-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikrodžio rodyklių sukiojimas: ką mūsų Seimui patartų papuasai

Šis mano komentaras bus pats trumpiausias. Galbūt todėl, kad nėra apie ką diskutuoti. Nes visi atsakymai – gamtoje.
Papuasas
Papuasas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Turbūt nėra tikslios statistikos, kiek klaidų padaroma, į kiek susitikimų pavėluojama dėl laikrodžio rodyklių sukiojimo dukart per metus. Žinoma, tiek Laima Andrikienė, tiek išradėjas Benjaminas Franklinas turi savo argumentų: žmonės švaisto šviesųjį paros laiką vasaros rytais gulėdami lovoje, o pasukus laikrodžius valanda į priekį būtų išlošiama viena šviesi vakaro valanda.

Tačiau pažvelkime į šią problemą kitaip, pakilę virš mūsų Seimo ar net Europos parlamento. Gal kas nors ir išlošia, gal kas nors kada nors ir sutaupydavo elektros ar kitų žaliavų. Bet dabar, kai Lietuvą baigiama praskolinti, toks neapčiuopiamas ir skaičiais nepagrindžiamas taupymas primena pilstymą iš tuščio į kiaurą tam naudojant brangų mūsų laiką ir sveikatos resursus.  

Kur ta ekonominė nauda?

Juk dar niekas neįrodė, kad Lietuva, padalinta į dvi laiko juostas, sukiodama laikrodžio rodykles tikrai sutaupo. Bet politikų toks darbas: daug kalbėti ir nieko nepasakyti, rodyti, kad dirba, bet nieko gero ir nenuveikti. Svarbu sau paminklą pasistatyti, įeiti į istoriją, užuot žiūrėjus kaip sutaupyti optimizuojant ekonomiką ir protingai subalansuojant mokesčius (kad verslas neitų į šešėlį, o kontrabandininkai netaptų lyderiais pagal pelnus). Politikieriai skaičiuoja, kiek sutaupys ten, kur to neįmanoma apskaičiuoti. Juolab, kad sunkmečio metu žmonės dirba tikrai ne po 8 valandas – pamirškite tai. Ir juo labiau, kad skirtumas tarp naktinio ir dieninio elektros tarifo tirspta kaip pamaryje ledai.Juk dar niekas neįrodė, kad Lietuva, padalinta į dvi laiko juostas, sukiodama laikrodžio rodykles sutaupo.

Politikus – pas papuasus

Na, bet užteks gyvenimo druskos. Ką aš siūlau? Viskas labai paprasta. Mūsų Seimą, o gal dar ir vieną kitą ministrą bei europarlamentarą reikia išsiųsti į Papua Naująją Gvinėją. Ne atostogauti sesijos metu, o semtis žinių. Tuoj paaiškinsiu tokio pasiūlymo logiką.

Prieš keletą metų Maskvoje maloniai bendravau su žinomu fotografu, keliautoju, geografu, etnografu, režisieriumi Leonidu Kruglovu. Jo nuotraukų ir straipsnių apstu žurnale „Geo“, o filmai rodomi Ostankino ir kitų TV kanalų eteryje, rubrikoje „Dialogas su visu pasauliu“. Šis žmogus atvėrė man akis!

Ieško „nesugadintų civilizacijos“

Leonido kelionių į tolimus kraštus tikslas – rasti tautelių, kurios dar gyvena akmens amžiuje arba nelabai toli pažengusios technologijų keliu. Keliautojui įdomi šių žmonių mąstysena, komunikavimo galimybės, jų vertybės.

Besilankydamas pas tokias tauteles (nuo Amazonės džiunglių iki Papua Naujosios Gvinėjos

L.Kruglovo asmeninio albumo nuotr./Leonidas Kruglovas ekspedicijos metu
L.Kruglovo asmeninio albumo nuotr./Leonidas Kruglovas ekspedicijos metu

salos) Leonidas patyrė daugybę nuotykių, netgi rizikavo gyvybe, kol perprato laukinių žmonių gyvenimo ir bendravimo logiką. O ji – labai paprasta: viskuo pasirūpina gamta, nes žmogus yra gamtos dalis.

Bendraudamas su papuasų genčių vadais Leonidas patyrė, kad galima apie paprastus žmogiškus dalykus kalbėti be žodžių (tiesiog daug pasakant žvilgsniu, rankos mostu ar dvigarsiu). Ir svarbiausias dalykas: laukinės gentys (šiuo atveju toks sinonimas yra komplimentas) yra laimingos didžia dalimi tik todėl, kad susilieja su gamta ir negriauna jos harmonijos.

Kitaip tariant, geriausias laikrodis, sakantis, kada reikia keltis, o kada eiti miegoti, yra saulė ir mėnulis. Ir nereikia jokių dirbtinų tvarkų. Gentis taip ir gyvena: patekėjo saulė, visi renkasi prie vado palapinės. Dirba paskirstytus darbus, eina į medžioklę. Kai saulė pasiekia zenitą – pietūs ir poilsis. Vakare, leidžiantis saulei – vakarienė. Kai saulė pasislepia už horizonto, visi, kuriems nereikai eiti sargybos, privalo miegoti palapinėse. Koks unikalus susiliejimas su gamta!

Todėl visi sveiki, laimingi ir pakankamai harmoningi. Jokios nemigos, jokių depresijų! Niekas nesiskirsto į vieversius ir pelėdas. Nėra jokios pozicijos ir opozicijos – tik GAMTA.

 Na, pasiūlykite tokiems žmonėms pasukti saulę, kad anksčiau tekėtų vasarą, o vėliau žiemą. Taigi po tokio pasiūlymo jie jūsų net nevalgys – kad durnumu neužsikrėstų.

Išvada paprasta: galbūt kartais, užuot vadovaujantis keistomis teorijomis, pravartu įsiklausyti į gamtą. Juk ji už mus galingesnė. Tą puikiai įrodo ir potvyniai, ir žemės drebėjimai. kurių neįstengia pažaboti nei politikų protai, nei karinės pajėgos.

VIDEO: Trailer "Черно белый бык"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius