-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Giedrimas Jeglinskas: Spalio 9-oji - nauja pradžia?

Kaip ir kiekvieną dieną, pirma diena yra dabar ir visada. Visada galime pradėti iš pradžių, nesvarbu, kaip mes elgėmės ir ką veikėme anksčiau, šiandien gali būti viso to, kuo iš tikrųjų norime būti, pradžia. Spalio 9-osios Seimo rinkimai gali būti tokia pradžia.
Giedrimas Jeglinskas
Giedrimas Jeglinskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Nors praeities nepakeisime ir savo veiksmų atgal neatsuksime, pirmos dienos principas veikia tiek asmeniniame gyvenime, tiek valstybiniame lygmenyje, tiek visur kitur. Panašiai galima mąstyti ir apie Lietuvos ateitį, kur turime įvertinti mūsų strateginę realybę.

Už didžiulių praėjusių 25-erių metų laimėjimų, slepiasi ir nepakeičiama tikrovė, kad esame mes maži, nepakankamai saugūs, ir vis dar sąlyginai neturtingi. Bet istorinė patirtis ir geopolitinė padėtis neprivalo riboti mūsų mąstymo ir veiksmų.

Jei norime gyventi kitaip, mes turime visą galią tai padaryti. Galime pradėti elgtis kitaip, turime sudėti teisingus prioritetus ir įvykdyti sau iškeltas užduotis. Tai svarbu individams, tai svarbu organizacijoms ir valstybėms.

Kaip piliečiai, per šiuos Seimo rinkimus turime galimybę prisidėti pakeičiant tai, kas neveikia pas mus šalyje. Mes galime sukurti fenomenalią švietimo sistemą, galime restruktūrizuoti universitetus, kad vienas iš jų būtų tarp pasaulio geriausių.

Daug ką galime pakeisti savo gyvenime patys, bet Lietuvai svarbius strateginius pokyčius galime nulemti tik pastatę prie šalies vairo žmones, kurie sugebės stiprinti Lietuvą.

Galime paversti „Lietuvos geležinkelius“ pelninga modernia bendrove atnešančia tikrąją vertę visiems piliečiams, ne tik išrinktiesiems. Galime turėti „Lietuvos paštą“ su pasaulinio lygio klientų aptarnavimu. Galime turėti veiksmingą visuotinę privalomąją karinę tarnybą, kuri ne tik stiprins Lietuvos kariuomenės pajėgumą, bet ir vienys Lietuvą. Galime turėti dinamiškai dirbančias valstybines institucijas, kurios veiks strategiškai, tiksliai ir atsakingai.

Skeptikai sakys, kad tokie dalykai yra sapnai, iliuzijos, nepasiekiamybės, kad niekas dar šių tikslų neįveikė ir neįveiks. Kiti sakys, kad nėra taip jau viskas blogai, žiūrėkit ir „Lidl“ į Lietuvą atėjo, ir ekonominis šalies augimas neblogas palyginus su likusia Europos dalimi. Valstybinio gyvenimo transformacijos yra sunkiai įtikėtinos, nes jos yra ypatingai sudėtingi procesai.

Įnešti pokyčius yra tikrai sunku, bet įspūdinga, radikali, gyvenimus keičianti transformacija negali būti pasiekta lengvai. Lengva pergalė ir yra tik lengvai pamirštama pergalė. Kuo sunkiau iškovotas laimėjimas, tuo giliau jis įsišaknys ir įsitvirtins nugalėtojo genetikoje, o gal net taps neatsiejamu įpročiu, kuris atneš dar daugiau pergalių.

Kokios sudedamosios dalys yra reikalingos, kad pasiektume šias pergales? Kadangi esame maža valstybė istoriškai nestabiliame regione, aukščiausių ribas plečiančių tikslų įvykdymas visada tiesiogiai priklausys nuo geopolitinės makrosituacijos. Bet lygiai taip pat svarbūs yra kompetetingi žmonės, organizacinis potencialas, bei paprasčiausia sėkmė.

Ne mažiau svarbu yra suburti plačiai mąstančią komandą (Seimą), kuri yra motyvuojama lyderių su aiškias tikslais, vizija ir pasišventimu padėti šaliai žengti drąsiai link pokyčių nuo pat pirmosios dienos.

Taigi, mes grįžtame prie vienos iš opiausių Lietuvos problemų – lyderių ir aiškios vizijos stygiaus. Be šių komponentų, jokia taip reikalinga transformacija nėra įmanoma.

Būtent todėl ateinantys rinkimai yra svarbi diena Lietuvai ir visiems mums. Daug ką galime pakeisti savo gyvenime patys, bet Lietuvai svarbius strateginius pokyčius galime nulemti tik pastatę prie šalies vairo žmones, kurie sugebės stiprinti Lietuvą.

Todėl prieš balsuojant turbūt svarbu nepamiršti paklausti savęs (ir kandidatų) – ar šis žmogus tikrai sustiprins Lietuvą? Kokiu būdu šis žmogus prisidės prie šalies gerovės ir saugumo užtikrinimo? Ar jis/ji sugebės atlikti savo pareigas? Ar sugebės šie piliečiai tapti tinkamais komandos nariais sukuriančiais vertę Lietuvai? Pirma diena yra jau nebetoli.

Giedrimas Jeglinskas yra buvęs Lietuvos kariuomenės karininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius