-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vydas Gedvilas: Kai konkurencija virsta kova be taisyklių

Konkurencija, be abejonės, yra teigiamas reiškinys. Iki tol, kol ji nevirsta aršia kova, kurioje jau nebesiskaitoma su būdais ir priemonėmis. Nieko labai neįprasto ir keisto, kai tai vyksta verslo pasaulyje. Tačiau iki šiol negaliu priprasti prie minties, jog metodus, kuriuos būtų sunku pavadinti civilizuotais, taiko ir kai kurie mūsų mokslo, švietimo bei inteligentijos židiniai – universitetai.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / BFL nuotr.

Per keletą pastarųjų mėnesių teko pabendrauti su visų pagrindinių Lietuvos aukštųjų mokyklų vadovais. Kai kas iš to, ką jie papasakojo, švelniai tariant, labai nemaloniai nustebino. Suprantu, kad studentų skaičiaus mažėjimas palietė visus be išimties universitetus.

Akivaizdu ir tai, kad aukštųjų mokyklų stygiumi Lietuva skųstis tikrai negalėtų. O tai reiškia, kad kiekviena iš jų nuolat turi grumtis dėl savosios vietos po saule. Tačiau vis tiek nesuvokiu, kodėl šioje kovoje kai kurie jos dalyviai griebiasi kone „turgaus lygio“ priemonių. Tokių, kurios niekaip nesiderina su etika. Tiek žmogiškąja, tiek profesine. Kodėl gerovės savo atstovaujamai institucijai siekia apsukrumu ir gudrumu, kuriuo paprastai garsėja asmenys, vadinami sukčiais. Arba eina senu geru, dar nuo sovietmečio gyvuojančiu keliu: per pažįstamus ar šiaip „gerus žmones“.

Nesuvokiu, kodėl šioje kovoje kai kurie jos dalyviai griebiasi kone „turgaus lygio“ priemonių. Tokių, kurios niekaip nesiderina su etika.

Tikrai nemaniau, jog ateis laikas, kai viena garsi aukštoji mokykla griebsis vadinamųjų juodųjų viešųjų ryšių. Arba viešojoje erdvėje paniekinamai plieks savo konkurentą, ignoruodama akivaizdžius faktus. Iškreipdama informaciją, pateikdama ją sau palankiu rakursu. Nesitikėjau, kad Švietimo ir mokslo ministerijoje sėdės žmonės, kurie palaikys išimtinai tik vieną universitetą. Kurie dirbs jam ir tik jam. Visiškai ignoruodami kitų aukštųjų įstaigų interesus, prašymus ar pasiūlymus.

Apie tai jau kalbėjau su savo kolega švietimo ir mokslo ministru. Pažadėjo išsiaiškinti ir sutvarkyti. Tikiu, jog taip ir padarys. Tačiau jei ministro nepažįsti ar iki jo negali prieiti – kaip tada? Kelti vėją viešojoje erdvėje? Aukštųjų mokyklų vadovai visgi ne tie žmonės, kurie norėtų „vilkti skalbinius“ į viešumą. Todėl kai kurie renkasi ignoravimo ar nesikišimo taktiką. Nuryja skleidžiamą dezinformaciją ar gandus, nesivelia į žaidimus, kurie, jų nuomone, nederami universitetui. Nesolidūs. Kiti mėgina ieškoti teisybės valdiškuose koridoriuose, dar kiti užsiima veikla, kurią galėčiau pavadinti lobizmu. Siekiu, kad būtų išklausyta ir antroji pusė. Bent išklausyta.

Jei tai tęsis, garantuoju, kad laimėtojų šioje kovoje nebus. O pralaimės – vienokia ar kitokia prasme – visi. Pralaimės Lietuva.

Nūdien reikia ne rietis tarpusavyje. Ne siekti „nuleisti kraują“ konkurentui. Priešingai: visi universitetai turi stiprėti. Tam, kad galėtų atremti globalius iššūkius. Tam, kad kaip lygūs su lygiais galėtų konkuruoti su užsienio aukštosiomis mokyklomis. Manau, kad be ypatingų pastangų kiekvienas iš šiuo metu veikiančių universitetų gali ir turi rasti savąją nišą. Gal tam prireiks atsikratyti šiek tiek „riebalų“, perteklinių studijų programų ir kt., tačiau tos vietos yra. Turi užtekti visiems. Yra pageidaujančių susijungti? Jokių problemų. Kai kas tikrai turėtų taip padaryti. Kai kam tai būtų labai naudinga. Tereikia peržengti per nepamatuotas ar nereikalingas ambicijas.

Niekas nesako, kad reikia verstis per galvą, kad būtina forsuoti. Švietimas – labai jautri sritis, todėl bet kokius žingsnius joje reikia žengti labai atsargiai, be skubos, be lėkimo. Tačiau vis tiek reikia eiti pirmyn. O ne koncentruotis į vienas kito menkinimą bei kiršinimą.

Vydas Gedvilas yra Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas, Darbo partijos frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius