-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas, prieš kurį pasirašau KRAUJU

Protestuodamas prieš viešas spekuliacijas kraujo donorystės tema ir pritardamas neatlygintinos donorystės idėjai, 15min.lt žurnalistas nemokamai davė kraujo ir nusifilmavo mobiliuoju telefonu.

Naudodamasis proga, kad Lietuvoje šiek tiek aprimo aistros kare dėl kraujo, pareiškiu ir savo nuomonę: šio karo lauke ir vienas yra karys!

Turiu omenyje kiekvieną neatlygintiną kraujo donorą, kurio gerumas gelbsti gyvybes. Ir niekas niekada neturi teisės „knisti proto“ tiems, kas mielai krauju dalijasi. Kaip toje paprastoje, bet įsimintinoje socialinėje reklamoje su vaiku apibintuota galva: „Kai užaugsiu – atiduosiu.“

Nuo pradžių: visi žinome, kad „žuliko“ vieta – kalėjime. Jei kažkas vagia kraują ir kraunasi iš to milijonus – reikia tam kažkam „nurauti galvą“ ar bent „nukapoti pirštus“.

Civilizuotoje valstybėje tai daroma paprastai: kreipiamasi į teisėsaugą, pateikiami turimi faktai, kantriai palaukiama, kol jie bus kompetentingai ištirti ir patvirtinti, o tada rezultatus galima ir paviešinti (juolab pavyzdžių, kai mūsų šalį sudrebina viešai paskelbti faktai, o netrukus iš to išeina šnipštas, mūsų šalyje apstu).

Kuo nusikalto tie, ką reikia gelbėti?

15min.lt iliustracija/Kraujo donorystės agitacija
Kraujo donorystės agitacija

Pažvelkite į akis mirštančiam ligoniui. Ar išdrįsite šaukti, kad niekas neaukotų jam kraujo, vien tik įtardami, kad pakeliui iš laboratorijos į ligoninę tą kraują kažkas gali pavogti? Rėkit tada, kai pagausite vagį už rankos. Antraip rizikuojate tapti giltinės sąjungininkais.

Kraujo donorystės, ypač neatlygintinos, idėja Lietuvoje populiarinama jau ilgai ir kantriai, prie to prisideda talentingi, šviesūs, geri žmonės

Pasakysiu tiesiai šviesiai: aš irgi nesupratau parlamentarės Agnės Zuokienės viešo pareiškimo „STOP neatlygintinai donorystei!“, kuriuo Lietuvos visuomenė per Seimo spaudos tarnybą paraginta nemokamai nebeaukoti kraujo. Dar kartą sakau – vagis pagaukim ir „papjaukim“, bet kuo čia dėti nekalti mirštantys žmonės?

Per 100 žmonių per dieną

Po šio akibrokšto į visuomenę atviru laišku kreipėsi ir Kraujo donorų asociacijos „Gyvybės lašas“ prezidentas Tomas Čepas.Ar išdrįsite šaukti, kad niekas neaukotų mirštančiam ligoniui kraujo, vien tik dėl įtarimų, kad pakeliui į ligoninę tą kraują kažkas gali pavogti?

Ar žinote, kad tokių žmonių, kuriems reikalingas kraujo perpylimas, kasdien Lietuvoje yra per 100, klausė T.Čepas.

„Esu kraujo davęs beveik 40 kartų, todėl manau, kad turiu moralinę teisę pasakyti Jums, kad raginimas neduoti kraujo neatlygintinai yra amoralus ir prieštarauja elementariam žmogiškumui. Taip pat prieštarauja ir ES direktyvoms dėl kraujo donorystės. Šiuo „atsišaukimu“ Jūs raginate eikvoti valstybės pinigus donorų kompensacijoms ir PASISAKOTE UŽ ATLYGINTINĄ KRAUJO DONORYSTĘ. Manau, kad tai yra antipilietinis poelgis.

Kaip atrodytų, jei koks diletantas pradėtų raginti moteris nesitikrinti dėl vėžinių susirgimų, nes projektą „Nedelsk“ inicijavo tariamai neskaidraus politiko žmona ir tariamiai neskaidrios partijos atstovė, kuri galbūt pelnėsi iš projekto „Nedelsk“?

Esu priblokštas, kad moteris, kuri įgyvendina projektą „Nedelsk“ ir ragina moteris nebūti abejingas bei kovoti prieš vieną iš sunkiausių šio laikmečio ligų – vėžį, nusileido iki žemo politikavimo. Kitaip ir negaliu pavadinti Jūsų „atsišaukimo“, – viešame laiške liejo apmaudą T.Čepas.

Sveikas kraujas – gyvybė

Kreipimąsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę bei kitus atsakingus asmenis išplatino ir Onkohematologinių ligonių bendrija (OHLB) „KRAUJAS”.

„Sunkiai susirgusiam žmogui kraujas – gyvybės garantas. Sergantiems kraujo vėžiu dėl agresyvaus gydymo chemoterapija ir sutrikusios kraujo gamybos yra būtini nuolatiniai kraujo perpylimai. Todėl OHLB „Kraujas” itin rūpinasi donorystės, ypač neatlygintinos, propagavimu. Svarbu, kad visi sąmoningi piliečiai – tiek sergantieji, tiek ir sveikieji suprastų – sveikas kraujas gali padovanoti gyvybę ligoniui. Kiekvienas sveikas žmogus gali sukurti stebuklą – tapti donoru“, – rašė bendrijos atstovai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Raaiklis avirkatas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Rašiklis-švirkštas: suvenyras už nemokamai duotą kraują.

OHLB pareiškė, kad aktyviai ir asmeniškai skatinti artimųjų, draugų bei kitų asmenų neatlygintiną donorystę, padėti kraujo centrų, gydymo įstaigų darbuotojams telkti neatlygintinus kraujo donorus yra visų atsakingų ir sąmoningų piliečių pareiga, pacientų, ir jų artimųjų – taip pat.

Atkreipti visuomenės dėmesį į Nacionalinę aprūpinimo krauju sistemą po skandalo siekė ne tik Kraujo donorų asociacija „Gyvybės lašas“, bet ir Nacionalinė donorų asociacija, Kauno krašto donorų draugija, Panevėžio krašto donorų asociacija, organizacija „Šiaulių donoras" ir Alytaus krašto donorų asociacija, vienijančios socialiai atsakingus ir neatlygintinai kraujo donorystei neabejingus piliečius.

Kvietimas boikotuoti neatsakingas

Savo susirūpinimą dėl neatsakingų politikų pareiškimų ir galimos žalos pacientams išreiškė ir Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė. Ši organizacija vienija 26 pacientų organizacijas, atstovauja Lietuvos pacientams tarptautinėse organizacijose ir gina Lietuvos pacientų teises.

„Pareiškiame, kad kraujo donorystė savo esme tarnauja ne neatsakingų valstybinių institucijų ar atskirų kraujo donorystės įstaigų, o pacientų, kuriems būtinas kasdienis gydymas komponentais ir preparatais iš donorų kraujo, interesams ir garantuoja jų teisę gauti sveikatos priežiūros paslaugas. A.Zuokienė neatsakingai kviečia boikotuoti kraujo donorystės įstaigas, kurios Lietuvoje vykdo per 90 proc. kraujo donorystės veiklos ir komponentais iš donorų kraujo aprūpina per 70 Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigų!“ – pranešime žiniasklaidai cituotas Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys.

Pasigedo skaidrumo ir ekonomiškumo

Beje, kaip tik neseniai iš teisėsaugos gniaužtų gerokai nukraujavęs šiaip ne taip ištrūko vienas nesmulkus nenaudėlis: buvęs sveikatos viceministras Artūras Skikas.

Liberalcentristų politikas lygtinai nuteistas už tai, kad išsireikalavo 20 tūkst. litų iš Nacionalinio kraujo centro direktoriaus Vytenio Kalibato.

15min.lt iliustracija/Kraujo donorystės agitacija
15min.lt iliustracija/Kraujo donorystės agitacija

Kyšis buvo prievartaujamas, anot nuosprendžio, už pažadą, kad sumokėjęs pinigus V.Kalibatas ir toliau galės ramiai dirbti savo poste. Pretekstas spausti centro vadovą buvo nepalankios auditorių išvados apie centro veiklą.

„Donorų kraujas – tai nacionalinis turtas, todėl netoleruotina, kad jo naudojimas nėra tinkamai reglamentuotas ir prižiūrimas. Taip sudaromos sąlygos neskaidriai ir neefektyviai naudoti turimus išteklius ir valstybės lėšas", – yra sakiusi valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Kontrolieriai nustatė, kraujo preparatų gamyba užsienyje iš Lietuvoje paruoštos plazmos nėra ekonomiškai naudinga: taip pagaminti kraujo preparatai kainuoja net iki daugiau nei 600 proc. brangiau, nei juos perkant centralizuotai.

Įžvelgia politinį kerštą

„Galbūt būčiau ir nereagavęs į Jūsų „atsišaukimą“, bet peržvelgęs pastarųjų mėnesių įvykius supratau, kad tai garsiosios Jūsų partijos nario A.Skiko kyšio bylos tęsinys, – politinio keršto akcija prieš kraujo centrus ir kartu ligonius“, – oponentei A.Zuokienei kirto „Gyvybės lašo“ lyderis T.Čepas.

Jis paaiškino, kodėl čia įžvelgia politinio keršto akcija. „Nes savo „atsišaukime” raginate neiti į VšĮ Nacionalinį kraujo centrą ir į UAB Kraujo donorystės centrą, o pamirštate kitas dvi kraują surenkančias įstaigas, VU Greitosios pagalbos universitetinę ligoninę ir VU Santariškių klinikas, kurios taip pat užsiima kraujo surinkimu. Kodėl neminite šių įstaigų? Nemanau, kad tiesiog pamiršote? O gal šios ligoninės asmeniškai yra naudingos Jūsų projektui „Nedelsk“ ir Jums pačiai? Kiek aš turiu žinių, kad iš šių įstaigų samdote medikus savo projektui“, – pastebi T.Čepas.

Kantrybės trūksta ir LTV

Šiomis dienomis nustebino ir LRT.

Praėjusį ketvirtadienį „Lietuvos televizija“ per vakaro žinių laidą parodė įtampą keliantį ir teisti raginantį reportažą su potekste, jog Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas vargu ar gali likti savo poste. V.Kalibatas reportaže pristatytas kaip A.Skiko kyšininkavimo skandalo dalyvis, nors ir bendradarbiavęs su teisėsauga, bet davęs buvusiam SAM viceministrui kyšį (V.Kalibatas ne davė kyšį, o imitavo nusikalstomos veikos modelį, kolegos! – aut. past.).

Agne, jei Jums ar Jūsų artimam žmogui reikės mano kraujo (grupė B, Rh neigiamas) – duosiu, kiek galėsiu.

„Seimo Sveikatos reikalų komiteto netenkina rimstantis klausimas apie Kalibatą ir iš naujojo sveikatos apsaugos ministro tikimasi, kad bus įvertinta, ar jis tinka toliau vadovauti Nacionaliniam kraujo centrui“, – skelbė siužetą įgarsinęs balsas.

„Aš tikiuosi objektyvių veiksmų. Turės naujasis ministras įvertinti Nacionalinio kraujo centro veiklą, o kadangi centrui vadovavo konkretus asmuo, tai per tą veiklą įvertininti ir pono Kalibato tinkamumą“, – traukiamas už liežuvio žurnalistų, komentavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas Antanas Matulas.

Reportažo rengėjai gavo ir kojų dar neapšilusio sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio komentarą: „Tai pavesta naujajam viceministrui, jis išnagrinės audito išvadas, kurios buvo pateiktos dėl nacionalinio kraujo centro veiklos, o tuomet pateiks informaciją, ar yra pagrindo svarstyti asmeninį klausimą dėl pono Kalibato.“

„Nacionalinio kraujo centro vadovas Vytenis Kalibatas atostogauja ir į telefono skambučius neatsako“, – tokiu akcentu pabaigtas LTV žinių reportažas.

Keista, kad net nacionalinis transliuotojas neturi kantrybės palaukti, kol bus pateiktos apčiuopiamos išvados.

Vietoj epilogo

Gerbiama Agne, nieko asmeniška – tiesiog tokia mano pilietinė pozicija. Ir jei Jums ar Jūsų artimam žmogui reikės mano kraujo (grupė B, Rh neigiamas) – duosiu, kiek galėsiu. Panašiai, kaip per pastarąjį vizitą į Vilniaus kraujo centrą Žolyno gatvėje, kurio metu savanoriškai netekau beveik puslitrio (žr. video apačioje). 

VIDEO: Tyrimas prieš kraujo davimą
VIDEO: Kraujo davimo procedūra (trunka mažiau nei 15 min)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius