-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSD pranešėjo informaciją tirianti Seimo komisija tvirtins išvadas

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tirianti Seimo komisija pirmadienį planuoja baigti rašyti išvadas ir jas tvirtinti.
Vutautas Bakas
Vutautas Bakas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Darysime viską, kad maksimaliai viešai, aiškiai pateiktume tiek išvadą, tiek ją pagrindžiančius įrodymus“, – BNS sakė laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas demokratas Vytautas Bakas.

Anot jo, tyrimo išvados bus viešos, tik dalis dokumentų, liudijimų, kuriais jos remsis, gali būti įslaptintos.

„Norime, kad kuo daugiau visuomenė žinotų apie tiriamas aplinkybes, išvados bus viešos, tik su tam tikrais priedais, informacija, kuri nebus išslaptinta, galės susipažinti Seimo nariai, taip pat gali būti konfidenciali informacija, susijusi su asmenų duomenimis, likti neatspindėta išvadoje, bet žiniasklaida, paprašiusi galės juos gauti“, – tvirtino V. Bakas.

Darbą komisija baigs nesulaukusi prezidento Gitano Nausėdos atsakymų.

Kaip BNS sakė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis, šalies vadovas nusprendė „negaišinti parlamentarų papildomų darbu“, kadangi komisijos vadovas Vytautas Bakas jau skelbė turintis „atsakymus į pagrindinius klausimus“.

Tuo metu V. Bakas teigė, kad tai turėtų būti vertinama kaip įstatymų pažeidimas. 

„Prezidento atsakymai svarbūs ta prasme, kad jis paaiškintų kai kurias aplinkybes, kurias tiria, nustatė komisija ir kurios gali kelti tam tikrų rizikų nacionalinio saugumo požiūriu apie tuometinio kandidato aplinką, apie patarėjų skyrimo istorijas, kaip tie sąrašai pateko į VSD ir kt.“, – sakė tyrimo komisijos pirmininkas.

Kvietimą liudyti prezidentui komisija išsiuntė vasario 15 dieną, o nepavykus suderinti liudijimo žodžiu, kovo 4 dieną išsiuntė 70 klausimų raštu.

Seimo pavedimu laikinoji komisija aiškinosi buvusio VSD darbuotojo T. Gailiaus informaciją dėl departamento vadovų veiksmų tikrinant prieš penkerius metus į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos aplinką.

Parlamentarai taip pat tyrė galimą neteisėtą finansinę paramą per 2019 metų prezidento rinkimų kampaniją, galimą pranešėjo teisių pažeidimą, galbūt neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Šiais klausimais apklausti esami ir buvę prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus, VSD, Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovai, pareigūnai, kiti asmenys.

Dalis liudytojų pateikė įslaptintos informacijos, todėl V. Bakas kreipėsi į VSD, kad būtų išslaptinti VSD direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio uždaruose posėdžiuose duoti parodymai.

VSD pranešėjas T. Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius