Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mertinienės ir viso milijonierių kvartalo skolos už elektrą byla atidėta iki vidurvasario

Už esą vogtą elektros energiją tiekėjams mokėti nenorinčios bendruomenės atstovas Vytautas: „Pas juos pačius yra bardakas, nėr tvarkos!“
RST byla prieš milijonierius
RST advokatas Donatas Kimsa teismo salėje kažkodėl stengėsi išvengti objektyvo. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Kairėnai

Vilniaus 4-asis apylinkės teismas kol kas neturi galimybių rimtai griebtis bylos, kurioje bendrovė „Rytų skirstomieji tinklai“ (RST) kaltina vogus elektrą būrį Kairėnų gyventojų, daugelis kurių yra milijonieriai.

Trečiadienį į parengiamąjį posėdį neatvykus net devyniems atsakovams, bylą teko atidėti iki vidurvasario.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./RST byla prieš milijonierius
RST byla prieš milijonierius.

Teismo šaukimai – į tuščius sklypus

Šią bylą nagrinėjantis miesto 4-ojo apylinkės teismo vadovas Jeugenijušas Jaglinskis kantriai vardijo atsakovų pavardes ir skelbė, ar jiems pranešta apie posėdį, ar kiekvienas iš jų yra sutaręs dėl atstovavimo šioje byloje su advokatu.

Skambėjo bendrovių vadovų, firmų savininkų, mokslininkų, medikų, kitų visuomenėje žinomų asmenų pavardės. Iš viso – 64 atsakovų, įsikūrusių Vilniaus pakraštyje, naujai statytame kvartale Vanagų, Kregždžių bei Giedros gatvėse.

Paaiškėjus, kad devyniems iš jų nėra tinkamai pranešta apie šios dienos posėdį, proceso dalyviai konstatavo, jog surengti parengiamojo posėdžio šiandien nėra galimybės.

Teisėjas J.Jaglinskis pranešė, kodėl nepavyko įteikti šaukimų. „Niekas negyvena, tuščias sklypas, tokio namo visai nėra, serga, moteriškė per domofoną sakė, kad toks žmogus čia negyvena“, – vardijo Temidės sargas.

Gelbėjimosi ratas – viešas paskelbimas

Teisėjas mėgino kuo labiau išnaudoti tai, jog yra susitikę abiejų pusių advokatai bei atvykę dalis gyventojų – buvo sprendžiami techniniai, procesiniai klausimai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./RST byla prieš milijonierius
Į posėdį atvyko dalis kvartalo gyventojų, nors daugelį jų gina advokatas.

Skirdamas kitą posėdį liepos 8 dienai, J.Jaglinskis siūlė suprasti, jog prie visų šešiasdešimt keturių atsakovų atostogavimo ar kitokių poreikių prisitaikyti neįmanoma, todėl ragino pasirūpinti, jog jiems būtų tinkamai atstovaujama.

Sutarta, jog RST savo lėšomis paskelbs apie vykstantį teismo procesą viešai, o tai bus laikoma tinkamu pranešimu apie bylą.

Kaip naujienų portalas 15min.lt jau pasakojo ankščiau, RST iš kadenciją baigusio prezidento dukters Laimos Mertinienės bei būrio jos kaimynų reikalauja bendros 13 313 litų sumos.

Du RST elektrikai prieš kelerius metus yra užfiksavę, jog bendras šio kvartalo elektros skaitiklis nesisuka. Vadinamasis nulinis laidas buvo nurautas. Pritaikę, ko gero, tik jiems vieniems priimtiną metodiką, elektros tiekėjai apskaičiavo keliolikos tūkstančių litų skolą.

„Ten yra apsileidimas“

Po posėdžio RST advokatas patvirtino, jog taikiais susitarimais šioje byloje bent kol kas nekvepia.

Savo ruožtu atsakovų gynėjas pareiškė, kad derėtis šioje istorijoje apskritai nėra dėl ko.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./RST byla prieš milijonierius
RST byla prieš milijonierius.

„Čia nesusipratimu nepavadinsi, nes visą elektros skaitiklių tikrinimo tvarką apibrėžia teisės aktai. Jie negali taip ateiti ir patys patikrinti – turi kviesti ir gyventojų atstovą bei užfiksuoti kartu, ką aptinka. Kiek suprantu, ir aktas turi būti surašomas iš karto, bet buvo surašytas tik po dešimties dienų“, – ieškovų silpnąsias vietas šioje byloje įvardijo atsakovams atstovaujantis advokatas Valdas Rakauskas.

„Nes inspektorius buvo atėjęs pas mane ir bandė tartis. Jis atviru tekstu nesakė, bet sėdėjo pas mane pusvalandį ir kalbėjo: „Na, va, žiūrėk, blogai... Ką daryti?“ O kai nepavyko susitarti – atsirado aktas“, – advokatui antrino kvartalo gyventojas Vytautas Vozgirdas.

Teisininkas V.Rakauskas klausė: „Kaip galima atjungti nulinį laidą, nepažeidus plombų?! Užfiksuota, kad atjungtas nulinis laidas ir dėl to nesisuka skaitiklis, bet plombos nepažeistos!“

Dar drąsiau apie susidariusią situaciją kalbėjo V.Vozgirdas. „Ten yra apsileidimas tuose elektros tinkluose – bardakas!“ – pareiškė vyriškis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius