-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Byla dėl Biržuose įvykusio katilo sprogimo, per kurį žuvo trys žmonės, perduota teismui

Biržuose pernai lapkričio paskutinę dieną sprogęs šildymo katilas atėmė trijų žmonių gyvybes – dėl padarytų darbų saugos, sveikatos apsaugos ir kitų aktų pažeidimų, prikvietusių nelaimingą atsitikimą automobiliams detales gaminančioje bendrovėje, baudžiamąja tvarka teks atsakyti jos direktoriui – 36 metų L.V.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Laikraščio „Šiaurės rytai“ nuotr.

Kaip rašoma Panevėžio apygardos prokuratūros pranešime, šią nusikaltimų asmens socialinėms teisėms baudžiamąją bylą Biržų rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Raimundas Binkis perdavė nagrinėti teismui.

Laikraščio „Šiaurės rytai“ nuotr./Įvykio vietoje
Laikraščio „Šiaurės rytai“ nuotr./Įvykio vietoje

Pernai lapkričio 30 d. ankstų rytą, vos prasidėjus rytinei pamainai, dėl cirkuliacinių sutrikimų sprogo kūrenamo savadarbio katilo kairės pusės durys ir jų dalis mirtinai sužalojo šalia jo buvusius bendrovės tris darbuotojus – vieną vyrą ir dvi moteris.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatytos priežastys, sukėlusios katilo sprogimą ir nelaimingą atsitikimą. Darbdavys dėl neatsargumo pažeidė darbų saugos įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytus reikalavimus, nes būdamas bendrovės direktoriumi organizavo savadarbio – įmonėje pačių darbuotojų pagaminto kieto kuro vandens šildymo katilo sukonstravimą neturint tinkamo tam projekto, jo sumontavimą atviroje lauko pastogėje ir jo kūrenimą įmonėje šildymo sezono metu. Savadarbis katilas turėjo konstrukcijos trūkumų, kurie sukėlė sprogimą.

Taip pat būta ir kitų darbo saugos srities trūkumų – katilą kūrenti buvo pavesta neapmokytam ir neinstruktuotam asmeniui, nebuvo pakankamo reiklumo organizuojant saugos ir sveikatos darbo vidinę kontrolę įmonėje, neįvertinta savadarbio katilo naudojimo metu kylanti sprogimo rizika.

„Koks bebūtų skaudus visiems trijų aukų pareikalavęs įvykis bendrovėje, tačiau buvo privalu nustatyti nelaimingą atsitikimą sukėlusias priežastys ir padarytus įstatymų bei teisės aktų pažeidimus, kurių nuostatų saugodamas darbuotojų sveikatą ir gyvybę turėjo paisyti už darbui saugių sąlygų sudarymą atsakingas darbdavys,“ – teigia Biržų rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Robertas Diksa.

Ikiteisminį tyrimą atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Biržų rajono policijos komisariato tyrėjai, tyrimą organizavo, kontroliavo ir jam vadovavo Biržų rajono apylinkės prokuratūros prokurorai.

Darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs darbų saugos įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytus darbų saugos ar sveikatos apsaugos darbe reikalavimus, jeigu dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas žmonėms, avarija ar atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius