Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eglė Zemlytė: Svarbus žingsnis link biurokratizmo mažinimo

Lietuvos Respublikos piliečiai gali atsidusti ramiau: valstybės institucijų tarpusavio nesusikalbėjimas bus pateisinama priežastimi netraukti piliečių administracinėn atsakomybėn.
Eglė Zemlytė
Eglė Zemlytė / Eglės Zemlytės archyvo (BFL) nuotr.

2015 m. birželio 2 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nutarimą byloje, kurioje susiklostė unikali situacija, kai ūkininkas, gavęs Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą medžių iškirtimui iš vienos institucijos (Nacionalinės mokėjimų agentūros), pritariant Biržų rajono savivaldybei, buvo administracine tvarka nubaustas už tuos pačius veiksmus kitos institucijos – Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išaiškino, kad tokioje situacijoje, kai skirtingos valstybės institucijos, vertindamos asmens atliktų veiksmų teisėtumą ir spręsdami jo kaltumo klausimą laikosi iš esmės prieštaraujančių viena kitai pozicijų, yra pagrindas vadovautis taisykle, kad tokios valdžios institucijų ar jų pareigūnų abejonės aiškinamos traukiamo administracinėn atsakomybėn asmens naudai.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį ir į Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, kurioje laikomasi pozicijos, kad bet kokios valstybės institucijos padarytos klaidos riziką turi prisiimti pati valstybė ir kad tokios klaidos neturi būti taisomos susijusio asmens sąskaita.

Bet kokios valstybės institucijos padarytos klaidos riziką turi prisiimti pati valstybė ir kad tokios klaidos neturi būti taisomos susijusio asmens sąskaita.

Tokia teisinė situacija, kai vieni ar kiti veiksmai yra atliekami prižiūrint ir leidžiant vienoms valstybės bei savivaldybės institucijoms, o kitos valstybės institucijos už tuos pačius veiksmus skiria asmeniui baudą, neturėtų būti leidžiami Lietuvos teisinėje sistemoje.

Reikia tikėtis, kad įvairios valstybės ar savivaldybės institucijos atsižvelgs į minėtą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo išaiškinimą ir panašių į šioje byloje susiklosčiusį atvejų ateityje pavyks išvengti.

Dr. Eglė Zemlytė yra advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ advokatė ir Arbitražo praktikos vadovaujanti teisininkė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius