-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus vaikus pereiti gatvę mokys robotas

Prasidėjus naujiesiems mokslo metams gatvėse itin padaugės vaikų. Neretai – išsiblaškiusių, skubančių ir nesidarančių į šalis. Kaip ir kasmet, šiemet rengiama akcija „Apsaugok mane“, kurios metu bus apdrausti visi Lietuvos moksleiviai, o Vilniuje numatyta ir viena naujovė – užsiregistravusios moksleivių klasės dalyvaus sostinės saugaus eismo mokyklos rengiamose pamokose, kur pereiti gatvę vaikus mokys robotas.
Akcijos „Apsaugok mane“ metu vaikus saugiai elgtis gatvėje mokys robotas.
Akcijos „Apsaugok mane“ metu vaikus saugiai elgtis gatvėje mokys robotas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiemet 14 kartą rengiamoje saugaus eismo akcijoje bus apdrausti visi Lietuvos vaikai – atsitikus nelaimei kelyje jų tėvams bus išmokėtos draudimo išmokos. Draudimas galios visiems pėstiesiems moksleiviams, kasdien nuo 7 iki 21 valandos. Draudimo suma vienam vaikui siekia 100 tūkst. Lt.

Akciją, kaip ir kasmet, organizuoja „Lietuvos draudimas“, šiemet Vilniaus mokykloms dar padovanojęs ir 2 tūkst. šviesą atspindinčių liemenių. Tiesa, vaikams jų išdalinti neketinama, tiesiog šias liemenes turės mokyklos ir jomis apvilks mokinius, kai jie eis į ekskursijas ar pan. Liemenėmis galės dalintis visi pradinukai.

Mokytojo pastabos vaikams neretai greitai pasimiršta, o robotą jie įsimins ilgam.

Mokyklose bus išdalinta ir 2 tūkst. atšvaitų.

Tačiau įdomiausia atrakcija vaikų laukia Vilniaus saugaus eismo mokyklos pamokose. Jose šiemet pirmą kartą saugaus eismo mokytoju taps robotas. Robotą sukūrę Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto Technologijų fakulteto ekspertai įsitikinę, kad mokytojo pastabos vaikams neretai greitai pasimiršta, o robotą jie įsimins ilgam. Taip pat – ir jo pamokymus.

Nuotoliniu būdu valdomas robotas padės vaikams sužinoti, kaip pagelbėti kitiems pėstiesiems saugiau pereiti gatvę per pėsčiųjų perėją, sudomins žaisminga ugdymo forma ir mokys kasdien laikytis saugaus eismo taisyklių. Pirmieji robotą išmėgino Vilniaus meras Artūras Zuokas ir „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

Pernai akcijos „Apsaugok mane“ metu visoje Lietuvoje eismo įvykiuose nukentėjo 7 pėstieji moksleiviai – 4 mergaitės ir 3 berniukai, jauniausiajam buvo 7 metai, vyriausiajam – 17. Jų tėvams išmokėta 6 tūkst. Lt draudimo išmokų. Vilniuje pernai akcijos metu neužfiksuotas nė vienas toks atvejis, po vieną įvyko Vilkaviškio, Pakruojo, Šiaulių, Panevėžio, Radviliškio rajonuose, Rokiškyje, Kaune.

Akcija „Apsaugok mane“
Akcija „Apsaugok mane“

Anot A.Zuoko, šių metų statistika nedžiugina – iki liepos įvyko 80 eismo įvykių, kuriuose žuvo ar buvo sužaloti nepilnamečiai. Todėl miestas ruošėsi rugsėjo 1-ajai – naujai paženklinta 240 pėsčiųjų perėjų, prie mokyklų atnaujinti geltonieji „Apsaugok mane“ ženklai. Taip pat šiemet 16 pėsčiųjų perėjų kryptingai apšviestos. Toks apšvietimas, ypač tamsiuoju paros metu rudenį ar žiemą, iš tolo praneša apie tai, kad čia gali būti pėsčiųjų. Per trejus metus tokių perėjų mieste turėtų atsirasti 60.

„Labai norėtųsi daugiau vairuotojų drausmės. Turėjome pasitarimą ir su policijos pareigūnais, pastaraisiais metais Vilniaus mieste, ačiū dievui, ne skaudžiausių, mirtinų, bet įskaitinių eismo įvykių skaičius didėja. Pastaruoju metu turime ir keletą skaudžių įvykių, kai vairuotojai pėsčiųjų nepraleidžia pėsčiųjų perėjose“, – kalbėjo A.Zuokas.

Laikinojo Vilniaus apskrities VPK vadovo Antonio Mikulskio teigimu, mokslo metų pradžia yra savotiškas iššūkis policijai, norint užtikrinti viešąją tvarką ir eismo saugumą. Policija priemonių jau ėmėsi šią savaitę. „Dėl tų priemonių jau antrą parą neužregistravome nė vieno įskaitinio įvykio, kuriuose būtų sužaloti žmonės. Eismo dalyviams norėčiau palinkėti gerbti vieniems kitus – kad vairuotojai gerbtų pėsčiuosius, pėstieji – vairuotojus. Jeigu ta pagarba bus, eismo įvykių neturėtų būti“, – teigė A.Mikulskis.

Vilniaus policijos vadovas taip pat priminė tėvams, kad šie turėtų parodyti savo atžaloms ne artimiausią kelią į mokyklą, o saugiausią, ypač jeigu vaikai lanko dar tik pradinę mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius