-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 11

Vytautas Šustauskas Baltarusijos žurnalistams: „Baltarusijoje daugiau demokratijos nei Lietuvoje“

Politinis marginalas, kuris interviu Baltarusijos radijo „Euroradio“ klausytojams pristatomas kaip politikas, buvęs Kauno meras ir buvęs Lietuvos parlamento narys, Vytautas Šustauskas teigia, kad Lietuva neturi teisės smerkti kaimynės, nes mūsų šalyje demokratijos mažiau nei Aliaksandro Lukašenkos valdomoje Baltarusijoje. Jis žada atsisakyti Lietuvos pilietybės ir giria paskutinio Europos diktatoriaus režimą.
Vytautas Šustauskas
Vytautas Šustauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pateikiame sutrumpintą interviu vertimą.

– Jūs rimtai žadate atsisakyti Lietuvos pilietybės ir prieglobsčio ieškoti Baltarusijoje?

Mane ima pyktis, kai viena valstybė  smerkia kitą dėl demokratijos nebuvimo, o iš tiesų Baltarusijoje daugiau demokratijos, nei Lietuvoje.

– Kad Lietuvoje neįmanoma gyventi. Mane ima pyktis, kai viena valstybė kitą valstybę smerkia dėl demokratijos nebuvimo, o iš tiesų Baltarusijoje daugiau demokratijos, nei Lietuvoje. Prieš mane pradėti 56 tyrimai. Net Švedija pradėjo bylą dėl to, jog aš neva įžeidžiau žydus.

Kad ir ką pasakyčiau, iš karto pradeda bylą. Gėjų eitynių metu vos Vilniuje išlipęs iš automobilio buvau suimtas ir penkias valandas sėdėjau kameroje. O jei aš turiu kitokią nuomonę dėl tų paradų? Kaip Baltarusijoje ir Rusijoje, kur jie iš viso uždrausti.

Jei suskaičiavus, tai aš už visus mitingus sumokėjau 15 tūkst. litų. O juk aš visada žmones gyniau. 30 parų teko praleisti už grotų. Nežinau kodėl. Jei demokratija, tai aš turiu teisę reikšti savo nuomonę. Todėl ir sakau, kad Baltarusijoje daugiau demorkatijos.

– Labai diskutuotinas pareiškimas.

– Jūsų šalyje bent jau žmonių nešaudo. O kai 2009 m. sausio 16 d. žmonės susirinko prie Seimo, tai mes pirmieji Europoje tautą sušaudėme guminėmis kulkomis. Demokratijos Lietuvoje nėra. Lieka tik išvykti ten, kur yra tvarka.

– Ar seniai buvote Baltarusijoje? Ar matėte, kaip gyvena paprasti žmonės?

– Baltarusijoje lankiausi, kai dar buvau Seimo nariu. Apie 2000 m. Mačiau tvarką ir užsėtus laukus. Kai tauta renka prezidentą, tai jie geriau žino už ką balsuoti, o ne mes. Jei jį išrenka, reiškia gerbia. Pas jus nėra tokios rusofobijos kaip Lietuvoje. Su savo kaimynu reikia gyventi draugiškai – geriau kartu išgerti ir pas savo moteris nueiti, nei vienam apie kitą visokias nesąmones kalbėti.

Vytautas `ustauskas
Vytautas Šustauskas/„BFL“ nuotr.

– O kaip jūs vertinate skirtingas galimybes Baltarusijoje veikti politinėms partijoms?

Baltarusijos opozicija gauna pinigus iš Amerikos, tos pačios Lietuvos. Dirbti jiems nereikia – tik liežuviu malti.

– Mane pyktis ima dėl baltarusiškos opozicijos. Ji turi būti išlaikoma iš savo rėmėjų pinigų. O kai opozicija gauna pinigų iš kitų valstybių, tai kokia čia opozicija? Gauna pinigus iš Amerikos, tos pačios Lietuvos. Dirbti jiems nereikia – tik liežuviu malti. Reikia save patiems išlaikyti, o ne kalbėti, ko prašo užsienio agentai.

– Ką jūs veiksite Baltarusijoje?

– Gal kokį darbą rasiu. Noriu pasauliui papasakoti tiesą – kokia Lietuvoje demokratija. Kaip gėjus paraduose saugo, o normalius žmones muša. Nesvarbu, kad jis buvo Seimo nariu. Guldo ant žemės, koja prispaudžia galvą.

– Kada kreipsitės dėl politinio prieglobsčio?

– Jau viską sužinojau – kur ir ką rašyti. Kitą savaitę viską atsiųsiu. Nusprendžiau kreiptis asmeniškai į A.Lukašenką. Jam laišką atsiųsiu per Baltarusijos ambasadą Vilniuje.

Aliaksandras Lukaaenka
Aliaksandras Lukašenka

– Kokiu pagrindu jūs prašysite Baltarusijos pilietybės?

Prašysiu politinio prieglobsčio – nenoriu Lietuvos pilietybės, man gėda tokioje šalyje gyventi.

– Prašysiu politinio prieglobsčio – nenoriu Lietuvos pilietybės, man gėda tokioje šalyje gyventi. Kam, jei manęs čia žmogumi nelaiko? O juk aš galiu drąsiai bet kam į akis žiūrėti – nieko iš valstybės nepavogiau. Turėjau savo rankose Kauno biudžetą ir nei vienas laikraštis neparašė, kad aš kokias nors machinacijas dariau. Nors ant stalo ne kartą net po pusantro milijono guldė, kad parduočiau elektros stotį. Bet aš kyšių neimu. O kokia dabar Lietuvoje korupcija? Vos ne paskutinę vietą ES užima.

– Gal jau galvojote apie politinę karjerą Baltarusijoje? Gal tapsite Baltarusijos parlamento deputatu?

– Reikia šalyje pagyventi, pažiūrėti. Girdėjau, kad A.Lukašenka taip daro – neišmokėjo kokios nors įmonės direktorius žmonėms algų, iš karto pakeičiamas. O žmonėms sakoma: „Rinkit direktorių iš savų“. Tiesa tai ar ne? Noriu savo akimis tai pamatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius