Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 14

VRM ministras: negali vienas policininkas ir viešąją tvarką palaikyti, ir patruliuoti, ir tirti

Penktadienį Telšių rajone Tryškiuose tarnybos metu buvo nužudytas policininkas. Gavę pranešimą, kad sūnus smurtauja prieš motiną, pareigūnai atvyko į įvykio vietą, smurtautojas pasipriešino ir peiliu į kaklą mirtinai sužalojo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro vyriausiąjį patrulį Liudą Šimkų.
Nužudymo vieta Tryškiuose
Nužudymo vieta Tryškiuose / Artūro Budrio nuotr.

Kartu su nužudytu policininku buvusi pareigūnė nesužalota, tačiau jai reikėjo psichologo pagalbos. Kitą dieną po įvyko Telšių rajone Tryškiuose lankėsi vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas. Jis šįvakar – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Savaitėje“.

– Apsilankęs Telšių rajone jūs nusprendėte, kad VRM generalinis inspektorius turės atlikti tarnybinį patikrinimą. Kodėl jūs nusprendėte, kad reikia tarnybinio patikrinimo?

– Nusprendžiau apsilankęs Telšiuose ir susitikęs su nužudyto pareigūno našle, nes kyla klausimų dėl galimo tyrimo objektyvumo, jeigu tai atliks policija. Kyla klausimų, ar tikrai nusiųstas tinkamas ekipažas.

– Bet iš tiesų, ar normalu, kai tramdyti smurtautojo važiuoja kelių policininkai?

– Visi policijos pareigūnai tikrai išmokyti veikti krizinėse situacijose ir elgtis specialiosiomis priemonėmis, ginklu. Aišku, kyla klausimas, ar pakankamai tų mokymų, praktinių užsiėmimų.

– Ar domėjotės, kaip dažnai tokie pareigūnai eina į kovinio parengimo treniruotes, kaip dažnai jie šaudo?

– Visus šituos atsakymus į klausimus noriu išgirsti iš generalinio komisaro antradienį. Žinau, kad mokymai vyksta, bet kaip dažnai, į ką yra orientuojamasi, ar kelių policijos pareigūnams yra tiek pat užsiėmimų, kaip ir patruliams, kurie palaiko viešąją tvarką gatvėje? Kyla klausimas, kodėl liemenės buvo bagažinėje, o kodėl pareigūnai jų nevilkėjo?

– Vadinasi, liemenės buvo, bet jos nebuvo panaudotos?

– Taip, liemenės buvo, bet jos buvo bagažinėje, pagal pirminę informaciją, nebuvo panaudotos. Tai vėlgi noriu išgirsti kodėl?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas

– Aš taip suprantu, kad ginklus jie abu turėjo? Ar tik vienas pareigūnas?

– Abu pareigūnai turėjo ginklus.

– Bet jie nebuvo panaudoti?

– Tie ginklai nebuvo panaudoti. Buvo panaudoti elektrošokai, nes ginklas – kraštutinė priemonė, tai, patys žinom, yra susiję ir su galimu gyvybės atėmimu. Pirminiai duomenys rodo, kad buvo iššauta ir iš pareigūnės elektrošoko, ir iš pareigūno. Dabar kyla klausimų ar suveikė, ar ne elektrošokas. Manau, kad VRM tyrimas, tiek ikiteisminis tyrimas atsakys į tuos klausimus.

– Bet kai buvo pakviestas pastiprinimas, jie irgi naudojo elektrošoką ir jis suveikė?

– Mano žiniomis – taip. Jau sulaikant įtariamąjį buvo panaudotas elektrošokas, pareigūnai taikė į jautresnes vietas – į kojas, kur yra plonesnė oda. Pagal pirminę informaciją, elektrošokai suveikė.

– Kai gavus iškvietimą apie smurtą važiuoja budintis ekipažas, ar jis turi galimybę susipažinti su situacija? Ar jis žino, kad važiuoja pas kokį nors užkietėjusį smurtautoją ir chuliganą, ar pas taikų žmogų, kuris, tarkime, išgėręs pats bando nušokti nuo stogo – tai visiškai skirtingos situacijos?

– Taip, šiuo atveju iš BPC buvo gautas pranešimas, kad yra pilietis su peiliu, sužalotas šuo, grasina motinai, grasina padegti namą. Ta informacija nurodė, kad važiuojama į tikrai krizinę situaciją.

Kaip minėjau, pagal pirminius duomenis, buvo išsiųstas kelių policijos ekipažas, kuris buvo arčiausiai vietos. Vakar išsiaiškinau, kad Telšiuose tuo metu dirbo 4 ekipažai. Mano inicijuotas tarnybinis patikrinimas turi atsakyti į klausimą, ar tikrai nusiųstas tas policijos ekipažas, kuris ir turėjo būti nusiųstas? Ar negalėjo būti nusiųstas kitas? Koks buvo užimtumas, ką veikė kiti ekipažai, kur jie buvo, kur buvo sukoncentruoti? Yra klausimų, į kuriuos patikrinimo metu turės būti atsakyta.

Kyla klausimas, kodėl liemenės buvo bagažinėje, o kodėl pareigūnai jų nevilkėjo?

– Nakčiai komisariatai yra ne šiaip uždaromi, bet visiškai užrakinami, ir lieka tik budintysis, kuris nebūtinai turi pasirengęs sutramdyti smurtautoją. Tai yra normali situacija, jūsų požiūriu? Ar jums čia kyla kokių nors klausimų?

– Tam tikrų abejonių kyla. Policijos komisariatas – viena tų įstaigų, kur žmonės, matydami degančią šviesą, jaučiasi saugesni. Jeigu buvo budėtojų, kurie per parą tikrai neturėdavo iškvietimų ir praleisdavo laiką patalpose nieko neveikdami, tai tam tikros prasmės ta reforma turi. Tuomet pareigūnai yra jau ne patalpoje, o gatvėje. Tai, ką žmonės ir nori matyti. Žmonės nori gatvėje, savo kieme matyti daugiau pareigūnų.

– Natūralus gal tas žmonių noras, bet, jeigu policininkas, kaip, beje, sakė ir vienos pareigūnų profsąjungos vadovė, pagal savo paskirtį turi dirbti kabinete ir jis išvaromas į gatvę patruliuoti, kažin, kokia iš jo nauda?

– Tai šiuo metu ir sprendžiama. Tikrai galutiniai sprendimai nėra priimti. Tos reformos, ką paminėjo ir profsąjungų atstovai...

VIDEO: Aiškinamasi, kaip Telšiuose buvo nudurtas policijos pareigūnas

– ... netgi pavadino tą reformą „chaosu ir makalyne“, tai, kas šiuo metu vyksta policijoje.

– Taip, šiuo metu mes ir kalbamės ir su profesinių sąjungų vadovėmis Roma Katiniene ir Loreta Soščekiene, laukiu visų pasiūlymų, kad galutinai apsispręstume – einame šituo keliu, ar ne. Pareigūnų skaičius turi būti didinamas, kad žmonės jaustųsi saugesni. Tačiau negali vienas pareigūnas būti ir nepilnamečių reikalų inspektorius, ir palaikyti viešąją tvarką, ir keliuose stabdyti automobilius, ir atlikti ikiteisminius tyrimus.

– Policininkų gerokai sumažėjo – gal per 1000. Ar tai reiškia, kad yra sutaupytos lėšos ir dabar tų pinigų sąskaita irgi galima vykdyti reformą? Ar čia kažkaip su tuo susiję? Ir ar tai normalu?

– Mano supratimu, yra nenormalu. Aš nekart sakiau policijos vadovybei, kad atlyginimai neturi būti didinami pareigūnų sąskaita, nes toliau mažintis jau nėra kur. Vertinant geopolitinę situaciją ir kas vyksta Europoje, pareigūnus mes turime išlaikyti.

Paprašiau aiškaus atsakymo, jį noriu išgirsti antradienį. Egzistuoja minusinis balansas, t.y. žymiai daugiau pareigūnų yra atleidžiama, nei priimama. Kaip pavyzdį galiu pateikti šiuos metus, kai per pirmą pusmetį yra atleista 450 pareigūnų, priimta 45. Į tai nekreipti dėmesio negalima. Tikiuosi išgirsti labai aiškų ir konkretų atsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius