-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 25 /13:43

Žala gamtai dėl avarijos Dvariukų hidroelektrinėje siekia beveik 140 tūkst. eurų

Žala gamtai dėl avarijos Dvariūkų hidroelektrinėje, preliminariais duomenimis, siekia beveik 140 tūkst. eurų, nurodo Aplinkos ministerija. Pasak pranešimo, Žuvininkystės tarnyba prie  Žemės ūkio ministerijos taip pat turės nuspręsti, kokia žala padaryta žuvų ištekliams.
Avarija Dvariūkų hidroelektrinėje
Avarija Dvariūkų hidroelektrinėje / Lrt.lt nuotr.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas ryte BNS sakė, kad žala bus nemenka, nes kaip tik – neršto metas, ir kai kurios žuvų rūšys galėjo ir stipriai nukentėti.

Pakruojo rajone, Dvariūkų kaime savaitgalį įvykus užtvankos avarijai patvinusi Mūša užliejo nemažas teritorijas, taip pat staiga nuseko tvenkinio vanduo.

Šeštadienio popietę apie 16 val. 30 min. buvo pastebėta, kad vienas iš užtvankos skydų sulūžo ir persikreipė, per jo šonus ir apačią plūdo vanduo.

Užtvankoje vandens lygis ėmė sparčiai kristi, o išsiliejęs didelis kiekis vandens nutekėjo Pasvalio link.

Baiminantis, kad nuslūgusioje užtvankoje bus brakonieriaujama, į įvykio vietą nusiųsti trys aplinkosaugininkų ekipažai, kurie budėjo tiek dieną, tiek ir naktį. Aplinkosaugininkai tikrino žvejus ir vietinius gyventojus.

Pasak pranešimo, brakonieriavimo atvejų neužfiksuota, priešingai, kai kurie žmonės žuvį gaudė rankomis, dėjo į maišus, juos tempė ir žuvis supildavo į upės vagą

Visgi kai kurie suskubo žvejoti nenusipirkę žvejo bilieto ir keturiems žvejams surašyti protokolai. Nuslūgęs vanduo parodė ir melduose paslėptą seną tinklą.

VIDEO: Avarijos Dvariūkų hidroelektrinėje žala gamtai gali viršyti 100 tūkst. eurų

Avarija buvo likviduota sekmadienio rytą, tuomet vanduo užtvankoje buvo nusekęs iki 2.40 metrų. Sutvarkius užtvanką vandens lygis ėmė kilti, ir pirmadienį ryte iki normos trūko vos 70 centimetrų.

Dvariūkų hidroelektrinę valdo ją pastačiusi norvegų kapitalo bendrovė „Baltic Hidroenergy“. Ji nuomoja užtvanką iš valstybės. Neseniai hidroelektrinės statiniai buvo rekonstruoti, o praėjusių metų pavasarį turėjo būti atliekami skydų ir jų kėlimo mechanizmų remonto darbai. Avarijos priežastys tiriamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius