-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Vyriausybė pritarė, kad Lietuvos kariams paliekant Gorą Afganistanui būtų perduota turto už 16 mln. litų

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad Lietuva, 2013 metų pabaigoje išvesdama karius iš Afganistano Goro provincijos ir perduodama vietos valdžiai dabartinę dislokacijos bazę provincijos sostinėje Čagčarane, paliktų įvairaus turto už daugiau nei 16 mln. litų.
Lietuvos karių skrydis į Taivarahą
Lietuvos kariai. / Vyr. ltn. Andriaus Česnausko nuotr.

Tai numatantį Vyriausybės nutarimo projektą parengė Krašto apsaugos ministerija.

„Lietuvos Respublikos Vyriausybė  nutaria neatlygintinai perduoti Afganistano Islamo Respublikos Vyriausybės nuosavybėn Lietuvos valstybei nuosavybės teise priklausantį Lietuvos kariuomenės pasitikėjimo teise valdomą ilgalaikį materialųjį turtą, kurio kurio likutinė vertė 2012 metų spalio 1 dieną – 15 mln. 761 tūkst. litų ir trumpalaikį materialųjį turtą, kurio bendra įsigijimo vertė 583 tūkst. litų“, – rašoma nutarime.

Šiuo nutarimu Lietuvos kariuomenė įgaliota parengti perdavimo sutartį, kurioje būtų numatytos turto naudojimo sąlygos ir tvarka. Kariškiams taip pat pavesta vykdyti turto perdavimo kontrolę.

Tarp Afganistano Vyriausybei perduodamo turto daugiausia yra įvairūs kariškos buities reikmenys – lovos, šaldytuvai, skalbimo ir džiovinimo mašinos, gyvenamieji, sandėliavimo, sanitariniai konteineriai, generatoriai, įvairūs Goro provincijos atkūrimo grupės stovyklos pastatai ir kita infrastruktūra, pavyzdžiui, transporto remonto dirbtuvių aikštelė ar gynybiniai stovyklos elementai.

Afganistane turėtų likti ir nemažai medicininės įrangos bei priemonių.

Pasak krašto apsaugos ministrės Rasos Juknevičienės, sprendžiant, kokį turtą palikti Afganistane, o kokį vežtis į Lietuvą, buvo vertinama transportavimo kaina, daikto vertė ir galimybės jį panaudoti Lietuvoje.

Iš maždaug 250 Afganistane tarnaujančių Lietuvos karių apie 150 paprastai būna dislokuoti Gore provincijoje.

„Pagrindinis principas, kuris turtas išvežamas, o kuris paliekamas, tai yra, jog paliekame tą, kurio neapsimoka vežti atgal. Nes pargabenimas kainuos daugiau nei tie daiktai apskritai yra verti. Kai kuris turtas yra labai trumpalaikio naudojimo daiktai, kurie Lietuvoje nebegalėtų būti naudojami“, – BNS yra sakiusi ministrė.

Pasak jos, kai kurie daiktai, jų pagal nustatytas procedūras neperdavus Afganistano valdžiai, turėtų būti sunaikinti.

„Paskaičiavome, kad tai kainuotų žymiai brangiau, nei perduoti šitą turtą neatlygintinai“, – sakė R.Juknevičienė.

Nutarimą lydinčiuose dokumentuose pažymima, kad šio turto perdavimas „prisidėtų prie Afganistano nacionalinių pajėgų gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo, pasitikėjimo Lietuvos Respublika, kaip atsakinga valstybe, vykdančia savo įsipareigojimus Afganistanui, stiprinimo“.

Lietuvos vadovaujama tarptautinė provincijos atkūrimo grupė Gore savo veiklą pradėjo 2005 metais. Lietuva planuoja perduoti atsakomybę už saugumą Goro provincijoje Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms ir uždaryti savo vadovaujamą Goro provincijos atkūrimo grupę iki 2013 metų pabaigos.

Neseniai misiją Gore pradėjo priešpaskutinė – šešioliktoji – Lietuvos karių pamaina.

Iš maždaug 250 Afganistane tarnaujančių Lietuvos karių apie 150 paprastai būna dislokuoti Gore provincijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius