Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip gyvensime uždarę jėgainę?

1983 m. gruodžio 31 dieną „gimė“ Ignalinos atominė elektrinė (AE) – pradėjo veikti jos pirmasis 1500 megavatų galios reaktorius. 2009 m. gruodžio 31 d. Ignalinos AE nutilo visiems laikams po 25 metų darbo. Kaip tai paveiks Lietuvos ekonomiką ir kiekvieno iš mūsų gyvenimą?

Šiuo metu daugiau nei 70 proc. visų mūsų sunaudojamos elektros energijos pagaminama būtent Ignalinos AE. Tad elektrinės uždarymas bus skaudus smūgis visiems, kurių namuose šviečia bent viena elektros lemputė. Pesimistiškiau nusiteikę specialistai neatmeta dvigubo elektros kainų šuolio per artimiausius trejus metus, tačiau tikėkimės, kad šios prognozės neišsipildys.

Dar vienas nerimą keliantis faktas – kad po Ignalinos AE uždarymo net iki 90 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos bus importuojama iš Rusijos. Vienintelis bet kokio ištekliaus šaltinis negali būti patikimas, jau neminint, kad šioje situacijoje kalbame apie Rusiją, kuri nevengia ekonominėmis priemonėmis siekti politinių tikslų. Neigiamas dalykas yra ir nepalankus AE uždarymo momentas: visą pasaulį sukrėtusi ekonomikos krizė Lietuvoje dar užsilaikys, o savos elektros energijos neturėjimas recesiją beveik neabejotinai pailgins.Dar vienas nerimą keliantis faktas – kad po Ignalinos AE uždarymo net iki 90 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos bus importuojama iš Rusijos.

Neseniai pradėtą Elektrėnų hidroelektrinės renovaciją planuojama baigti ne anksčiau 2012-ųjų. Elektros tiltas su Švedija, turintis sujungti Lietuvą su Europos elektros energijos tiekimo sistema, bus baigtas geriausiu atveju 2015-aisiais. Klausimai, kodėl šių projektų nebuvo imtasi anksčiau, dabar tegali būti retoriniai, tačiau realybė tokia, kad bent trejus metus Lietuvos gyventojai turėtų tikėtis elektros kainų augimo.  

Šviesioji pusė

ES ir Rusijos rinkos demonstruoja spartesnį ekonomikos atsigavimą, nei buvo prognozuota anksčiau, o tai didina eksporto galimybes ir, tikėtina, sumažins neigiamą Ignalinos AE uždarymo poveikį. Dar vienas pliusas – šiuo metu aplinkinėse rinkose fiksuojamas elektros energijos, dujų ir naftos perteklius. Ekspertai daugiau mažiau sutaria, kad šių žaliavų kainos išliks palyginti nedidelės netgi po pasaulio ekonomikos recesijos pabaigos.

Tai, be jokios abejonės, naudinga Lietuvai, kuri artimiausiais metais bus ypač priklausoma nuo energijos produktų importo. Tad nors ketvirtį amžiaus veikusios Ignalinos AE uždarymą pajusime kiekvienas iš mūsų, aš siūlau prisiminti 20 metų senumo istoriją: Rusijos blokadą. Juk tuomet išgyvenome žymiai sudėtingesnius ir neretai skaudesnius pokyčius, tačiau tai nesukliudė Lietuvos ekonomikai sėkmingai pakilti ir augti.

Visiems sėkmingų 2010-ųjų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius