-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 20

Žmonės susirūpino apsauga nuo žaibų

Per Lietuvą praūžęs škvalas, vertęs medžius ir stogus, dalį gyventojų ne juokais privertė susirūpinti būsto saugumu. Žaibosaugos sistemas įrengiančių bendrovių atstovai tvirtina, kad žymiai išaugo stichijos išgąsdintų žmonių skambučių ir užsakymų įrengti žaibolaidžius skaičius.
Praūžusios audros atnešė pelno žaibolaidžius įrengiančioms įmonėms – užsakymų kai kur padaugėjo trečdaliu.
Praūžusios audros atnešė pelno žaibolaidžius įrengiančioms įmonėms – užsakymų kai kur padaugėjo trečdaliu. / A.Pelakausko nuotr.

Žaibosauga visoje Lietuvoje užsiimančios bendrovės „Ežiukai“, įsikūrusios Klaipėdoje, vadovas Ričardas Rimkus pasakojo, kad užsakymų per pastarąsias dvi savaites gauta daugiau nei įprasta. Nors šėlstant stichijai nuo žaibo nukentėjo nedaug gyventojų, skambučių dėl žaibosaugos įrengimo sulaukta net iš Varėnos. Šiame mieste vėtra ne tik niokojo medžius, bet ir griovė pastatus. Pasak įmonės vadovo, beveik nekyla abejonių, kad būtent praūžęs škvalas kai kuriuos žmones paskatino galutinai apsispręsti.

Įmonės „Tobula instaliacija“, žaibosaugos sistemas rengiančios Klaipėdoje ir rajone, direktorius Aivaras Umartas patvirtino, kad užsakymų padaugėjo ne tik po praėjusių audrų. Jo teigimu, lietuviai apskritai šiemet aktyvesni. „Ypač sujudo vienkiemių gyventojai. Žmonės skambina susijaudinę, sako, kad bijo būti namuose, kai žaibuoja, ir nori žaibolaidžio.“ A.Umartas taip pat teigė po škvalo sulaukęs skambučių iš Varėnos.

Iškvietimų į mažesnius miestelius padaugėjimą teigė pajutęs ir įmonės „Ant stogo“ atstovas Matas Šilinskas: „Važiuojame visur, bet dažniausiai gauname užsakymų dirbti mažesniuose Žemaitijos miesteliuose. Po stichinių nelaimių užsakymų padaugėjo gal trisdešimt procentų.“ Specialistai teigia, kad sertifikuotos žaibosaugos sistemos pažymėjimas reikalingas ir norint atiduoti namą vertinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Geriau jokios nei netinkamai įrengta

Pasak bendrovės „Ežiukai“ vadovo R.Rimkaus, darbininkams neretai tenka taisyti nepatyrusių meistrų atliktą darbą: „Neatestuoti, nesertifikuoti veikėjai šiuo metu tiesiog klesti. Dirba neturintys atestatų arba su menkaverčiais pažymėjimais ir mes, nuvykę pas žmones, randame šiurkščių pažeidimų. Man gaila tų žmonių, kurie įsirengia nesertifikuotą žaibosaugos sistemą, nes tada jiems tenka kreiptis į specialistus ir prašyti ištaisyti pridarytas klaidas.“

Apytikriai sertifikuotos žaibosaugos sistemos įrengimas kainuoja nuo pusantro iki kelių tūkstančių litų – jei ją norima įsirengti nuosavame name. Yra įmonių, kurios siūlo žaibolaidžius įrengti ir už dvigubai mažesnę sumą, tačiau specialistai tokiais „geradariais“ pasitikėti nepataria. „Taupus moka dukart. Gera žaibosaugos sistema kainuoja kaip ir gera durų spyna. Kad žaibas trenks į namą, tikimybė nėra didelė, kaip ir nedidelė tėra tikimybė, kad į butą įsibraus vagis. Tačiau saugumu pasirūpinti verta. Be to, geriau jokios žaibosaugos nei bloga“, – kalbėjo R.Rimkus.

„Jei namas kainuoja pusę milijono, išleisti iki dviejų su puse tūkstančio litų žaibolaidžiui yra nedaug. Esu girdėjęs, kad žmonės turi ir savadarbių žaibosaugos sistemų, bet tai yra labai blogai. Netinkama žaibosauga išprovokuoja žaibą ir trenkęs jis blogai nueina į žemę“, – aiškino „Tobula instaliacija“ direktorius A.Umartas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius