-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis: Tai kur mes gyvename, ministre?

Į šį klausimą sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis atsakė klausimu: „kažkokioje kiaulidėje?“ Labai netikėtas ministro atradimas, kalbant apie prekybą alkoholiniais gėrimais, alkoholio įtaką mūsų visuomenei. Bet noras tą problemą atitolinti nuo ministro darbo kabineto lango, uždraudžiant alkoholiniais gėrimais prekiauti tam tikru atstumu nuo ministerijos pastato, atrodo juokingai. Svarbu, kad „akių nebadytų“?
/ Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ministro ketinimai primena 1980 metus, kai olimpinių žaidynių Maskvoje metu visi Maskvoje gyvenę asocialūs asmenys buvo išgabenti 100 km nuo sostinės, kad olimpiados svečiams „akių nebadytų“. Ką tai išsprendė, ministre?

Net keturių metų vaikas pasakytų, jog siekiant panaikinti pasekmes, reikia panaikinti priežastis. Nutarėme Sveikatos apsaugos ministerijai duoti galimybę nuo „vaidinimų“ pereiti prie konkrečių didėjančio alkoholinių gėrimų vartojimo priežasčių naikinimo.

Nesiplėsdami į sudėtingas ir dideles problemas, Seime įregistravome įstatymo projektą, uždraudžiantį vaikams lankytis renginiuose, kuriuose viešai prekiaujama alkoholiu. Dabartinė padėtis paradoksali – alkoholio reklamos draudimai egzistuoja, tačiau apsilankę daugumoje festivalių, švenčių, renginių matome, jog alkoholis „liejasi laisvai“, skverai, parkai virsta viešaisiais tualetais, girti asmenys pažeidinėja viešosios tvarkos reikalavimus ir tai, be jokių trukdžių, mato mūsų vaikai. Tokioje „mokykloje“ vaikai įgyja patirtį ir suvokimą, kokios mūsų visuomenės elgesio normos. Akivaizdu, kad iš to didžiausios naudos turi alkoholio gamintojai bei renginių organizatoriai.

Todėl nėra ko stebėtis ministerijos pašonėje daužančiais butelius, vemiančiais, triukšmaujančiais girtais piliečiais. O kur yra kitaip? Tik už 200 metrų tai „akių nebebadys“?

Kartu su draudimu vaikams lankytis renginiuose, kuriuose viešai prekiaujama alkoholiu, reikėtų svarstyti galimybes remti renginius, kuriuose alkoholio atsisakoma.

Jau ketverius metus organizuoju festivalį visai šeimai „Naisių vasara“, kuriame alkoholiu neprekiaujama, o išgėrę asmenys į festivalį neįleidžiami. Šiais metais suskaičiavome per 6 tūkstančius vaikų, kurie su savo tėvais, seneliais puikiai leido laiką visiškai saugioje aplinkoje. Suprantu, jog daugeliui suaugusiųjų kiek neįprasta, jog tokiame renginyje negali nusipirkti net bokalo alaus, bet nemačiau nė vieno, kuris dėl to labai liūdėjo. Vyravo fantastinė atmosfera, kurią puošė tūkstančiai šypsenų.

Mes negyvename „kiaulidėje“, kol patys savo aplinkos tokia nepaverčiame. Be mecenavimo ar specialaus rėmimo labai sunku surengti festivalius, renginius, kuriuose draudžiamas alkoholis, tad kartu su draudimu vaikams lankytis renginiuose, kuriuose viešai prekiaujama alkoholiu, reikėtų svarstyti galimybes remti renginius, kuriuose alkoholio atsisakoma. Tai būtų gera valstybės investicija į sveikos gyvensenos propagavimą, stimulas renginių organizatoriams atsisakyti pajamų iš alkoholio prekybos. Svarbiausia, daugėtų alternatyvų alkoholio industrijos remiamam laisvalaikio praleidimui.

Nejuokinkite žmonių su tais metrais nuo ministerijos pastato, užsiimkite sprendimais, kurie sulauks didžiulio pasipriešinimo iš tautą nugirdyti siekiančių jėgų. Mes dažnai ieškome priešiškų valstybių blogų kėslų, bet nebematome, kaip naikiname patys save. Jei mylime savo vaikus, tai apginkime juos nuo tos „kiaulidės“, kuria dėl alkoholio vartojimo pavirsta renginiai, barai visoje Lietuvoje, o ne apsiribokime tuo, kas jums, ministre, „akis bado“.

Ramūnas Karbauskis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius