-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 15

Vyriausybė svarstė, ar griežčiau riboti darbo su vaikais galimybes seksualiniams nusikaltėliams

Vyriausybė kol kas neapsisprendė dėl pataisų, griežtinančių darbo su vaikais ribojimus seksualiniams nusikaltėliams, nes dar ieškoma, kaip reikėtų gauti informaciją apie juos.
Du vaikai
Du vaikai / „Shuterstock“ nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė žurnalistams Vyriausybėje sakė, kad susitarti dėl informacijos gavimo modelio numatoma per savaitę.

„Šiandien tas klausimas buvo iki kito posėdžio atidėtas – todėl, kad pats mechanizmas dar nėra patvirtintas. Iš tiesų tai yra ir Teisingumo ministerijos prerogatyva, mes bandėme su Finansų ministerija per Mokesčių inspekciją tartis, kaip galėtume tas pažymas gauti – informaciją apie tą žmogų, kuris yra nusikaltęs ir kuris nori pagal individualios veiklos pažymą dirbti su vaikais. Per savaitę, manau, kad bus išgrynintos paskutinės pozicijos ir kitą posėdį Vyriausybės mes tikrai turėsime galutinį sprendimą“, – teigė ministrė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) teigimu, Lietuvos įstatymai nustato tam tikrus apribojimus dirbti su vaikais, tačiau tiesiogiai nustatyto draudimo su vaikais dirbti asmenims, teistiems už nusikaltimus vaikų seksualinio apsisprendimo laisvei ar neliečiamumui, nėra.

Tiesiogiai nustatyto draudimo su vaikais dirbti asmenims, teistiems už nusikaltimus vaikų seksualinio apsisprendimo laisvei ar neliečiamumui, nėra.

Pavyzdžiui, Baudžiamasis kodeksas kaip vieną iš bausmių rūšių nustato teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimą, teisė dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla gali būti atimama nuo 1 iki 5 metų. Tačiau, pasak ministerijos, būtų tikslinga papildyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą nuostata, kuria būtų aiškiai ir tiesiogiai uždrausta asmenims, teistiems už seksualinius nusikaltimus prieš vaikus, nepaisant to, kad yra išnykęs teistumas, dirbti darbą, nepriklausomai nuo darbo funkcijų, vaikų socialinėse, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose, sporto, švietimo įstaigose ir organizacijose, verstis individualia veikla, jeigu ji tiesiogiai susijusi su prižiūrimų vaikų auklėjimu ar jų saugumo užtikrinimu.

Vaikai iki 14 metų negalės būti vieni

Tėvai niekada nebus baudžiami, tačiau kontrolės mechanizmas tam tikras turėtų būti ir, jeigu mes kalbame apie šeimos stiprinimą, apie prevenciją, tai, man atrodo, kiekvienas tėtis ar mama tuo vaiku rūpinasi ir jie suranda sprendimo būdus, kad jų mažylis iki 7 metų ir paauglystėje iki 14 metų tikrai tam tikrais laiko tarpais neliktų vieni, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Kitomis pataisomis, kurioms ministrai pirmadienį pasitarime iš principo pritarė, ketinama įteisinti, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai negalėtų būti paliekami be vyresnių nei 14 metų asmenų priežiūros, o vaikai iki 14 negalėtų būti vieni be suaugusiųjų paliekami naktį nuo 22 iki 6 valandos.

„Aš noriu pasakyti aiškiai, kad tėvai niekada nebus baudžiami. Tačiau kontrolės mechanizmas tam tikras turėtų būti ir, jeigu mes kalbame apie šeimos stiprinimą, apie prevenciją, tai, man atrodo, kiekvienas tėtis ar mama tuo vaiku rūpinasi ir jie suranda sprendimo būdus, kad jų mažylis iki 7 metų ir paauglystėje iki 14 metų tikrai tam tikrais laiko tarpais neliktų vieni“, – pirmadienį žurnalistams sakė ministrė.

Pastarosiomis pataisomis siekiama įteisinti vaiko paėmimą teismo leidimu (dabar paėmimas iš šeimos ar kitų ar kitų jo atstovų vykdomas savivaldybės administracijos vaiko teisių apsaugos skyriaus sprendimu), nustatyti skubaus vaiko paėmimo ir apgyvendinimo tvarką, išplėsti vaiko teisę į bendravimą ne tik su artimaisiais, bet ir tolimesniais giminaičiais. Ketinama išplėsti ir asmenų, kurie gali kreiptis į teismą dėl įvaikinimo, sąrašą panaikinant amžiaus apribojimą iki 50 metų, tačiau įtvirtinti draudimą įvaikintojais būti asmenims, teistiems už tyčinius nusikaltimus.

Siūloma sumažinti Globojamų vaikų šeimose skaičių nuo dabar esančių 5 iki 3 vaikų (su savais vaikais galėtų būti ne daugiau nei 6), šeimynose būtų galima globoti nuo 4 iki 8 (dabar – nuo 6 iki 12) vaikų, leidžiama šeimynų nariais tapti ir pilnamečiams. Taip pat siekiama išplėsti galimų šeimynų steigėjų ratą. Priėmus pataisas, nuo 2015 liepos būtų padidintos šeimynų dalyviams garantuojamos pajamos, nepriklausomai nuo vaikų skaičiaus (nuo 1244 ii 1488 litų), suteikiama teisė gauti lėšų iš valstybės ar savivaldybių būsto remontui. Nuo 2016-ųjų kiekvienam globėjui už vaiką taip pat kas mėnesį būtų mokama 130 litų išmoka.

Vyriausybė pirmadienį svarstė siūlymą griežčiau apriboti galimybes dirbti su vaikais už seksualinius nusikaltimus baustiems asmenims, taip pat drausti įsivaikinti nuteistiesiems už tyčinius nusikaltimu, tačiau dar neapsisprendė dėl pataisų, griežtinančių darbo su vaikais ribojimus seksualiniams nusikaltėliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius