-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VSD vadovas žada išslaptinti dalį medžiagos, susijusios su pranešėjo istorija

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Darius Jauniškis teigia, kad dalis medžiagos, susijusios su parlamentiniu tyrimu ir vadinamąja pranešėjo istorija, bus išslaptinta.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„VSD turi teisę peržiūrėti tą informaciją ir įvertinti galimybę išslaptinti, yra tam tikros procedūros, dabar jos yra procese, įvertinama visa informacija“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Jauniškis.

„Kiek bus galima išslaptinti, manau, visuomenei bus pateikta“, – tvirtino jis.

Kita vertus, žvalgybos vadovas pabrėžė, kad bus išslaptinti tik tie duomenys, kurių paviešinimas nepakenks nei tarnybai, nei valstybei.

„Bet pagal įstatymą, jeigu tai susiję su tam tikrais (žvalgybos – BNS) metodais arba tam tikra informacija, mes turime pilną teisę jos tiesiog neteikti. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad visuomenės teisė žinoti nėra absoliuti“, – sakė D.Jauniškis.

„Turime suprasti, kad (...) tam tikros informacijos atskleidimas gali stipriai pakenkti tiek VSD, tiek valstybės reputacijai, gali stipriai paralyžiuoti žvalgybos darbą“, – pridūrė jis.

Su prašymu išslaptinti dalį dokumentų į VSD kreipėsi parlamentinė tyrimo komisija, tirianti buvusio VSD pareigūno Tomo Gailiaus informaciją apie galimus pažeidimus 2018–2019 metais tikrinant tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rėmėjus ir aplinkos žmones.

Komisija prašo išslaptinti VSD vadovo D.Jauniškio, jo pavaduotojo Remigijaus Bridikio ir paties VSD pranešėjo T.Gailiaus komisijos uždaruose posėdžiuose duotus parodymus.

Anot komisijos pirmininko Vytauto Bako, šie liudijimai yra svarbūs viešajam interesui.

Laikinąją tyrimo komisiją Seimas sudarė praėjusių metų lapkritį.

Ji taip pat aiškinasi galimą neteisėta poveikį žvalgybos veiklai, galimą kišimąsi į rinkimų procesus per 2019 metų prezidento rinkimus, galimą neteisėtą paramą šiai kampanijai, galimus pranešėjo teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

VSD pranešėjas T.Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G.Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T.Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Komisijai liudijęs VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus D.Jauniškio gavęs G.Nausėdos komandos sąrašą, jį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam T.Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, norint įvertinti galimas grėsmes ir rizikas rinkimų proceso dalyviams, o patikrinimai buvę orientuoti „ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

VSD generalinis direktorius yra liudijęs, kad per praėjusius prezidento rinkimus tikrinti visi kandidatai, o konkretų sąrašą su G.Nausėdos aplinkos sąrašu gavo „iš žmogiškojo šaltinio“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius