-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 25 /18:41

Vygaudas Ušackas pristatė savo planą Lietuvai: po dvidešimt metų gyvensime kaip Vokietijoje

Pristatydamas „Laiminti Lietuva: proveržio planas“ ekonominę programą kandidatas į prezidentus Vygaudas Ušackas žarstė rimtus pažadus. Jo teigimu, išsikėlus teisingą ambiciją lietuviai jau po keliolikos metų gali gyventi kaip lyderiaujančių ES valstybių gyventojai.
Vygaudas Usačkas
Vygaudas Usačkas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Mano giliu įsitikinimu, ir tai liudija mūsų valstybės istorija, mūsų šalis visada buvo kuriama viltimi, valia ir išmintimi“, – paskelbė V.Ušackas, stovėdamas prie rašymo lentos, kurioje dėstė savo programos punktus.

Jo teigimu, Lietuvos žmonės padarė tai, kad iš planinės ekonomikos pereita į rinkos ekonomiką, iš vienpartinės sistemos pasiekta demokratija.

„Mes tikėjome proveržiu, bet tas proveržis neįvyko. Neįvyko, nes mes vietoje kūrėjų apsiribojome, likome ES lėšų įsisavintojai. Praradome ambiciją, nes neturėjome krypties. O krypties neturėjimas galiausiai atvedė, kad praradome ir viltį“, – dėstė jis.

V.Ušackas priminė, kad atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje gyveno 3,7 mln. gyventojų, o dabar tėra tik 2,8 mln. Jis teigė klausinėjęs žmonių, kas juos gena iš Lietuvos, kas atgraso.

„Nėra vieno atsakymo: ar tai neteisingumas, ar tai nepagarba“, – vardino jis.

„Matome tik susipriešinimą, purvo drabstymąsi, vilties nebuvimą“, – konstatavo buvęs diplomatas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas

Nori rimtos ambicijos

Jo teigimu, trys ketvirtadaliai lietuvių šalį palieka dėl ekonominių motyvų.

„Matome, kad Lietuva yra tarp žemiausių, ketvirta nuo apačios, pagal vidutinį atlyginimą. Tai lemia, kad vidutiniškai 25 tūkstančiai gyventojų kasmet išvyksta iš Lietuvos“, – žerdamas kritiką dabartinės valdžios veiksmams pasakojo V.Ušackas.

„Jei neturėsime stipresnės ambicijos, tai nepasivysime Danijos ar Airijos“, – teigė jis.

Pripažindamas, kad Lietuvos ekonomika auga, V.Ušackas pabrėžė, kad reikalinga didesnio augimo ambicija.

„Jei seksime tik dabartiniu augimu ir jis bus po vieną procentą aukštesnis nei ES, tai pasivysime vidutinį pragyvenimo lygį tik po trisdešimties metų. Aš siūlau, kad mūsų tikslas būtų dvigubas augimas, palyginus su ES augimu“, – dėstė kandidatas į prezidentus.

Žada pasivyti ES vidutinį pragyvenimo lygį

Jis tikino, kad Lietuva, vadovaudamasi jo planu ir turėdami ambiciją, jau per septynerius metus gali pasivyti ES vidutinį pragyvenimo lygį.

„O per dvidešimt metų pasiektume vidutinį Vokietijos gyvenimo lygį. Lenkija tokį tikslą užsibrėžė. Kodėl negalime mes?“, – retoriškai klausė jis, pridurdamas, kad tam reikia ilgalaikės ekonominės strategijos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Usačkas

„Gerai, kad mes turime skandinaviškus bankus. Būtų gerai, kad mes turėtume jų daugiau ir įvairesnių, kad būtų konkurencija“, – pastebėjo jis.

V.Ušackas ragino investuoti į švietimo sistemą, infrastruktūrą ir naudotis „išmintinga imigracijos politiką“.

Leis „patriotines“ obligacijas

Ekonominės programos detales pristatė analitikas, iniciatyvos „Lemiamas šuolis“ vadovas Paulius Kunčinas.

Jis ragino kurti teisingesnę mokesčių sistemą, geresnę aplinką investicijoms, atsisakyti istorinių mokestinių privilegijų, skatinti aukštos pridėtinės vertės darbo vietų kūrimą, praplėsti lengvatos taikymą reinvestuojamam pelnui.

„Siūlau, kad nacionalinė strategija turi aiškiai identifikuoti sritis, kurios gali sukurti aukštesnę pridėtinę vertę. Per kitus trisdešimt metų, mano manymu, laimės šalys, kurios turės išmaniąją specializaciją“, – aiškino P.Kunčinas.

„Laimės šalys, kurios įdarbins dirbtinį intelektą atlikti rutininius darbus, bet išliks humaniškos ir jautrios bei kūrybiškai reaguos į žmonių poreikius, investuos į darbuotojų aukštesnę kvalifikaciją“, – dėstė V.Ušacko bendražygis.

Jo teigimu, viena iš svarbiausių idėjų, kurios bus siūlomos – Ateities turto fondo kūrimas.

„Lietuva per ilgai laukė, kad užsienio kapitalas finansuos mūsų nacionalinės strategijos vystymą. Šalys, kurios padarė proveržį – jos visos investavo savo kapitalą“, – pasakojo P.Kunčinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Kunčinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paulius Kunčinas

P.Kunčinas siūlė leisti „patriotines“ obligacijas, kurios turėtų padėti sukaupti vystymui reikalingą kapitalą.

„Dabar palankus metus išsileisti patriotines šimtmečio obligacijas. Mūsų skaičiavimais, Lietuva galėtų išsileisti apie keturis milijardus arba 9,6 proc. nuo BVP tokių patriotinių obligacijų“, – sakė analitikas.

Kandidatas į prezidento postą V.Ušackas pirmadienį patvirtino, kad dalyvaus Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirminiuose rinkimuose. Vienintele jo konkurente šiuose rinkimuose bus Seimo narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

53 metų V.Ušackas 2008–2010 metais buvo Lietuvos užsienio reikalų ministras, yra dirbęs ambasadoriumi JAV, Didžiojoje Britanijoje, taip pat Europos Sąjungos atstovu Afganistane ir Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius