-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojai dukart rečiau kiša pinigus pasieniečiams dokumentuose

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) imuniteto padaliniams ėmusis veiksmingų priemonių, atvejų, kai vairuotojas pasieniečiui pateikia dokumentus kartu su pinigais, 2015 m. sumažėjo dukart.
Pinigai
Asociatyvi iliustracija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kai kontrolės punktuose sieną kertantis vairuotojas pasieniečiui pateikia dokumentus, pasitaiko, kad juose yra ir pinigų. Pasieniečiui paklausus, kam jie skirti, visais atvejais vairuotojai teisinasi juos „pamiršę“. Dažniausiai jie daugiau pinigų nesiūlo, todėl ikiteisminiai tyrimai tokiais atvejais nepradedami. Po patikrinimo paaiškėja, kad šie „užuomaršos“ tikisi ne nuslėpti kokius nors pažeidimus, o tiesiog bando užsitikrinti „sklandų, greitą ir be problemų“ sienos kirtimą.

Siekdamas išgyvendinti neteisėtus pasieniečių veiksmus, pasireiškiančius nelegaliu įvairaus dydžio rinkliavų rinkimu iš valstybės sieną kertančių asmenų už neva sklandų ir greitesnį jos kirtimą, prieš korupciją kovojantis VSAT Imuniteto skyrius parengė rekomendacijas. Jose detaliai išdėstyta, kaip turi elgtis pareigūnas, asmens pateiktuose kelionės dokumentuose aptikęs pinigus.

VSAT rinktinės įpareigotos užtikrinti, kad pareigūnai visais atvejais pasirašytinai įspėtų vykstančius per valstybės sieną ir kelionės ar transporto priemonių dokumentuose palikusius pinigus asmenis apie baudžiamąją atsakomybę už valstybės tarnautojo papirkimą. Esant aiškiems papirkimo požymiams, yra pradedami ikiteisminiai tyrimai. Tokių 2015 m. VSAT pradėta 6.

2015 m. 225 vykstantiems per valstybės sieną asmenims, dokumentuose „užmiršusiems“ pinigų, pasieniečiai surašė įspėjimus. 2014 m. tokių atvejų būta beveik dukart daugiau, t. y. buvo surašyti 436 įspėjimai. Toks mažėjimas siejamas su teigiamu prevenciniu poveikiu vykstantiems per valstybės sieną asmenims. Kelionės dokumentuose paliekamų pinigų mažėjimo atvejus patvirtina ir kriminalinės žvalgybos duomenys.

Ši korupcijos prevencijos priemonė turi didelį poveikį, nes apie galimas neigiamas pasekmes ne tik įspėjamas pinigus palikęs vairuotojas, bet ir informuojami tokių vairuotojų darbdaviai (vežėjų įmonės). Be to, vykstantys per sieną asmenys aktyviai dalijasi įspūdžiais ir patirtimi apie punktuose vykdomas įvairias priemones, o tai teigiamai veikia kitus asmenis. Svarbus aspektas ir tas, kad tokių atvejų paminėjimas VSAT vidaus dokumentuose verčia pasitempti kontrolės punktuose dirbančius pasieniečius, kurie nelabai noriai vykdo šią prevencinę priemonę. Apie situacijos gerėjimą pasienio kontrolės punktuose patvirtina ir Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ vadovybė.

Dažniausiai pernai pinigus dokumentuose VSAT pareigūnams tiesė Baltarusijos piliečiai – 39 proc. visų atvejų. Nemalonių pokalbių su pasieniečiais dėl to turėjo ir Rusijos (26 proc.), Lietuvos (13 proc.), Lenkijos (7 proc.), Kirgizijos (4 proc.), Kazachstano (3 proc.) bei kitų šalių piliečiai. 111 tokių atvejų fiksuota atvykstant į Lietuvą, 114 – išvykstant iš šalies.

Daugiausia tokių įspėjimų surašyta didžiausiuose šalies kontrolės punktuose: Medininkų – 91, Lavoriškių – 30, Šalčininkų – 29, Raigardo – 27, Kybartų – 24. Kituose kontrolės punktuose surašyti 24 dokumentai.

Dažniausiai pinigus dokumentuose „pamiršta“ vilkikų vairuotojai – pernai tokių būta 61 proc. nuo visų įspėtųjų. 22 proc. atvejų taip pasielgė lengvųjų automobilių vairuotojai, 17 proc. buvo pėsčiomis sieną kirtę asmenys.

Vienas pasienietis per metus pinigų dokumentuose rado ir juos pateikusiems vairuotojams surašė 7 įspėjimus, dar vienas pasienietis – 6. Po 5 tokius atvejus pasitaikė 2 pasieniečiams, po 4 – 5 VSAT pareigūnams. Iš viso įspėjimus surašė 137 pasieniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius