-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 26 /16:14

Darbo partijai, Viktorui Uspaskichui, Vytautui Gapšiui, Vitalijai Vonžutaitei ir Marinai Liutkevičienei pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo

Generalinė prokuratūra vadinamojoje juodosios buhalterijos byloje Darbo partijai, jos lyderiui Viktorui Uspaskichui, Seimo nariui Vytautui Gapšiui, kandidatei į Seimo nares Vitalijai Vonžutaitei ir buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei pateikė kaltinimus dėl sukčiavimo.
Viktoras Uspaskich
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šie kaltinimai atsirado valstybės kaltintojui Generalinės prokuratūros prokurorui Sauliui Verseckui nusprendus perkvalifikuoti kaltinamųjų veiksmus.

Anksčiau Darbo partija ir keturi su ja siejami asmenys buvo kaltinami neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu valstybės institucijoms, siekiant išvengti mokesčių ir apgaulingu pareiškimu apie juridinio asmens veiklą. Šie du Baudžiamojo kodekso straipsniai pagal dabar prokuroro naujai pateiktą kaltinimą pakeisti į Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalį, kuris numato atsakomybę už sukčiavimą.

„Atsižvelgdamas į dabartinę teismų praktiką tokio pobūdžio bylose, kad mokestinių prievolių vengimas prieš valstybę yra sukčiavimas“, – BNS atsakė prokuroras S.Verseckas, paklaustas, kodėl nagrinėjant bylą teisme perkvalifikuojami kaltinimai Darbo partijos byloje.

Pasak jo, faktinės bylos aplinkybės nekeičiamos, tik duodamas kitoks juridinis įvertinimas.

Pasak prokuroro, pakeitus kaltinimus į sunkesnius, ilgėja senaties terminas, griežtėja bausmės. Pagal senesnius kaltinimus, senaties terminas buvo aštuoneri metai, skaičiuojant nuo 2006 metų. Pagal dabartinius kaltinimus, senaties terminas – dešimt metų.

„Tačiau teismas nėra susaistytas mūsų prašymo ir gali priimti sprendimą pagal senąją kvalifikaciją“, – sakė prokuroras.

Patikslinti kaltinimai penktadienį posėdžio pabaigoje įteikti proceso dalyviams.

Baudžiamojo kodekso 182 straipsnio 2 dalis numato, kad tas, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą ar turtinę teisę arba didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčias vertybes arba išvengė didelės vertės turtinės prievolės, arba ją panaikino, arba sukčiavo dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Prie DP bylos grįš lapkričio 5 dieną. Teismas yra apklausęs apie pusantro šimto liudytojų iš 330.

Prokuroras yra skelbęs, kad 2004-2006 metais partijos dokumentuose nefiksuota apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Ieškinį šioje byloje yra pareiškusi Valstybinė mokesčių inspekcija, kuriai nebuvo sumokėti daugiau kaip 3 mln. 9 tūkst. litų privalomų mokesčių ir įmokų, bei Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius dėl valstybei padarytos žalos nesumokant privalomų valstybinio socialinio draudimo įmokų – daugiau kaip 855 tūkst. litų.

„Darbiečiai“ kaltinimus kategoriškai neigia.

Papildyta 16.14 val.: Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas sako, kad reikalaus nuo bylos nagrinėjimo teisme nušalinti kaltinimus vadinamosios juodosios buhalterijos byloje partijos atstovams į sunkesnius perkvalifikavusį Generalinės prokuratūros prokurorą.

Tokį prokuroro Sauliaus Versecko žingsnį prieš pat antrąjį Seimo rinkimų turą V.Uspaskichas vadina politikavimu.

„Politikavimas. Nėra jokių aplinkybių, prieš pat rinkimus keičiami kaltinimai, čia vienareikšmiškai – politikavimas. Mes reikalausime (prokuroro – BNS) nušalinimo“, – paklaustas, kaip vertina pakeistus kaltinimus, BNS penktadienį sakė V.Uspaksichas.

Darbo partijos vicepirmininkas ir kitas bylos kaltinamasis Seimo narys Vytautas Gapšys prokuroro veiksmus taip pat vadino politine akcija.

„Kitaip, kaip politine akcija, vertinti negaliu, nes tai padaryta tyčia prieš antrąjį Seimo rinkimų turą, iki balsavimo skaičiuojant valandas“, – BNS sakė politikas.

„Pats prokuroras pripažino, kad niekas nepasikeitė nuo to, ką jis matė 2006-2007 metais, pasikeitė tik politinė situacija“, – piktinosi V.Gapšys.

Jo teigimu, teismas kol kas tik priėmė S.Versecko prašymą, tačiau dėl jo nepasisakė, padarė pertrauką, kad su prašymu galėtų susipažinti kaltinamieji.

„Prokuroras puikiai suprato, kad geriausia teikti tokį prašymą paskutinę dieną prieš antrąjį rinkimų turą, kai mums neįmanoma apsiginti. Net jeigu po to teismas ir netekins to prašymo, rinkimai jau bus pasibaigę“, – pareigūną politikavimu kaltino V.Gapšys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius