-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 25

Joniškio rajono tarybos didieji ūkininkai žvėriškai apmokestino mažažemius

Joniškio rajono taryba su liberalų ir socialdemokratų valdančiuoju tandemu jau trečiajame posėdyje kone keturis kartus padidino mokesčius valstybinės žemės turėtojams. Valdžioje esantys didieji ūkininkai užsimanė lygybės su mažažemiais. Politikos vilkai sako, kad toks sprendimas gali turėti labai banalią priežastį ir skaudžias pasekmes.
Joniškio rajone javų laukais rieda kombainai
Žemės ūkis. Asociatyvi nuotr. / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Klausimą dėl valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifų ir lengvatų nustatymo 2015 metams iškėlė Švietimo komitetas, kuriam vadovauja tarybos narys liberalas Eugenijus Butkus, savo ūkį šiuo metu perleidęs sūnui.

Valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifas 2015 metams padidintas iki 4 procentų.

Pasiūlęs minėtą tarifą padidinti iki 4 procentų, J.Butkus tarybos posėdyje nedalyvavo ir nebalsavo.

Kitas ūkininkas socialdemokratas Romas Karūžna Plėtros komiteto posėdyje aktyviai gynė šią idėją ir įrodinėjo šio pakeitimo naudą ir nuo balsavimo nenusišalino.

Už šio mokesčio padidinimą balsavo 14 tarybos narių, tarp kurių buvo ir liberalas meras Gediminas Čepulis bei socialdemokratų lyderiai Liudas Jonaitis, Mindaugas Balčiūnas.

Valdžioje esantys didieji ūkininkai užsimanė lygybės su mažažemiais.

Kiti balsavusieji „už“: Narsutis Boruta, Gintaras Gadliauskas, Petras Giržadas, Romas Karūžna, Marcijonas Urmonas, Dainius Vyšniauskas, Vytautas Pakatilius, Romas Sperskis, Kostas Joniškis, Vaida Aleknavičienė, Edmundas Bernotas.

Motyvas – nelygybė?

Vienas šio klausimo iniciatorių ir gynėjų E.Butkus šiame tarybos posėdyje nedalyvavo, tačiau tokio sprendimo motyvus bandė paaiškinti logiškai. 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Joniškio rajone javų laukais rieda kombainai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Joniškio rajonas

E.Butkus atskleidė, kad jis yra Joniškio rajono ūkininkas, šiuo metu savo ūkį perleidęs sūnui. Jo šeima valdo ūkį, kuriame yra 299 hektarai nuosavos žemės ir 154 hektarai – nuomojamos.

Valstybinės žemės turėtojas už tokią pat žemę moka kelis kartus mažiau. Kodėl jis turi būti privilegijuotas?

Tarybos narys teigia, kad tokiu sprendimu siekiama lygybės: „Valstybinės žemės turėtojai už hektarą moka kelis kartus mažiau, nei ūkininkai už nuomojamą žemę. Dabar ūkininkas vieną hektarą gali išsinuomoti už 140-150 eurų, o valstybinės žemės turėtojas už tokią pat žemę moka kelis kartus mažiau. Kodėl jis turi būti privilegijuotas?“

Nors jau įvyko balsavimas, E.Butkus sakė nežinantis, kiek ir kokius žmones toks sprendimas paveiks skaudžiai: „Kadangi kyla tokie neramumai, mes suskaičiuosime tiksliai, kiek žmonių turi valstybinės žemės.“

O jei žmonės atsisakys valstybinės žemės? Anot E.Butkaus, tuomet valstybė žemę parduos arba išnuomos tiems, kurie ją dirba, – ūkininkams.

Apmokestino „pašalpą“

Tarybos narė „valstietė“ Rimantė Misiūnienė tarybos posėdyje bandė atverti kitiems nariams akis.

Ji tvirtino, kad valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą pakėlus iki 4 procentų skaudžiausiai nukentės tie Joniškio gyventojai, kurie turi keletą hektarų valstybinės žemės. Nesvarbu – išnuomoja ją ar patys dirba.

Valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą pakėlus iki 4 procentų skaudžiausiai nukentės porą ar tris hektarus turintys Joniškio gyventojai.

„Tie keli hektarai, kurių žmonės nesugebėjo išsipirkti iš valstybės, jiems buvo suteikti žemės reformos metu kaip galimybė išgyventi“, – priminė politikė.

Jos apskaičiavimu, žmonės, už hektarą mokėję po 20 eurų per metus, turės mokėti apie 85 eurus. Kaina gali svyruoti dėl skirtingos žemės vertės.

„Prieš rinkimus dabartiniai valdantieji važinėjo pas rinkėjus ir suokė žadėdami kaimų melioraciją, asfaltuotus kelius, naujus dviračių takus. Jau trečiame šios kadencijos posėdyje tarybos narių dauguma pakėlė valstybinės žemės nuomos mokestį“, – piktinosi R.Misiūnienė.

Ji patikslino, kad dauguma valstybinės žemės turėtojų yra paprasti kaimiečiai, kurie dažniausiai ją patys dirbą arba šienauja. Kai kurie – išnuomoja.

„Žemė suteikta kaip socialinis pagrindas vargingai gyvenantiems žmonėms. Išsipirkti šios žemės dauguma nepajėgs. Jei toks sprendimas nebus atšauktas, žmonės turės atsisakyti žemės“, – tvirtino R.Misiūnienė.

Priežastis gali būti iki ašarų banali

Tikruosius šio sprendimo motyvus bandė paaiškinti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, stambus ūkininkas bei kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ramūnas Karbauskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Nežinau, ar balsavusiųjų „už“ protas yra sveikas. Jie visiškai nesuvokia pasekmių. 4 procentų mokestis yra naudojamas kaip bausmė už neprižiūrimus plotus, o ne visiems valstybinės žemės turėtojams“, – stebėjosi politikas.

R.Karbauskio manymu, sprendimas greitu laiku bus atšauktas, nes jis prasilenkia su sveiku protu: „Kvailam sprendimui bus adekvati reakcija. Kai ateis prie savivaldybės nuo žemės varomi šimtai  žmonių, taryba neturės kur dingti – atšauks.“

Kokie gali būti tikrieji tokio sprendimo motyvai? Gal kažkam žemės per mažai? Žmonės atsisakys žemės, o ją priglaus stambūs ūkininkai?

Nepanašu, jog tai tas pats atvejis, nebent taryboje yra konkretus ūkininkas, turintis mažiau nei 500 hektarų.

„Taip ūkį plečiantis ūkininkas bus greitai išaiškintas. Jo partijos įvaizdis bus sutrintas į miltus.

Kai mes rengėme referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, buvome kaltinami tuo pačiu.

Pareikalavome saugiklių, kurie riboja daugiau nei 500 hektarų turintiems ūkininkams žemės įsigijimą. Nepanašu, jog tai tas pats atvejis, nebent taryboje yra konkretus ūkininkas, turintis mažiau nei 500 hektarų“, – aiškino politikas, nežinodamas, kiek žemės turi kai kurie Joniškio tarybos nariai.

​Daug realesnė priežastis, anot R.Karbauskio, gali būti banali iki ašarų: „Koks nors ūkininkas, esantis taryboje, susipyko su aplinkui esančiais trihektarininkais. Galbūt pastarieji šiam ūkininkui pakėlė nuomos mokestį? Įsižeidęs tarybos narys sumanė pamokyti savo mažažemius kaimynus.“

Politikas tvirtina, kad pastaraisiais metais žemės kaina šiek tiek padidėjo, o nuoma – ūgtelėjo ženkliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius