-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 08

Žiema Dzūkijos kaime: „Išainu laukan ir girdziu, kap medziai pokši“

Netoli Baltarusijos esančio kaimo medinėje pirkioje vyras prisėda ant šalia dar šiltos krosnies stovinčios patalais nuklotos lovos. Ant pėdų jis neskubėdamas pradeda vynioti žalios spalvos audinį. „Žiemų nieko nėr geriau už autus. Nei kojnės, nei vailokai tiap nemačina per tokius šalcius lauki, kaip autai. Su jais ir šilta ir sausa“, – stebėdamas mano žvilgsnį prataria šeimininkas.
Žiema Romualdo ir Antaninos sodyboje Musteikoje
Žiema dzūko Romualdo sodyboje Musteikoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Romualdas su žmona Antanina Musteikoje gyvena kiek toliau nuo viso kaimo. Jau gal ir galėtų gyventi ramiai, tačiau be gyvulių būtų nuobodu, sako šeimininkai. Todėl dabar jų kieme auga dvi karvės, trys avys, pulkas vištų ir sodybos sargas Meškis.

Kiekvieną dieną, net ir per didžiausius šalčius, jiedu tris kartus apeina ūkį, pagirdo, pašeria ir paglosto savo augintinius. Sako, kad užklupę šalčiai labai netrukdo. Visą gyvenimą kaime gyvenant yra dar ne to matę. Šeimininkai 15min žurnalistui papasakojo apie gyvenimą kaime užėjus speigams, kai nuo šalčio pradeda pokšėti medžiai, ir kaip kaimo žmonės su gyvuliais išgyvena ir pačias šalčiausias žiemas.

Skaitytojams pateikiame Romualdo ir Antaninos autentišką ir tarmišką pasakojimą apie žiemą kaime seniau ir dabar.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanina kuria pečių
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Antanina kuria pečių

Kap privercia sniego, tai kumelės nepraeina

Nūnai kap išajau laukan ir medzis pokštelėj taip, kad net krūpterėjau . Paskiau cik supratau. Ba pokši kap medzis inšalis būna.

Kitų roz randzi tiap medzį ir pusė metro intrūkusį. Ba drėgmės kap būna, tadu inšala ir sprogsta. Paskiau smalu apbėga ir nebūna prasc.

Seniau buvo šalcis, kad traiškėdavo ir pauškėdavo medziai. Tiap kap ir tvoros. Būna išaini in laukų ir pradeda traiškėc. Ba būna vandenio prisgėrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius