Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 25

Vyriausybė pritaria, kad Seimo nariai negalėtų būti ministrais

Vyriausybė šią savaitę pareiškė pritarianti Konstitucijos pataisoms, kurios užkirstų kelią vienu metu eiti ir Seimo nario, ir ministro pareigas.
Šios kadencijos Seimas rinkosi į paskutinį rytinį posėdį
Seimo salė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal Seime svarstomą pataisą, Seimo narys į Vyriausybę galėtų būti skiriamas tik ministru pirmininku.

Išvadą rengusios Vidaus reikalų ministerijos vadovas Eimutis Misiūnas BNS teigė, jog šios pataisos nebūtų taikomis esamiems ministrams, nors, jo manymu, būti kartu ir ministru, ir Seimo nariu yra sudėtinga.

„Jūs turbūt puikiai suprantate, kad jeigu būtų tokios pataisos (priimtos), tai jos galiotų tiktai nuo naujo parlamento išrinkimo. Aš pats – ne politikas, galiu vertinti pakankamai objektyviai, ir manau, kad suderinti ministro ir Seimo nario darbą yra labai sudėtinga. Ministro darbo krūvis, informacijos kiekis, susitikimų, vizitų skaičius yra labai didelis ir tuo pačiu metu įsigilinti į Seime teikiamus projektus, parlamentinę veiklą, komitetų veiklą praktiškai neįmanoma“, – svarstė E.Misiūnas.

Jis sakė, kad Vyriausybėje tvirtinant išvadą nebuvo plačiau diskutuojama, kaip turėtų elgtis šios kadencijos ministrai, turintys ir Seimo nario mandatą. Seimo nario mandatą turi trys ministrai: „valstiečių“ deleguoti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas bei socialdemokratas Linas Linkevičius.

„Šiuo atveju tai yra asmeninis tiek sveikatos apsaugos ministro, tiek žemės ūkio ministro reikalas apsispręsti, ar jie vis dėlto galėtų būti tiktai ministrai atsisakę Seimo nario mandato, ar geriau būtų Seimo nariais, atsisakytų Vyriausybės posėdžių“, – teigė E.Misiūnas.

Išvadą Seime svarstomai pataisai rengusi Vidaus reikalų ministerija siūlė, kad ji turėtų būti svarstoma kartu su kita iniciatyva, kuri numato mažinti Seimo narių skaičių ir perkelti parlamento rinkimus iš rudens į pavasarį, tačiau galiausiai šio siūlymo atsisakyta.

„Vidaus reikalų ministerija manė, kad reikia siūlyti kompleksiškai spręsti, bet Teisingumo ministerija tai sukritikavo ir Vyriausybės posėdyje buvo palaikyta Teisingumo ministerijos pozicija, kad šiuos klausimus reikia spręsti atskirai“, – pasakojo ministras.

Pataisos, kurios draustų vienu metu būti Seimo nariu ir ministru, registruotos dar praėjusios kadencijos Seime. Tačiau ir naujos Vyriausybės programoje žadama inicijuoti „teisės aktų pakeitimus, skirtus užtikrinti, kad Seimo narys tuo pačiu metu negalėtų eiti ministro pareigų“. Naujajame Seime grupė parlamentarų registravo naujas pataisas, kurios numato, kad Seimo narį paskyrus ministru, jo Seimo nario mandatas yra laikinai sustabdomas, kol jis eina ministro pareigas, o galimybė Seimo nario mandatą turėti ministrui pirmininkui būtų paliekama. Pastarąsias pataisas sukritikavo Seimo kanceliarijos Teisės departamentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius