-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokyklose laukiama apie 31 tūkst. pirmokų, jas šiais mokslo metais turėtų baigti per 46 tūkst. abiturientų

Prasidedant mokslo metams į pirmas klases laukiama ateinant apie 31 tūkst. vaikų. Abiturientų, šiais mokslo metais paliksiančių mokyklas, bus gerokai daugiau.
Rugsėjo 1-osios šventė
Rugsėjo 1-osios šventė / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pranešė, kad baigiamiesiems brandos egzaminams šiais mokslo metais rengsis apie 37 tūkst abiturientų vidurinėse mokyklose ir gimnazijose bei 9,4 tūkst. antrakursių profesinėse mokyklose.

Iš viso į 1317 bendrojo lavinimo mokyklų turėtų susirinkti apie 400 tūkst. mokinių.

„Šie metai bus ypatingi lenkų, rusų, baltarusių mokykloms, kuriose stipriau, negu iki šiol, bus mokoma valstybinės lietuvių kalbos. Todėl noriu tarti atskirą žodį šių mokyklų bendruomenėms. Nuoširdžiai prašau nepasiduoti neatsakingoms iniciatyvoms organizuoti valstybinės kalbos ignoravimo ir nepaklusimo Švietimo įstatymui akcijas“, – prieš rugsėjo pirmąją išplatintame pranešime teigia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Jo vertinimu, didžiausias iššūkis laukia dabartinių vienuoliktokų, kurie kartu su lietuviškų mokyklų bendraklasiais pradeda mokytis pagal vienodas lietuvių kalbos ir literatūros programas ir 2013 metais laikys bendrą egzaminą.

„Švietimo ekspertai ir lietuvių kalbos specialistai pateikė siūlymus, kaip įvertinti abiturientų iš mokyklų tautinės mažumos kalba žinias pereinamuoju laikotarpiu. Egzaminas truks viena valanda ilgiau (iš viso 4 val.). Rašydami rašinį, mokiniai galės remtis ne vien lietuvių autorių, bet ir gimtosios kalbos, pavyzdžiui, lenkų, rusų, baltarusių rašytojų kūriniais, taip pat žodynais, kad pasitikrintų žodžių rašybą. Kiti vertinimo aspektai paaiškės 2012 m. pavasarį, kai būsimieji dvyliktokai išlaikys bandomąjį egzaminą. Įvertinus, kokių klaidų padaryta daugiausia, atitinkamai abiturientų naudai bus pakoreguotos ir vertinimo normos“, – sako ministras.

Jis sako nesiimantis vertinti, kiek užtruks pereinamasis laikotarpis – tai nulems mokinių pasirengimo lygis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius