Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 29 /13:31

300 kg hašišo po agurkais: kriminalistai atskleidžia sulaikymo operacijos užkulisius

Ketvirtadienį 15min pranešė, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras surengė operaciją, kurios metu buvo sulaikyta daugiau nei 320 kilogramų hašišo. Įspūdingos siuntos vertė gali siekti net 3 mln. eurų. Penktadienį po pietų dėl šios operacijos rezultatų Policijos departamente surengta speciali trumpoji spaudos konferencija.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras dar išvakarėse 15min patvirtino, kad šią savaitę buvo sulaikyta milžiniška narkotikų siunta.

„Gavę operatyvinės informacijos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai surengė tikslinę operaciją, kurios metu buvo sulaikyta didelė hašišo siunta“, – 15min sakė policijos atstovas.

Preliminariais duomenimis, narkotikai buvo aptikti sunkvežimio priekaboje. 320 kilogramų hašišo buvo supakuoti į briketus, kurie buvo paslėpti tarp gabentų daržovių.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris ketvirtadienį BNS yra sakęs, kad operacija dar tęsiama, bet jau yra sulaikytų asmenų. „Narkotikai rasti vilkike ir jie gabenti tranzitu. Jie nebuvo skirti Lietuvos rinkai“, – minėjo E.Šileris.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis penktadienį specialios spaudos konferencijos metu informavo, kad hašišo siunta slėpta po agurkais.

Įtariama, kad krovinys keliavo iš Maroko per Ispaniją, Vokietiją ir jūrų keltu bei buvo skirtas Rytų Europos rinkai.

Policijos schema/Narkotikų kontrabandos maršrutas
Policijos schema/Narkotikų kontrabandos maršrutas

Dėl kontrabandos įkliuvo trys panevėžiečiai. Vienas jų – vienos Panevėžio krovinių pervežimo bendrovės direktorius, laikomas nusikalstamos grupės organizatoriumi.

R.Roginskis atskleidė, kad šis asmuo ir anksčiau buvo žinomas teisėsaugai, teistas, tačiau dėl ko, nedetalizavo.

Taip pat sulaikytas dar vienas iš kontrabandos organizatorių, automobiliu BMW X6 gabenęs 20 kg kanapių.

Policijos departamento penktadienį paviešintame pranešime rašoma, kad sausio 26-27 d. Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai slaptos policijos operacijos metu sulaikė tris panevėžiečius įtariamus narkotinių medžiagų kontrabanda.

Iš neteisėtos apyvartos išimta virš 300 kg narkotinių medžiagų, kurių vertė „juodojoje“ rinkoje apytiksliai svyruoja nuo 770 000 iki 2 800 000 Eur.

Slapta policijos operacija suorganizuota remiantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliekamo tyrimo metu gauta ir surinkta informacija apie organizuojamą ir vykdomą narkotinių medžiagų kontrabandą iš Ispanijos Karalystės į Lietuvos Respubliką bei šių medžiagų platinimą labai dideliais kiekiais.

Pirminėje tyrimo stadijoje, Panevėžyje buvo sulaikyti trys šio miesto gyventojai siejami su organizuotu nusikalstamumu. Su įkalčiais sulaikytas krovininio automobilio vairuotojas – tiesioginis narkotikų kontrabandos vykdytojas bei vienas iš kontrabandos organizatorių – krovinių pervežimo bendrovės direktorius. Taip pat sulaikytas dar vienas iš organizatorių, automobiliu BMW X6 gabenęs ką tik į Lietuvos Respubliką krovininiu automobiliu, kontrabandos būdu, įvežtus daugiau nei 20 kg narkotinių medžiagų – kanapių.

Sulaikymo operacijos metu iš neteisėtos apyvartos išimta virš 300 kg narkotinių medžiagų – hašišo, atgabento iš Ispanijos Karalystės į Lietuvos Respubliką. Narkotikai į Lietuvos Respubliką įvežti krovininiu automobiliu, sumaniai juos paslėpus tarp teisėtai pervežamų agurkų krovinio, kuris buvo naudotas narkotikų kontrabandos priedangai.

Sulaikymo ir kratų metu išimtos įtariamųjų naudotos ryšio priemonės: mobilaus ryšio telefonai, radijo stotys, kompiuteriai, ginklas ir kiti svarbūs ikiteisminiam tyrimui daiktai ir dokumentai.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais numato laisvės atėmimo bausmę nuo 10 iki 15 metų (LR BK 260 str. 3 d.), už narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą numatoma laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų (LR BK 199 str. 3 d.).

Trims įtariamiesiems asmenims Vilniaus apylinkės teismas skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėnesiams. 

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja LR Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokurorai.

Tikima, kad hašišas pradėtas gaminti centrinėje Azijoje, tai patvirtina ir pavadinimas kilęs nuo arabiško žodžio „haššašin“, kuris kilo nuo Asasinų sektos pavadinimo. Hašišas gaminamas iš augalo Cannabis sativa, arba kanapių, kurios auga daugelyje pasaulio vietų. Labiausiai jis paplitęs Europoje, Šiaurinėje Afrikoje dalyje ir Azijoje, mažiau Amerikoje. Pagrindine šalimi gamintoja laikomas Marokas.

Lietuvos neteisėtoje narkotikų rinkoje hašišas nėra populiarus. Pasauliniame narkotikų kontrabandos „žemėlapyje“ Lietuva yra šios rūšies narkotikų tranzitinė valstybė, per kurią kvaišalai gabenami iš Vakarų (Maroko, Ispanijos Karalystės, Nyderlandų Karalystės) į Rytus (Rusijos Federaciją), tai patvirtina ir Lietuvos teisėsaugos institucijų sulaikomi ir iš neteisėtos apyvartos išimami labai dideli hašišo kiekiai. 2014 m. Lietuvoje išimta apie 700 kg, 2015 m. apie 500 kg hašišo.

VIDEO: Policija atskleidė daugiau detalių apie 300 kg hašišo sulaikymo operaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius