-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atmetus visus gynėjų prašymus, objektyviai išnagrinėti K.Michailovo bylos neįmanoma - K.Michailovo advokatas

Medininkų byloje kaltinamo Konstantino Michailovo bylos objektyviai išnagrinėti neįmanoma, nes atmetami visi gynėjų prašymai.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Tai ketvirtadienį teismo posėdyje pareiškė K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius, kuomet Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjų kolegija atmetė daugumą Medininkų žudynių byloje kaltinamo K.Michailovo advokatų birželio pabaigoje pateiktų prašymų, o prokurorai pasiūlė atmesti ir antradienį pateiktuosius.

„Mes manome, kad galima, aišku, visus gynybos prašymus atmesti, neva jie visi nesusiję su byla, todėl manome esant tokiai padėčiai, kai prašymai yra atmetami net neįsigilinant į prašymus, bylos objektyviai išnagrinėti nebus įmanoma. Po to, kaip teismas norės taip ir nuspręs dėl prašymų. Tik klausimas, ar bus nubausti tikrieji kaltininkai", - teigė A.Marcinkevičius, išklausęs prokuroro Rolando Stankevičiaus poziciją, kad antradienį pateiktos dar kelios dešimtys prašymų turi būti atmestos.

Teisėjai ketvirtadienį atmetė gynėjų prašymus dėl papildomos medžiagos išreikalavimo iš daugelio Lietuvos ir Rusijos valstybės institucijų, tarp jų Lietuvos Seimo, Rusijos Generalinės prokuratūros, Muitinės departamento, Valstybės saugumo departamento ir kitų.

Anot teismo, šie prašymai yra nepagrįsti arba nesusiję su byla, arba, teismo teigimu, advokatai nenurodė, kokią reikšmę jie turi teisme nagrinėjamai bylai.

Teisėjai taip pat atmetė advokatų prašymą perduoti baudžiamąją bylą prokurorams, nes neva nėra išspręstas baudžiamojo įstatymo galiojimo klausimas.

Dėl vienintelio gyvo likusio liudininko Tomo Šerno apklausos, kuri vyko nuo 1991-ųjų rugpjūčio 2-osios iki rugpjūčio 8-osios, prijungimo teismas nutarė spręsti, kai T.Šernas teismo posėdyje bus apklaustas.

Vis dėlto teismas nusprendė prie bylos pridėti Vilniaus savivaldybės raštą dėl šviesoforų įrengimo ir veikimo 1991-aisiais Medininkų įvykio laikotarpiu, įvykio faktinių aplinkybių apžiūros protokolą ir fotolentelę.

VAT nusprendė prie bylos pridėti ir prokurorų civilinį ieškinį dėl 3 mln. litų žalos atlyginimo valstybei.

Birželio pabaigoje K.Michailovo gynėjai Arūnas Marcinkevičius ir Ingrida Botyrienė pateikė keletą dešimčių prašymų išreikalauti duomenų tiek iš Lietuvos, tiek iš Rusijos valstybės institucijų: Rusijos prokuratūros, Valstybės saugumo departamento, Generalinės prokuratūros, Seimo kanceliarijos, Krašto apsaugos ministerijos, Policijos departamento, Vidaus reikalų ministerijos ir kitų institucijų.

Antradienį K.Michailovo gynėjai dar pateikė keletą dešimčių prašymų dėl papildomos medžiagos, neva svarbios bylos tyrimui.

Juos visus prokurorai prašė atmesti, nes jie nėra susiję su byla arba nepagrįsti.

Dėl šių prašymų VAT ketina pasisakyti penktadienį

Buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas K.Michailovas (buvęs Nikulinas) kaltinamas dalyvavęs Medininkų žudynėse.

Šiuo metu K.Michailovas suimtas - rugpjūčio pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, kad ši griežčiausia kardomoji priemonė bus taikoma iki spalio pabaigos, nors kaltinamasis prašė ją panaikinti.

K.Michailovas kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje.

Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų - taip pat buvusių omonininkų - būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei A.Ryžovo - yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius