-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 29

Vyriausioji rinkimų komisija susidomėjo G.Babravičiaus auka partijai

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) lyderio, sostinės vicemero Gintauto Babravičiaus finansai sudomino pareigūnus. Politikas, pernai neturėjęs pinigų dulkių siurbliui, tikina savo partijai surinkęs 12 tūkst. litų.
Gintautas Babravičius
Gintautas Babravičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Partijų finansavimą prižiūrinti Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) susidomėjo G.Babravičiaus piniginės turiniu, kai politikas žiniasklaidai išsidavė į partijos kasą prieš pat Naujuosius metus savo vardu įnešęs svetimų pinigų, rašo „Vilniaus diena“.

Kaip dienraščiui teigė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, toks G.Babravičiaus elgesys traktuotinas kaip šiurkštus įstatymų pažeidimas.

„Kaip jis taip gali daryti? – stebėjosi Z.Vaigauskas. – Jeigu taip yra, labai negerai. Vadinasi, jis slepia tikrąjį aukotoją. Tai yra politinių kampanijų finansavimo kontrolės pažeidimas ir tai daro partijos pirmininkas!“

„Nenoriu kelti įtarimų, bet partijų finansavimo kontrolė yra griežta – privaloma nurodyti, iš kur tie pinigai, kas juos davė. Ir tai patikrinti, jeigu atvirai, būna gana sunku“, – pridūrė VRK pirmininkas.

Z.Vaigauskas teigė penktadienį VRK posėdyje liepsiąs atsakingiems specialistams pradėti tyrimą dėl G.Babravičiaus veiksmų.Nenoriu kelti įtarimų, bet partijų finansavimo kontrolė yra griežta – privaloma nurodyti, iš kur tie pinigai, kas juos davė.

„Kiekvienas aukotojas turi aukoti pats. Įstatymas yra labai griežtas“, – pabrėžė Z.Vaigauskas. Pasak jo, kol kas anksti kalbėti apie galimas sankcijas LiCS ar pačiam G.Babravičiui, tačiau bausmė gali būti labai griežta.

„Sankcijos gali būti visokiausios – net nutrauktas partijos finansavimas ir t. t. Kadangi jis yra partijos pirmininkas, tai gali būti pripažinta kaip šiurkštus, didžiulį nerimą keliantis pažeidimas. Suma gana didelė. Žinoma, jeigu tai pasitvirtins“, – sakė VRK vadovas.

Pašnekovas pabrėžė, kad joks partijos narys, o juo labiau jos pirmininkas negali į partijos kasą įnešti svetimų pinigų. „Tai kelia didžiulį nerimą. Gali būti ir finansavimas iš kitų valstybių ir juodų pinigų patekimas į partiją, kyla daugybė klausimų“, – kalbėjo Z.Vaigauskas.

G.Babravičius oficialiai deklaruoja, kad jo kišenėse švilpauja vėjai.

„Neturiu jokio turto, gyvenu pas žmoną. Gaunu atlyginimą ir jį visą, kiek lieka atskaičius skolas, pervedu žmonai. Bet tokia padėtis jau seniai yra. Turėjau kažkada akcijų, bet jas pardaviau ir gautas lėšas prakeliavau. Man už materialų turtą svarbiau kelionės, įspūdžiai. Tokio turto niekas neatims“, – yra sakęs G.Babravičius.

G.Babravičiaus VRK pateiktoje 2008 m. pajamų deklaracijoje nurodoma, kad jo turto vertė lygi nuliui. Politikas nurodė neturintis jokių vertybinių popierių ar meno kūrinių, paskolų. Santaupų grafoje – taip pat nulis.

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) politikas nurodė pritrūkęs pinigų net dulkių siurbliui. VTEK pateiktoje deklaracijoje nurodoma, kad G.Babravičius su sutuoktine Birute per metus sudarė tik vieną stambesnį sandorį. Babravičiai įsigijo dulkių siurblį, kuriam, pasirodo, neturėjo pakankamai pinigų – anketoje nurodoma, kad prietaisas pirktas išperkamąja nuoma. Tiesa, dulkių siurblys buvo ne iš pigiųjų – nurodyto sandorio suma siekė beveik 5,4 tūkst. litų.

Iš dienraščio sužinojęs, kad jo finansais susidomėjo VRK, G.Babravičius dabar tikina, kad į partijos kasą įnešė savo pinigus.

„Tai yra klaidingos prielaidos. Tai mano pinigai, ką noriu, tą su jais ir darau: galiu partijai paaukoti, galiu ir atostogų išvažiuoti“, – dienraščiui sakė Vilniaus vicemeras.

Politikas gynėsi, esą dienraščio žurnalistas jį telefonu kalbino per sostinės tarybos posėdžio pertrauką, dėl to esą jis buvo nepasiruošęs pokalbiui ir galėjo būti ne taip suprastas. Tačiau G.Babravičius vis vien neatsakė į klausimą, iš kur jam pavyko gauti 12 tūkst. litų. „Tai mano asmeninis reikalas“, – tikino LiCS lyderis.

Komentuodamas dienraščio publikaciją, politikas patvirtino, kad joje pateikta informacija yra teisinga. „Priekaištų neturiu. Bet sudaromas klaidingas įspūdis. Manau, to ir buvo siekiama“, – teigė G.Babravičius.

Trečiadienį sostinės vicemeras išsidavė partijai paaukotus pinigus gavęs iš asmenų, kurių nenori nurodyti. „Atlyginimas yra atlyginimas. Bet žmona, tegul ir krizės sąlygomis, dirba brokere nekilnojamojo turto rinkoje. Taip pat galiu ir pasiskolinti lėšų tokiems reikalams. (...) Dabar iš atminties nepasakysiu. (...) Tai yra mano asmeninis reikalas. Tos lėšos nėra vogtos, jos yra, kaip sakoma... Pradėdamas vardyti tuos žmones, kurie man šituo atveju padėjo, paprasčiausiai sukelčiau jiems papildomų problemų“, – trečiadienį dienraščiui teigė G.Babravičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius