Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Juozas Bernatonis: Kuo stebina K.Masiulio federalizmas?

Turime naują Kremliaus svajotoją. Kolega Kęstutis Masiulis neslepia, kad savo idėją savinasi iš Lenino. „Jungtinės Europos Valstijos“ – skamba vylingai kaip svajonė. Tokia federalizmo svajonė yra apėmusi ir nemažai nutautėjusių Briuselio biurokratų.
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras
Juozas Bernatonis, teisingumo ministras / BFL nuotr.
Nors man neteko girdėti, kad už tai pasisakytų bent viena iš 28 valstybes sukūrusių tautų. Ir palyginimas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, sakyčiau, yra sąmoningai klaidinantis. Skamba panašiai, tačiau Federacija, sukurta geografiniu principu, ir skirtingų nacionalinių valstybių sujungimas niekaip nepalyginami dalykai.

Kolega surado ir palankias priežastis savo federalizmui propaguoti – geopolitinė padėtis, Rusijos agresija Ukrainoje, grėsmės nacionaliniam saugumui. Primenu, kad ES visą nacionalinio saugumo ir gynybos kompetenciją yra palikusi valstybėms narėms. ES neturi ir realiai veikiančios gynybos organizacijos. Šiandien mūsų saugumą užtikrina narystė NATO – galingiausiame pasaulyje gynybiniame aljanse. Taigi ir kolegos K.Masiulio aplinkybės, paskatinusios prabilti apie federalizaciją, gerokai pritemptos.

Netikiu, kad Lietuvos tauta sutiks su tokiu konservatorių ideologų siūlymu. Mes ten jau buvome.

Tai ko gi siekia vienas iš pagrindinių konservatorių ideologų? Ar tai noras atkreipti į save dėmesį, ar ramybės neduodanti idėja, ar nuoširdi federalizmo koncepcijos propaganda? Stebina, kad tokias mintis propaguoja gero išsilavinimo, žinantis mūsų tautos istoriją ir turintis politinę patirtį žmogus.

ES šiandien – sutartinė nepriklausomų valstybių bendrija. Per dešimt metų mes išmokome naudotis šios organizacijos suteiktomis galimybėmis ir privalumais. Sėkmingai pirmininkaudami ES įrodėme, kad esame patikimi partneriai. Kolega K.Masiulis mums siūlo Jungtines Europos Valstijas – federaciją be nepriklausomų valstybių, be laisvų tautų ir be išlikimo perspektyvų. Netikiu, kad Lietuvos tauta sutiks su tokiu konservatorių ideologų siūlymu. Mes ten jau buvome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius