-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 26 /17:11

VSD pranešėjo komisija: prezidento atsisakymas liudyti nesuderinamas su jo priesaika

Parlamentinį tyrimą dėl vadinamojo Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istorijos atlikusi Seimo komisija antradienį paskelbė, kad prezidento Gitano Nausėdos atsisakymas liudyti komisijai yra nesuderinamas su jo duota priesaika.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Gitanas Nausėda

„Komisija (...) Gitano Nausėdos atsakymų į raštu pateiktus klausimus negavo. Komisija konstatuoja, kad prezidento Gitano Nausėdos atsisakymas liudyti komisijai nesuderinamas su Konstitucija, prezidento duota priesaika ir įstatymais“, – teigiama antradienį registruotame tyrimo išvadų projekte, jį svarstys visas Seimas.

Tokia išvada komisijoje patvirtinta vienbalsiai, tačiau joje dirbo tik valdančiųjų frakcijų atstovai ir vienas opozicijos narys – demokratas Vytautas Bakas, pirmininkavęs komisijai. Kitos opozicinės frakcijos atsisakė dalyvauti šiame parlamentiniame tyrime.

Laikinoji komisija vasario viduryje kvietė G. Nausėdą atvykti liudyti, o nesulaukusi atsakymo kovo pradžioje išsiuntė 70 klausimų, tačiau atsakymų taip pat negavo.

Išvadoje teigiama, kad prezidentas, neatvykdamas nepateikdamas komisijai paaiškinimų, kliudė jai atlikti Seimo suformuluotus uždavinius, taip pat kliudė Seimui – Tautos atstovybei – vykdyti savo konstitucines funkcijas, įgyvendinti parlamento konstitucinius įgaliojimus.

„Be to, prezidentas Gitanas Nausėda savo veiksmais (neveikimu) pažeidė priesaikos nuostatas gerbti ir vykdyti įstatymus ir Konstitucijos 77 straipsnio 2 dalies nuostatą“, – rašoma dokumente.

Šiame Konstitucijos straipsnyje teigiama, kad prezidentas atstovauja Lietuvos valstybei ir daro visa, kas jam pavesta Konstitucijos ir įstatymų.

Seimo pavedimu laikinoji komisija aiškinosi buvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojo Tomo Gailiaus informaciją dėl departamento vadovų veiksmų tikrinant prieš penkerius metus į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos aplinką.

Parlamentarai taip pat tyrė galimą neteisėtą finansinę paramą per 2019 metų prezidento rinkimų kampaniją, galimą pranešėjo teisių pažeidimą, galbūt neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Šiais klausimais apklausti esami ir buvę prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus, VSD, Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovai, pareigūnai, kiti asmenys.

VSD pranešėjas T. Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Žvalgybos atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

Seimo komisija tuo tarpu paskelbė, kad D. Jauniškis informaciją apie G. Nausėdos aplinką gavo arba iš paties G. Nausėdos, arba informacija buvo perduota jo pavedimu. Komisija nurodo neturinti duomenų, kad VSD kampanijos metu tikrintų kitų kandidatų komandas.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Seimo komisija teigia, kad VSD atliko tyrimą dėl galimų pažeidimų finansuojant G. Nausėdos kampaniją, tačiau neteikė šios informacijos sprendimų priėmėjams ir institucijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius