Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Ryšardui Skirtunui pateikti įtarimai dėl kyšininkavimo

Buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Ryšardui Skirtunui Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pateikė įtarimus dėl kyšininkavimo.
Ryšardas Skirtunas
Ryšardas Skirtunas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įtarimai pateikti praėjusią savaitę STT būstinėje Vilniuje, R.Skirtunas į apklausą atvyko su advokatu Adomu Liutvinsku ir davė parodymus. Teisėjo apklausa vyko ir pirmadienį.

„Duoda aprodymus, neatsisakė, matyt, išsamius“, – BNS sakė ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Linas Kuprusevičius.

Jo teigimu, R.Skirtunui pateikti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 2 dalį. Joje sakoma, kad valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai tiesiogiai ar netiesiogiai pažadėjęs ar susitaręs priimti kyšį arba reikalavęs ar provokavęs duoti kyšį, arba priėmęs kyšį už neteisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki septynerių metų.

Po apklausos R.Skirtunui skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, taip pat uždrausta bendrauti su byloje figūruojančiais asmenimis.

„Skirti kitą kardomąją priemonę būtų netikslinga – atlikti būtiniausi ikiteisminio tyrimo veiksmai, asmenys apklausti“, – BNS sakė L.Kuprusevičius.

Balandžio 10 dieną Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo 51 metų R.Skirtuno kabinete atlikta krata, rasta 30 tūkst. litų, jie galėjo būti perduoti kaip kyšis. Įtariama, kad kyšis galėjo būti perduotas siekiant palankaus sprendimo Laimono Jurgelevičiaus baudžiamojoje byloje. R.Skirtunas savo parašu patvirtino, kad iš advokato Vitoldo Petravičiaus gavo paketą. Jame STT aptiko pinigus.

Gegužės viduryje prokuratūra į laisvę paleido teisėjo papirkimu įtariamą advokatą. V.Petravičiui, kaip R.Skirtunui, skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, jiems draudžiama bendrauti tarpusavyje, taip pat su kitais asmenimis.

Seime generalinis prokuroras Darius Valys yra sakęs, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas R.Skirtunas dėjo pastangų, jog būtų paskirtas į trijų teisėjų kolegiją, kuri nagrinės L.Jurgelevičiaus baudžiamąją bylą. Jis buvo paskirtas pranešėju šioje byloje. Be to, priimdamas pinigus iš teisiamojo advokato V.Petravičiaus esą pažadėjo palankų nuosprendį jo ginamajam.

Seimas priėmė sprendimą dėl teisinio imuniteto panaikinimo R.Skirtunui, netrukus Teisėjų taryba neeiliniame posėdyje pritarė R.Skirtuno atleidimui, o prezidentė pasirašė dekretą dėl R.Skirtuno atleidimo už teisėjo vardo pažeminimą.

Tiriant galimą korupciją Vilniaus apygardos teisme, balandį STT pareigūnai buvo sulaikę du Vilniuje žinomus advokatus – V.Petravičių ir Sigitą Juodelį.

S.Juodelis buvo paleistas tą pačią dieną, o V.Petravičius iš padžių buvo sulaikytas 48 valandoms, vėliau suimtas mėnesiui.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl prekybos poveikiu, papirkimo bei kyšininkavimo. Šioje byloje yra keturi įtariamieji: R.Skirtunas, V.Petravičius, S.Juodelis ir L.Jurgelevičius.

Vilnietis L.Jurgelevičius, kuriam atstovavęs advokatas V.Petravičius įkliuvo dėl galimo teisėjo papirkimo, Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendžiu Vilniaus apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai turėjo sumokėti daugiau nei 142 tūkst. litų.

Be to, nuosprendį paskelbęs teismas buvo nusprendęs konfiskuoti valstybės naudai iš nusikalstamų veikų gautus daugiau nei 242 tūkst. litų. Vilniaus apygardos teismas šią bylą turėjo nagrinėti apeliacine tvarka.

Ikiteisminį tyrimą atlieka STT Vilniaus valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius