Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 08 25

WikiLeaks paskelbė dar dešimtis JAV dokumentų apie Lietuvą

Jungtinių Valstijų diplomatinio susirašinėjimo dokumentus viešinantis tinklalapis WikiLeaks pastarąją parą paskelbė daugiau nei pusšimtį naujų dokumentų, kurie buvo parengti JAV ambasadoje Vilniuje.
„Wikileaks“
„Wikileaks“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paviešintos ataskaitos parašytos 2005-2010 metais. Jose yra pranešimų įvairiomis temomis, pradedant Lietuvos indėliu į misiją Afganistane ir baigiant vidaus politikos aktualijomis.

Viename iš dokumentų aprašomi sunkumai, su kuriais susidūrė Lietuvos vežėjai 2009 metų vasarą dėl griežtesnės Rusijos muitininkų kontrolės. JAV diplomatai pabrėžė, jog Lietuvoje manoma, kad Rusijos žingsnis buvo politiškai motyvuotas.

„Kai kurie siejo Rusijos veiksmus su Lietuvos sprendimu liepos pabaigoje neįleisti buvusio Rusijos premjero Putino padėjėjo Modesto Kolerovo, kiti spėliojo, kad Rusija išbando Lietuvos naująją prezidentę Dalią Grybauskaitę“, – rašoma dokumente.

„Kad ir koks buvo motyvas, Rusijos veiksmai prieš Lietuvos transporto įmones bei Rusijos draudimas įvežti pieno produktus dėl antibiotikų liekanų padidino Lietuvos ekonomines problemas didelio ekonominio nuosmukio metu“, – teigiama ataskaitoje.

Kitame dokumente minimas Lietuvos ginčas su Latvija dėl vežėjų lėto praleidimo per sieną. Amerikiečių diplomatai tai įvertino kaip perspėjimo signalą, kad kaimynės ne visada sugeba efektyviai spręsti ginčus.

Išsamų dokumentą ambasada parengė ir apie Lietuvos reakciją į neramumus Estijoje, iš Talino centro iškėlus bronzinio kario paminklą.

„Šie įvykiai iškėlė į paviršių gausius antirusiškų nuotaikų išteklius ir nuo okupacijos laikų jaučiamą paranoją“, – rašė Lietuvoje dirbantys JAV diplomatai.

Viename iš dokumentų pristatoma žurnalisto Edmundo Jakilaičio išėjimo iš LNK televizijos istorija. Dokumente nurodoma, kad jis kaip įslaptintą pristatė iš tiesų vieša buvusią buvusio ambasadoriaus Keitho Smitho ataskaitą apie Rusijos įtaką Lietuvos politikams. Teigiama, kad prieš „nutekinimą“ ji jau mėnesį buvo publikuojama vieno tyrimų centro interneto svetainėje.

Anot dokumento, E.Jakilaitis paaiškino, kad jo šaltinis leido jam suprasti, jog ataskaita buvusi slapta.

„Trys skirtingi žmonės mums išsakė spekuliacijas, kad E.Jakilaičio “šaltinis" buvo Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas“, – teigiama 2004 metų dokumente.

Keliuose kituose dokumentuose pristatoma Lietuvos pozicija tarptautinės politikos klausimais, pavyzdžiui, dėl padėties Irake, Afganistane, Palestinoje. Viena 2007 metų ataskaita parodo, jog tų metų rugsėjį Iranas atšaukė planuotą delegaciją į Lietuvą turbūt dėl to, kad Vilnius atsisakė surengti susitikimus su tokio rango pareigūnais kaip Seimo pirmininkas ar užsienio reikalų ministras.

Lietuva neretai minima ir kitose šalyse įsikūrusiose JAV diplomatinėse atstovybėse parengtuose dokumentuose.

WikiLeaks skelbia turintis per 250 tūkst. diplomatinio susirašinėjimo dokumentų, iki ketvirtadienio popietės paviešinta daugiau nei 97 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius