-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudžiamoji byla, patvirtinanti korupciją akcinėje bendrovėje „Lietuvos paštas“, pasiekė teismą

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl kyšininkavimo, papirkimo ir piktnaudžiavimo tarnyba bendrovėje „Lietuvos paštas“.
Paštas
Paštas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip praneša Vilniaus apygardos prokuratūra, šiais nusikaltimais kaltinami trys juridiniai ir septyni fiziniai asmenys, tarp jų – trys akcinės bendrovės „Lietuvos paštas“ darbuotojai. Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad dalį „Lietuvos pašto“ skelbiamų viešųjų pirkimų konkursų laimėdavo tie verslininkai, kurie duodavo kyšį vienam iš minėtos akcinės bendrovės vadovų – ūkio valdymo direktoriui ir Nekilnojamojo turto pardavimo bei Viešųjų pirkimų komisijų pirmininkui 48 metų A.B.

Pareigūnai atskleidė, kad siekdami įsigyti „Lietuvos paštui“ priklausančius pastatus Kazlų Rūdoje bei Visagine verslininkai A.B. davė kyšius. O Raseinių pašto pastato rekonstrukcijos bei papildomų statybos darbų Vievio pašto pastate konkursus „laimėjo“ įmonių vadovai, iš anksto A.B. įteikę dideles pinigų sumas: pirmuoju atveju – 25 tūkst. litų (iš reikalautų 45 tūkst. litų), antruoju – 20 tūkst. litų. Tais kartais A. B. veikė ne vienas – jam talkino, bendrininkavo Raseinių pašto direktorius 38 metų M.K. ir „Lietuvos pašto“ turto eksploatacijos skyriaus specialistas 35 metų J.B.

Nustatyta, kad didžiausią – 10 tūkst. 200 eurų (per 35 tūkst. litų) – kyšį be tarpininkų A.B. gavo iš vienos sostinėje registruotos transporto bendrovės valdybos pirmininko 48 metų D.S. Dėl to paskelbto keturiolikos automobilių pirkimo konkurso sąlygos buvo pritaikytos, atsižvelgiant į „Iveco“, kuriais prekiauja ši įmonė, technines charakteristikas. Įsigyti automobiliai „Iveco Daily“ buvo skirti kilnojamiesiems paštams įrengti.

Verslininkai, už kyšius pelnę A.B. palankumą ir su „Lietuvos paštu“ pasirašę jiems naudingas sutartis, kaltinami papirkimu.

Šie nusikaltimai buvo įvykdyti laikotarpiu nuo 2006 metų iki 2009-ųjų rugsėjo. Dalis kaltinamųjų savo kaltę pripažįsta. Beje, visi jie turi aukštąjį išsilavinimą.

Ikiteisminį tyrimą, susijusį su korupcija akcinėje bendrovėje „Lietuvos paštas“, atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai.

Dėl dviejų epizodų – piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo parduodant „Lietuvos paštui“ priklausantį nekilnojamąjį turtą – ikiteisminis tyrimas išskirtas į atskirą. Jame įtarimai pareikšti buvusiam šios bendrovės generaliniam direktoriui E.V. ir visiems A.B. vadovaujamos Nekilnojamojo turto pardavimo komisijos nariams.

„Ši baudžiamoji byla patvirtina, kad kalbos apie neskaidriai vykdomus viešuosius pirkimus akcinėje bendrovėje „Lietuvos paštas“ – ne iš piršto laužtos, – sakė prokuroras L. Kuprusevičius. – Viešieji pirkimai, konkursai ES paramai gauti, valstybės turto privatizavimas – terpė, palanki korupcijai.“

Įstatymas valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, kuris savo naudai priėmė, pažadėjo ar susitarė priimti didesnes nei 250 MGL vertės kyšį, reikalavo ar provokavo jį duoti, numato laisvės atėmimo nuo dvejų iki aštuonerių metų bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius