Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aštuoni vilniečiai įtariami pasisavinę daugiau kaip 2 milijonus litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba baigė du ikiteisminius tyrimus, kuriuose aštuoni vilniečiai ir keturios uždarosios akcinės bendrovės kaltinami daugiau nei 2 mln. 800 tūkst. litų pasisavinimu ir kitais finansiniais nusikaltimais.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba / FNTT nuotr.

Kaip rašoma Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pranešime, pirmajame baigtame tyrime išaiškinta, kad kompiuterine technika prekiaujančios bendrovės direktorius D.S., padedant 41 metų L.B., suklastojo jokios realios veiklos nevykdančių dviejų bendrovių 3 kasos pajamų orderių kvitus.

Suklastotuose dokumentuose įrašyta, kad bendrovė išmokėjo dviem įmonėms avansu 520 tūkstančių litų. Remdamasis suklastotais dokumentais, 35 metų bendrovės vadovas iš savo vadovaujamos įmonės kasos ir banko sąskaitos grynaisiais pinigais paėmė ne tik suklastotuose dokumentuose užfiksuotą sumą, bet ir dar 120 tūkstančių litų.

Įtariama, kad bendrovės vadovas D.S. pasisavino jo žinioje buvusį didelės vertės bendrovei priklausantį turtą – 640 tūkstančių litų.

Painesnę nusikalstamos veiklos schemą naudojo antrame tyrime dėl daugiau nei 650 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio įgijimo apgaule kaltinamaisiais pripažinti 6 Vilniaus gyventojai ir 4 bendrovės. Šį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

Kaip išaiškinta, trys pagrindiniai organizuotos grupės nariai – 44 metų R.T., 46 metų R.Č. ir 41 metų N.G. kartu su bendrovių vadovais organizavo sukčiavimą pridėtinės vertės mokesčių srityje bei grynųjų pinigų iš įmonių pasisavinimą. Į įmonių buhalterinę apskaitą buvo įtraukiami ne tik, kaip įprasta, jokios veiklos nevykdančių bendrovių apskaitos dokumentai.

Siekdami užmaskuoti nusikalstamą veiką organizuotos grupės nariai naudojo, kaip tarpininkes ir savo kontroliuojamų smulkių bendrovių, imituojančių didesnes apyvartas, dokumentus. Išaiškinta, kad didžiausią pinigų sumą pasisavino projektus organizuojančios viešosios įstaigos direktoriai.

Paskaičiuota, kad iš viso į viešosios įstaigos buhalterinę apskaitą įtraukta intelektinių paslaugų už daugiau nei 1,8 milijono litų, nors įstaiga jų iš kitų bendrovių nebuvo įsigijusi. Užfiksuota, kad ir kitos dvi bendrovės iš tiesų nepirko iš veiklą imituojančių bendrovių nei mūro ir perdengimo darbų, nei popierinių kartoninių pakuočių, nes viena iš jų pati prekiauja popieriumi ir kartonu.

Tyrimo metu iš apgaule įgyto virš 650 tūkstančių litų pridėtinės vertės mokesčio jau yra atlyginta daugiau nei 500 tūkstančių litų, tai pat kaltinamųjų turtui paskirtas laikinas nuosavybės teisės apribojimas. Baigtą baudžiamąją bylą sudaro 42 tomai ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų, pagrindžiančių nusikalstamos grupuotės kaltę dėl įvykdytų nusikalstamų veikų.

Baigtos baudžiamosios bylos perduotos Vilniaus apygardos teismui. Už įvykdytas nusikalstamas veikas kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius