-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 28 /12:28

Teisėjai ėmėsi A.Paleckio šnipinėjimo bylos apeliacijų: prie teismo – ir palaikymas, ir sulaikymas

Apeliacinis teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio advokatų skundą. Savo ruožtu nuteistojo gynėjai prie teismo rūmų surengė jo palaikymo akciją. Teismo rūmus saugoti buvo pasiruošusios policijos pajėgos, kilus incidentui, yra sulaikytųjų. Proceso trikdžių neišvengta ir teismo salėje: nušalinta advokatė, apeliacijų svarstymus teko atidėti.
Mitingas Algirdui Paleckui palaikyti
Algirdo Paleckio palaikymo akcijos epizodas: sulaikytas pareigūnams nepaklusęs vyras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Advokatų Adomo Liutvinsko ir Kęstučio Ragaišio pasirašytame skunde prašoma panaikinti liepą paskelbtą Šiaulių apygardos teismo nuosprendį ir priimti naują nuosprendį – A.Paleckį išteisinti.

Kaip paaiškėjo posėdžio dieną, apeliacinis procesas prasidėjo.

Neišvengta incidento

Prieš posėdžio 10.30 val. pradžią nemažas sujudimas vyko sostinės Lukiškių aikštėje, priešais teismo rūmus. Per numatytą atstumą nuo pastato susirinkę piketavo A.Paleckio rėmėjai. Palaikymo akcijos metu neišvengta viešosios tvarkos pažeidimų, tad policija vykdė asmens sulaikymą.

Plakatą laikęs vyras trijų policininkų buvo paguldytas ant grindinio, paskui nuvestas į policijos automobilį. Kaip BNS informavo įvykio vietoje dirbę pareigūnai, jis sulaikytas, nes nevykdė teisėtų policijos reikalavimų ir pasipriešino pareigūnams.

VIDEO: A.Paleckio palaikymo akcijoje sulaikytas policijos reikalavimų nevykdęs vyras

Kelios dešimtys žmonių į mitingą atsinešė plaktus su užrašais „Šalis be teisingumo – plėšikų gauja“, „Prokuratūra, VSD – užsakymų vykdytojai“, plakatą lietuvių ir anglų kalbomis „Laisvę politiniam kaliniui Algirdui Paleckiui“ su jo atvaizdu.

Kalbą susirinkusiai kiek mažiau nei šimto žmonių grupei sakė ir kone visuose pastarojo meto protestuose dalyvaujantis Laurynas Ragelskis. Dar 2015 metų Valstybės saugumo departamento ataskaitoje įvardintas kaip kuruojantis „antivakarietiškų ir prorusiškų“ straipsnių platformą, panašaus pobūdžio pasisakymų jis nevengė ir šįkart.

Susirinkusi minia garsiais palaikymo šūkiais įvertino L.Ragelskio pareiškimus, kad esą Lietuva laikosi ant trijų išgalvotų mitų – jog sovietų okupacija iš tiesų įvyko, jog pokario partizanai kovojo už nepriklausomybę ir, kad Sausio 13-ąją žuvę žmonės kovojo už Lietuvos laisvę. Anot jo, visos šios istorijos yra melas.

Neapsieita ir be Celofano

Kiek vėliau prie protesto prisijungė ir dar vienas aktyviai mitinguose prieš Galimybių pasą, suvaržymus dėl COVID-19 pandemijos bei skiepus dalyvaujantis kaunietis Antanas Kandrotas, dar žinomas Celofano slapyvardžiu.

Jis į mitingą atvyko imituodamas pirmąjį atkurtos Lietuvos valstybės vadovą, Atkuriamojo Seimo Pirmininką Vytautą Landsbergį.

VIDEO: A.Paleckio rėmėjų mitinge prie teismo dėmesiu mėgavosi kitas teisiamasis, pravarde Celofanas

Nesklandumų neišvengta ir teismo salėje. Neatvyko teisiamasis Deimantas Bertauskas, tiesa, jis raštu yra pateikęs prašymą, kad nori nušalinti nuo bylos jį ginti besirengiančią advokatę Z.Malovą. „Priežastis nurodoma ikiteisminio tyrimo medžiagoje“, – lakoniškai ir paslaptingai prašymą motyvavo D.Bertauskas.

Pamėgino nušalinti prokurorę

Tuo metu žodį teisme suteikus A.Paleckiui, pastarasis pareiškė, kad skelbia nušalinimą bylą kuruojančiai prokurorei Vilmai Vidugirienei.

A.Paleckis nušalinimą motyvavo tuo, kad 2018 metų gruodžio dieną, buvo surengta spaudos konferencija, joje dalyvavo Valstybės saugumo departamento, policijos ir prokuratūros vadovai.

Suprasti akimirksniu

  • Su šešerių metų senumo įvykiais susijusioje rezonansinėje šnipinėjimo byloje Algirdui Paleckiui (gim. 1971 m.) ir kartu su juo teisiamam verslininkui, pripažįstančiam kaltę, nuosprendis Šiauliuose paskelbtas 2021 m. liepą.
  • A.Paleckiui skirtas griežtas laisvės atėmimas (6 m.), o Deimanto Bertausko atžvilgiu byla nutraukta. Šiaulių apygardos teismo verdiktas neįsiteisėjo – sostinėje vyksta apeliacinis procesas.

„Jėgos struktūrų vadovai dar tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui viešai apkaltino mane šnipinėjimu, šie trys pareigūnai pažeisdami sąžiningo teismo principą, viešai įvardijo mane padarius sunkų nusikaltimą, taip padarytas spaudimas teismui ir visuomenei“, – per posėdį kalbėjo A.Paleckis.

Jis sako, kad leidimą skelbti ikiteisminio tyrimo medžiagą turėjo išduoti ikiteisminį tyrimą jo byloje kontroliavusi Generalinės prokuratūros prokurorė V. Vidugirienė.

„Jei ji leidimo neišdavė, tai nekontroliavo proceso“, – mano A.Paleckis.

2019 metų gruodžio 19 dieną teisėsauga paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui.

„Yra suimtas Lietuvos pilietis, žinomas visuomenėje, Algirdas Paleckis. Suimtų yra ir daugiau asmenų“, – tada spaudos konferencijoje pranešė tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Savo ruožtu ši valstybinį kaltinimą palaikanti Generalinės prokuratūros atstovė jos nušalinimui nepritarė, nes neišgirdo nė vieno šiai procedūrai reikalingo įstatymuose numatyto pagrindo.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija paskelbė pertrauką, kad raštu išspręstų abu su nušalinimais susijusius klausimus. Teisėjai prasitarė, kad nutarčių surašymui reikės maždaug pusvalandžio, tačiau į salę jie sugrįžo po pusantros valandos.

Advokatė Z.Malova nuo bylos nušalinta.

Tuo metu A.Paleckio reikalavimas nušalinti prokurorę V.Vidugirienę – atmestas. „Nenurodė nušalinimo pagrindų, o jo nurodytos aplinkybės nesutampa su faktinėmis aplinkybėmis“, – motyvavo teisėjai.

Kolegijos pirmininkė Vitalija Norkūnaitė padėkojo advokatei Z.Malovai už pastangas ir pasakė, kad ji jau gali būti laisva. Tuo metu visą procesą teko atidėti iki lapkričio 16 d.

Su byla susipažinti nespėjo

Išvakarėse teismas gavo šioje byloje nuo atsakomybės atleisto vilniečio Deimanto Bertausko advokatės Zitos Malovos prašymą atidėti teismo posėdį, motyvuojant tuo, kad gynėja neturėjo pakankamai laiko susipažinti su baudžiamosios bylos medžiaga. Z.Malova BNS sakė tik antradienį buvo parinkta atstovauti D.Bertauskui. Ši advokatė trumpai dalyvavo vykstant bylos ikiteisminiam tyrimui.

D.Bertauską ir per ikiteisminį tyrimą, ir nagrinėjant teisme, gynė valstybės skirti advokatai. Šiaulių apygardos teisme jam atstovavo ne Z.Malova, o kitas valstybės skirtas gynėjas Modestas Švažas.

Z.Malovos prašymą teisėjų kolegija galbūt nagrinės teismo posėdyje.

Skyrė 6 metus laisvės nelaisvės

Liepos pabaigoje Šiaulių apygardos teismas A.Paleckį pripažino kaltu ir skyrė jam šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jei apkaltinamasis nuosprendis bus paliktas galioti, iš tikrųjų A.Paleckis kalės daug trumpiau – maždaug puspenktų metų.

18 mėnesių, kuriuos jis praleido būdamas suimtas per tyrimą ir laukdamas teismo nuo 2018 metų spalio iki 2020 metų balandžio, yra įskaičiuojami į teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės laiką.

Suprasti akimirksniu

  • Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“. Skirdamas bausmę Šiaulių apygardos teismas atsižvelgė ir į šią aplinkybę, kad A. Paleckis buvo teistas dėl nusikalstamos veikos, susijusios su Sausio 13-osios įvykiais.
  • Antrą kartą buvęs Socialistinio liaudies fronto lyderis A. Paleckis buvo sulaikytas 2018 metų rudenį, įtarus šnipinėjimu Rusijai.
  • 1971 metais Berne, Šveicarijoje, gimęs A. Paleckis Vilniaus universitete yra įgijęs žurnalisto ir tarptautinių santykių specialisto diplomus, 1994-1995 metais tarptautinius santykius studijavo Tarptautiniame administracijos institute Paryžiuje.
  • 1994 metais jis pradėjo dirbti Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, kuravo santykius su Europos Sąjunga ir jos šalimis narėmis, 2003 metais įsidarbino Seimo pirmininko pavaduotojo patarėju. 2004-2007 metais A. Paleckis ėjo Seimo nario pareigas.

Kol kas A.Paleckis yra laisvėje, teismas paliko galioti intensyvią priežiūrą ir anksčiau sumokėtą 50 tūkst. eurų užstatą. Kartu su juo byloje buvo teisiamas vilnietis verslininkas D.Bertauskas, jis prisipažino ir bendradarbiavimo su teisėsauga, todėl buvo atleistas nuo atsakomybės ir yra saugomas valstybės.

Sako atlikęs žurnalistinį tyrimą

A.Paleckis kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą, esą bendraudamas su Rusijos piliečiais nežinojo apie jų ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis, bendravimas buvo išimtinai susietas su jo žurnalistine, politine veikla bei bendro verslo su D.Bertausku kūrimu, vykdymu.

Bylos duomenimis, D.Bertauskas ir A.Paleckis turėjo surinkti informaciją apie Lietuvos teisėjus, prokurorus, specialistus, tyrusius Sausio 13-osios bylą,

Pasak teismo, D.Bertauskas ir A.Paleckis turėjo bendrą tikslą – atnaujinti Lietuvoje registruotos „Lietuvos liaudies partijos“ (LLP) veiklą bei 2011 metų rugsėjo 23 dieną susitarimo tarp LLP ir Rusijos partijos „Jedynaja Rossija“ („Vieningoji Rusija“) pagrindu gauti iš šios Rusijos politinės partijos finansinę paramą LLP bei politinės partijos Lietuvos rusų sąjungos politinei veiklai – dalyvauti Lietuvos savivaldybių bei Seimo rinkimuose.

Bylos duomenimis, D.Bertauskas ir A.Paleckis turėjo surinkti informaciją apie Lietuvos teisėjus, prokurorus, specialistus, tyrusius Sausio 13-osios bylą,

Tuo tikslu 2017 metų vasario 12–18 dienomis, būdami Maskvoje, pasinaudodami LLP turimais kontaktais, D.Bertauskas ir A.Paleckis planavo susitikti su Rusijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininku Konstantinu Kosačiovu ir tartis dėl santykių su partija atnaujinimo.

Praėjusiame dešimtmetyje A.Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“. Skirdamas bausmę Šiaulių apygardos teismas atsižvelgė ir į šią aplinkybę, kad A.Paleckis buvo teistas dėl nusikalstamos veikos, susijusios su Sausio 13-osios įvykiais.

Kaip skelbta, ketvirtadienį sostinėje surengtos dvi negausios A.Paleckio palaikymo akcijos. Per pietus išėjęs iš teismo, apeliantas Gedimino prospektu patraukė prie LRT būstinės Vilniaus S.Konarskio gatvėje.

VIDEO: Per pietus išėjęs iš teismo, A.Paleckis patraukė prie LRT

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius