-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 27

Vyriausybė – prieš Agnės Zuokienės siūlomą oficialų laisvadienį tėvams rugsėjo 1-ąją

Vyriausybė turbūt nepritars, kad tėvams, auginantiems vaikus iki 12 metų, pirmoji mokslo metų diena būtų laisvadienis.
Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Išvados projekte, kurį trečiadienį svarstys Ministrų kabinetas, teigiama, kad ir nekeičiant teisinio reguliavimo asmenys, auginantys vaiką iki 12 metų, gali pirmąją mokslo metų dieną arba dalį šios dienos neatvykti į darbą – tam gali būti panaudojami vadinamieji „tėvadieniai“, priklausantys tėvams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba ne mažiau kaip du vaikus iki 12 metų.

Pažymima, kad tais atvejais, kai darbuotojas augina vieną vaiką iki 12 metų, jis gali reikalauti suteikti nemokamų atostogų ar susitarti dėl kasmetinių atostogų arba neatvykti į darbą administracijos leidimu.

„Be to, papildomos garantijos darbuotojams, kurie augina vaikus iki 12 metų, gali būti nustatomos įmonės kolektyvinėje sutartyje“, – teigiama išvados projekte.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtoje išvadoje taip pat pastebima, jog pataisų iniciatorių teiginiai, kad įstatymui įgyvendinti nereikės papildomų biudžeto lėšų, yra nepagrįstas.

„Siūlomas teisinis reguliavimas yra susijęs su papildomų biudžeto lėšų poreikiu, kadangi darbuotojams, auginantiems vieną vaiką iki 12 metų, nedirbant pirmąją mokslo metų dieną būtų mokamas vidutinis jų darbo užmokestis, o tuo tarpu darbuotojams, atliekantiems jų darbus, būtų taip pat apmokama už atliktus darbus“, – sakoma Vyriausybės išvados projekte.

Švietimo ir mokslo ministerija savo ruožtu pažymi, kad siūlomos pataisos sukeltų nemažai rūpesčių bendrojo lavinimo mokykloms, ikimokyklinio, neformaliojo ugdymo ir kitoms įstaigoms dėl nedirbančių pedagogų ir jų pavadavimo. 

Siūlomos pataisos sukeltų nemažai rūpesčių bendrojo lavinimo mokykloms, ikimokyklinio, neformaliojo ugdymo ir kitoms įstaigoms dėl nedirbančių pedagogų ir jų pavadavimo.

Seime šiuo metu svarstoma parlamentarės Agnės Zuokienės pasiūlyta pataisa, siūlanti, kad darbuotojams, auginantiems bendrojo lavinimo mokykloje besimokantį vaiką iki 12 metų, būtų suteikiama viena papildoma poilsio diena rugsėjo 1 dieną arba pirmąją naujų mokslo metų dieną. Anot projekto, už šį laisvadienį darbdaviai turėtų darbuotojams mokėti vidutinį jo darbo užmokestį. A.Zuokienės teigimu, kasmet rugsėjo 1 dieną moksleivių tėvai paprastai palydi vaikus į mokyklą. Daug darbdavių geranoriškai sutinka, kad darbuotojai tą dieną ar bent dalį jos nedirbtų.

„Todėl rugsėjo 1 dieną faktiškai nedirba labai daug tėvų, auginančių bendrojo lavinimo mokyklose besimokančius vaikus iki dvylikos metų. Rugsėjo 1 diena yra savotiška neįteisinta, faktinė moksleivių tėvų nedarbo diena“, – teigė Seimo narė.

Ji teigė, kad priėmus siūlomą pataisą, būtų įteisinta faktinė padėtis. Anot jos, vaikai, kurių į mokyklą nepalydi tėvai, patiria didelį stresą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius