-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 24 /19:29

100 telefoninių sukčių jau nebegali paskambinti išsirinktoms aukoms

Policija pagaliau ėmėsi rimtai kovoti su telefoniniais sukčiais, kurie iš Lietuvos gyventojų išvilioja įspūdingas sumas. Jau pradėti blokuoti sukčiavimu įtariamų asmenų telefonai. Iš jų įtariami sukčiai negali paskambinti. Vien ketvirtadienį užblokuota 100 įtariamų tefefonų.
Pastaruoju metu nuteistųjų draugai, bandantys perduoti draudžiamus daiktus, vietoje įprastų metodų naudoja vis originalesnius.
Iš kalinių paimti telefonai / Kalėjimų departamento nuotr.

Kaip praneša Policijos departamentas, praėjusią savaitę policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis kreipėsi į visus mobiliojo ryšio operatorius, kurių paprašė pagal Lietuvos kriminalinės policijos biuro pateikiamą blokavimo algoritmą blokuoti nusikalstamos veikos padarymo įrankius – judriojo ryšio telefonų IMEI kodus ir (arba) SIM korteles.

Per metus sukčiai išviliojo daugiau nei 2 mln. litų

Išanalizavus pastarųjų metų duomenis, pastebėta, kad nuo telefoninių sukčių nukentėjusių asmenų ir jų patirtų nuostolių kasmet vis daugiau. Atliktų ikiteisminių tyrimų analizė rodo, kad asmenys, būdami laisvės atėmimo vietose ir vykdydami telefoninius sukčiavimus, visuomet skambina iš judriojo ryšio telefonų panaudodami išankstinio apmokėjimo SIM korteles, nors judriojo ryšio telefonai ir SIM korteles įtrauktos į daiktų ir reikmenų, kuriuos nuteistiesiems turėti draudžiama, sąrašą.

Kalėjimas
Nuteistieji už grotų sugebėjo išplėtoti pelningą nusikalstamą verslą.

Praėjusiais metais policijos įstaigose pradėti 637 ikiteisminiai tyrimai dėl nusikalstamų veikų, padarytų pasinaudojant judriojo ryšio telefonais, kai nustatyta, kad buvo skambinta iš laisvės atėmimo vietų. Sukčiai iš savo aukų išviliojo 2 mln. 642 tūkst. 480 litų.

Pastaruoju metu sukčiai iš gyventojų išvilioja vis didesnes sumas. Štai trečiadienio vakarą į Vilniaus policiją kreipėsi 1958 metais gimusi N.S.  55 metų moteris pareiškė, kad pirmadienį jai telefonu paskambino asmuo, kuris apgaulės būdu išviliojo elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Vėliau moteris sužinojo, kad iš jos banko sąskaitos paimti pinigai. Nuostolis – 90,4 tūkst. litų.

„Su telefoniniais sukčiais kovosim, kaip ir kovojom – toliau atliksim ikiteisminius tyrimus ir stengsimės nustatyti asmenis, kurie galimai sukčiauja. Taip pat papildoma priemonė – analizuojami visi skambučiai, sujungimai. Pagal tam tikrą algoritmą išskaičiavus, kad tai galimai sukčiaujantys asmenys, jie kartą per parą bus užblokuojami. Bus užblokuojami tiek telefono numeriai, tiek patys aparatai“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį Policijos departamente Vilniuje sakė Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Edvardas Šileris, kurį cituoja agentūra BNS.

Jūsų telefonas įtariamas sukčiavimu, jis yra blokuojamas, – siunčiamą tekstą į sukčiavimu įtariamą telefoną pacitavo E.Šileris.

Paak agentūros pranešimo, algoritmo policija negali viešinti, nes jį sužinojus, galima bandyti jį apeiti.

Dešimt metų analizavo įstatymus

„Jūsų telefonas įtariamas sukčiavimu, jis yra blokuojamas“, – siunčiamą tekstą į sukčiavimu įtariamą telefoną pacitavo E.Šileris. Jeigu asmuo nesutiks, kad jo telefonas būtų užblokuotas ir bus įrodyta, kad jos nenaudotas sukčiavimui, blokavimas bus panaikintas. Vieno telefono blokavimas šiai dienai jau yra panaikintas – nustatyta, kad įvyko klaida, sukčiavimas iš jo nebuvo vykdytas.

Žurnalistų paklaustas, kodėl tokios priemonės policija nesiėmė anksčiau, nes Lietuvoje sukčiavimai telefonu jau vykdomi dešimtmetį, E.Šileris atsakė, kad ilgai buvo analizuojama teisinė bazė. Buvo nuomonių, kad telefonus galima blokuoti tik pakeitus įstatymus, tačiau policija išanalizavo įstatymus ir nustatė, kad telefonų blokavimo galima imtis ir dabar.

Pagal rastų telefonų skaičių pirmauja Alytaus ir Marijampolės pataisos namai. Pasak E.Šilerio, Kalėjimų departamento pareigūnai mano, kad telefonai į įkalinimo įstaigas patenka dėl to, kad jos nėra įremgtos taip, kaip turėtų būti.

„Tik kalėjimų perkėlimas į nuošalesnes vietoves, sakykim, į nuošalesnes, kaimo vietoves, išspręstų šią problemą daug geriau. Kodėl Pravieniškėse telefonų ir sukčiavimų mažiau? Todėl, kad Pravieniškės yra nuošaliau, sudėtingesnis privažiavimas“, – sakė E.Šileris.

Blokuoja jau nuo gegužės?

Bendrovė "Omnitel" pranešė su policija šiuo klausimu jau bendradarbiaujanti nuo gegužės ir, taikydama galimus telefoninio sukčiavimo atvejus leidžiantį identifikuoti algoritmą, blokuoja atitinkamus mobiliojo ryšio telefonus ir SIM korteles.

Bendrovės "Bitė Lietuva" atstovai taip pat pranešė bendradarbiaujantys su policija nuo gegužės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius