-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSD pranešėjo istoriją tirianti Seimo komisija grįžta prie prezidento rinkimų finansų

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tirianti Seimo komisija trečiadienį į posėdį kviečia žiniasklaidos monitoringo įmonės atstovus dėl jų 2019 metais atlikto tyrimo.
Vutautas Bakas
Vutautas Bakas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kviečiame žiniasklaidos monitoringo bendrovės, kuri Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) užsakymu 2019 metais atliko prezidento rinkimų kampanijos žiniasklaidos monitoringą, atstovus. Kalbėsime apie tai, kokia buvo tikroji išleistų lėšų politinei reklamai suma ir kodėl atsirado tokie skirtumai tarp atskirų kandidatų“, – BNS sakė komisijos pirmininkas demokratas Vytautas Bakas.

Anot jo, prieš penkerius metus rinkimų išlaidos tarp pagrindinių kandidatų skyrėsi iki dviejų kartų.

„Bandysime aiškintis, kodėl tie skirtumai atsirado, kokios buvo tikrosios išlaidos. Tai viena ir komisijos užduočių“, – tvirtino komisijos pirmininkas.

Komisija į posėdį kviečia bendrovės TNS LT („Kantar“) atstovus.

Anksčiau Seimo komisija dėl to apklausė buvusią ir esamą VRK pirmininkes, prezidento Gitano Nausėdos rinkimų štabo 2019-aisiais komunikacijos vadovą Aistį Zabarauską.

„Kantar“ monitoringo duomenimis, 2019 metais G. Nausėdos išlaidos reklamai viršijo 600 tūkst. eurų, nors jis tiek kampanijos pajamų, tiek išlaidų deklaravo perpus mažiau.

Šalies vadovo oficialios deklaruotos išlaidos buvo perpus mažesnės ir nei jo pagrindinių konkurentų – dabartinės premjerės Ingridos Šimonytės ir ekspremjero Sauliaus Skvernelio.

2019 metais laimėjęs rinkimus, G. Nausėda oficialiai nurodė kampanijai surinkęs 291 tūkst. eurų, o išlaidas šiek tiek viršijus 300 tūkst. eurų. Jo konkurentė dabartinė premjerė Ingrida Šimonytė kampanijai lėšų turėjo dukart daugiau – 693 tūkst. eurų, į antrąjį turą nepatekęs tuometis premjeras Saulius Skvernelis surinko beveik 595 tūkst. eurų. Visos surinktos lėšos buvo ir išleistos.

G. Nausėda išlaidų skirtumą aiškino taupumu, savanorių darbu. Atsakydamas į kritiką dėl galimai neskaidrių finansų, jis pareiškė, kad biudžeto dotacijomis disponuojančių partijų kandidatai „taškė pinigus į kairę, į dešinę“.

Tuo metu „Kantar“ skelbė, kad G. Nausėdos išlaidos kampanijai viršijo 600 tūkst. eurų, I. Šimonytės – 500 tūkst. eurų, nors viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų ataskaitos rodė mažesnius skaičius – apie 250 tūkst. G. Nausėdos ir beveik 300 tūkst. eurų I. Šimonytės.

VRK vadovės komisijai liudijo, kad G. Nausėdos rinkimų išlaidos nesukėlė didelių įtarimų, nerasta neatitikimų tarp duomenų, A. Zabarauskas teigė štabe nematęs jokių grynųjų pinigų.

Laikinąją tyrimo komisiją Seimas sudarė praėjusių metų lapkritį. Ji aiškinasi buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno Tomo Gailiaus informaciją dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo apie G. Nausėdos rėmėjus ir štabo darbuotojus, galimo neteisėto poveikio žvalgybos veiklai, galimo kišimosi į rinkimų procesus per 2019 metų prezidento rinkimus, galimos neteisėtos paramos šiai kampanijai, galimų pranešėjo teisių pažeidimų, galimos neteisėtos įtakos įvedant sankcijas Baltarusijai.

Tyrimo išvadas komisija turi pateikti iki kovo 10 dienos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius