profesoriaus atestacija suteiktų teisę tęsti profesoriaus karjerą.

Todėl ir politinėje reklamoje klaidos ir klaidinimo nebuvo“, – tvirtino jis ir situaciją lygino su vairuotojais – esą gavę pažymėjimą, neturi nuolat įrodinėti galintys vairuoti.

„Atestacija pasako, kad už visą gyvenimą esi įvertintas ir gali eiti tas pareigas. (…) Aš buvau išrinktas kaip profesorius, atėjau į Seimą, mano akreditacija galioja iki 21 metų. Tai dar kartą liudija, kad pernai ją naudojau teisėtai ir teisingai. Taškas.“

Tiek Mokslo ir studijų įstatyme, tiek VDU statute nurodytos tik dėstytojų pareigybės (profesorius, docentas, lektorius, asistentas).

Universiteto Senato patvirtintame pedagoginių vardų suteikimo tvarkos apraše rašoma, kad profesoriaus pedagoginis vardas gali būti suteiktas dėstytojams, be kita ko, visą kadenciją ėjusiems konkurso būdu užimtas profesoriaus pareigas ne mažesne kaip 0,5 etato dalimi ir laimėjusiems profesoriaus pareigas antrai kadencijai“.

Visos informacijos tikrinti neturi

Kaip tik dėl to užvirė diskusija VRK ketvirtadienio posėdyje. Komisijos sekretoriato darbuotojai, remdamiesi ir paties V.Pranckiečio, ir aukštosios mokyklos paaiškinimais, pasiūlė tyrimą nutraukti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis atidavė balsą antrame rinkimų ture
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis atidavė balsą antrame rinkimų ture

Jie atkreipė dėmesį į tai, kad kandidatai prieš rinkimus VRK turi pateikti tam tikrą informaciją (pavyzdžiui, dėl teistumo) ir kai kuriuos dokumentus. Tačiau ką sudėti į biografijas, kurias galima rasti ir internete, jie nusprendžia patys, o šių duomenų VRK neprivalo tikrinti. V.Pranckietis nurodė, kada ėjo profesoriaus pareigas.

Be to, rinkimų agitacijai įstatymo nuostatos dėl klaidinančios ar palyginamosios reklamos netaikomos. Kitaip esą tektų vertinti ir rinkimų pažadus, ir kokią naudą vienas ar kitas kandidatas Lietuvai atnešė.

Posėdyje dalyvavęs Liberalų sąjūdžio atsakingasis sekretorius Dainius Petravičius stebėjosi, kad ketverius metus niekam nerūpėjo, jog prie V.Pranckiečio pavardės buvo nurodama „prof.“ Taip buvo rašoma ir Seimo puslapyje, bet niekada nesulaukta klausimų ar skundų.

„Iki kokių absurdų galime prieiti, jei visais atvejais VRK, gavusi skundus, imtų nagrinėti. Pavyzdžiui, ar tikrai kandidatas dar gyvena su ta žmona, kuri ten nurodyta, (...) ar jis tikrai bėgioja lauke, jei parašė, kad yra sportininkas.“

Šiuo anoniminiu skundu, anot jo, siekiama sumenkinti ir sukompromituoti žinomą asmenį. „Reikia pagalvoti, iki kokių absurdų galime prieiti, jei pagal asmens neprivalomai teikiamą biografinę informaciją visais atvejais VRK, gavusi skundus, imtų nagrinėti. Pavyzdžiui, ar tikrai kandidatas dar gyvena su ta žmona, kuri ten nurodyta, ar tikrai penki jo vaikai yra jo vaikai, ar jis tikrai bėgioja lauke, jei parašė, kad yra sportininkas“, – ironizavo jis.

Pirmininkė nusišalino

Tačiau A.Žilinskienė, remdamasi teismo sprendimu dėl serialo „Naisių vasara“, argumentavo, kad politinei reklamai gali būti taikomi įprastos reklamos principai ir samprata. Anot jos, reklama negali klaidinti asmenų, kuriems ji skirta, kurių elgesiui ji gali turėti poveikį, trukdyti kitam asmeniui konkuruoti.

VRK narė priminė aukštosios mokyklos atsakymą, kuriame aiškiai nurodyta, kad V.Pranckietis profesoriaus pedagoginio vardo nebeturi.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad už reikšmingus mokslinius darbus, pedagoginę veiklą asmeniui gali būti suteiktas profesoriaus pedagoginis laipsnis, kuris išlieka visam laikui. Bet prieš keletą metų atsirado ir profesoriaus pareigos, kurias gali užimti tam tikrų žinių turintys, bet pakankamai mokslinių darbų neatlikę žmonės.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Maksimas Reznikovas ir Aistė Žilinskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Maksimas Reznikovas ir Aistė Žilinskienė

„2016 metais jis tikrai ėjo profesoriaus pareigas, bet pernai, prisistatydamas profesoriumi, nėjo. Atleiskit, bet jis tikrai klaidino visuomenę, siekė paveikti, nes profesoriaus vardasrodo pasiekimus tam tikroje srityje“, – aiškino A.Žilinskienė.

VRK nario Maksimo Reznikovo nuomne, ne VRK kompetencijoje vertinti, ar žmogus gali vadintis profesoriumi.

Komisijos narė Gitana Matiekuvienė suabejojo, ar profesoriaus vardo minėjimas buvo didelis rinkėjų klaidinimas. V.Pranckietis atėjo iš akademinės visuomenės, tokias pareigas tikrai ėjo, kai kandidatavo pirmą kartą.

„Profesoriaus pareigoms neužtenka gražių akių. Daktaras, profesorius V.Pranckietis 2016 turėjo pakankamą įdirbį, kad būtų pripažintas asu. Pernai jis irgi turėjo surinkęs pakankamai publikacijų, kad ir 2021 metais galėtų vadintis profesoriumi“, – taip pat aiškino pats dėstytojaujantis VRK narys dr. Vincento Vobolevičius.

Galiausiai buvo nuspręsta dėl dviejų alternatyvių sprendimų – nutraukti tyrimą arba pripažinti politiką klaidinus rinkėjus. Už juos balsavo po 5 narius. Todėl nuspręsta galutinį sprendimą atidėti iki kito posėdžio, kai dalyvaus visi nariai.

Mat taip pat kilo abejonių, ar Liberalų sąjūdžio deleguotam M.Reznikovui nereikėtų nusišalinti. Tai svarstymo pradžioje jau buvo padariusi VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė, kurią delegavo Seimo pirmininkas – kaip tik V.Pranckietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius