-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apribota kredito unijos „Žemaitijos iždas“ veikla – seife rasti tik 95 centai

Kredito unija galėjo perrašinėti savo buhalteriją, fiksuoti galbūt realiai neįvykusias ūkines operacijas, taigi apgaulingai vykdyti apskaitą. Ikiteisminį tyrimą dėl šios kredito unijos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pradėjo po Lietuvos banko (LB) kreipimosi.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje vyko spaudos konferencija dėl vykusių kratų bendrovėje „Lietuvos geležinkeliai“.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

LB Priežiūros tarnybos pranešime nurodoma, kad kredito unijos seife, vietoj jame turėjusių būti 122,6 tūkst. eurų, aptikta 0,95 euro.

Tikrinimo metu pateikti ne seife buvę 39 tūkst. eurų, nors faktinis jų likutis seife turėjo būti per 161,6 tūkst. eurų. Be to, nepateikti ir apskaitos dokumentai, pagrindžiantys seifo išlaidų operacijas.

Šiaulių apygardos prokuratūrai vadovaujant ikiteisminiam tyrimui dėl galimai apgaulingos apskaitos tvarkymo FNTT Šiaulių apygardos pareigūnai Telšiuose, Plungėje ir Vilniuje atliko kratas.

Jos vykdytos pas atsakingus kredito unijos darbuotojus, kredito unijoje, jos naudojamuose automobiliuose. Išimti apskaitos dokumentai, kompiuterinės laikmenos ir kita svarbi informacija rodo, kad po šių metų pradžioje atlikto LB patikrinimo buvo perrašinėti (klastoti) buhalterinės apskaitos dokumentai, įformintos ūkinės operacijos, kurios galbūt realiai neįvyko.

Veiklos apribojimo (moratoriumo) metu kredito unija laikinai negali teikti finansinių paslaugų (įskaitant indėlių grąžinimą).

Kredito unijos FNTT akiratyje atsiduria nebe pirmą kartą. FNTT tęsia didelės apimties ikiteisminius tyrimus dėl keturių kredito unijų turto iššvaistymo ir kitų nusikaltimų.

Bendra nusikalstamu būdu iš keturių kredito unijų gauta suma viršija 21,7 mln. eurų.

Pernai FNTT po LB inspektavimo pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dar vienos Vilniuje registruotos kredito unijos. Pradiniais duomenimis, iš šios kredito unijos galėjo būti pasisavintas 2,7 mln. eurų turtas.

Pernai FNTT baigė tyrimą dėl vienos iš Klaipėdoje veikiančių kredito unijų, kuri, kaip įtariama, iššvaistė apie 500 tūkst. eurų paskolų, taip pat dėl dar vienos uostamiesčio unijos darbuotojų, kurie įtariami pasisavinę apie 484 tūkst. eurų unijai priklausančių lėšų.

LB išplatino pranešimą, kad ​Kredito unija „Žemaitijos iždas“ nesilaikė teisės aktų reikalavimų tvarkydama buhalterinę apskaitą, todėl dėl kilusios grėsmės jos veiklos stabilumui ir patikimumui Lietuvos banko Priežiūros tarnyba iki šių metų kovo 31 d. apribojo kredito unijos veiklą ir paskyrė laikinąjį administratorių.

Kredito unijos patikrinimo metu jos seife Lietuvos banko tarnautojai rado tik 0,95 euro.

Tokią poveikio priemonę Lietuvos bankas pritaikė 2017 m. sausio 16 d. užfiksavęs daugiau kaip 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų trūkumą kredito unijos seife.

Kredito unijos patikrinimo metu jos seife, už kurį materialiai atsakingas Kreditavimo tarnybos vadovas Gintaras Sabeckis, Lietuvos banko tarnautojai rado tik 0,95 euro. Apie tai informuota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, kuri atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Laikinasis administratorius – UAB „Verslo konsultantai“ – ne vėliau kaip iki 2017 m. vasario 14 d. turi pateikti Lietuvos bankui išvadas dėl kredito unijos „Žemaitijos iždas“ finansinės būklės ir kaip būtų galima apsaugoti kredito unijos indėlininkų, kitų kredito unijos kreditorių ir klientų interesus.

Kredito unijos narių indėliai yra apdrausti valstybės įmonėje „Indėlių ir investicijų draudimas“ Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymo nustatyta tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius