-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėja nustebusi: V.Uspaskichas reikalavo ekspertizės, o vėliau pats atsisakė duoti rašybos pavyzdžius

Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį paskelbė, kad skiria naują finansinę bei rašysenos ekspertizes. Be to, teismas nesutiko nutraukti Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylos, nes, jo teigimu, vienas iš teisiamųjų – Viktoras Uspaskichas – europarlamentaro imuniteto kol kas neįgijo.
Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys,  Viktoras Uspaskichas
Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys, Viktoras Uspaskichas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tuo metu V.Uspaskichas ir jo advokatai mano, kad politikas jau yra įgijęs teisinę neliečiamybę, tad teismo procesas turi būti nutrauktas, grąžinant V.Uspaskichui pusės milijono litų piniginį užstatą.

Apeliacinio teismo teisėja Violeta Ražinskaitė trečiadienį per posėdį pareiškė, kad gynėjai bando klaidinti teismą ir interpretuoja įstatymus.

Kalėti nuteisto Darbo partijos įkūrėjo advokatas Vytautas Sviderskis paprašė nutraukti jo kliento baudžiamąjį persekiojimą, nes jis yra išrinktas į Europos Parlamentą ir įgijo naują teisinę neliečiamybę.

„Šios dienos posėdis yra teisėtas. Teisėjų kolegija išanalizavo įstatymus ir išsiaiškino, kad Europos Parlamento nario imunitetas atsiranda sesijų metu ir imunitetas galioja vykstant į susitikimų vietą ar iš jos. Sesija dar nėra paskelbta, nereikia vykti, šiandien imuniteto (V.Uspaskichas – BNS) neįgavo“, – sakė teisėja V.Ražinskaitė.

Pasak jos, imunitetas atsiranda tik pirmosios EP sesijos metu, todėl V.Sviderskio prašymas nutraukti baudžiamąjį procesą atmetamas.

EP į pirmą sesiją rinksis liepos pradžioje.

Be to, birželio 11 dieną Lietuvos apeliacinis teismas paskelbs, ar tenkina valstybės kaltintojo prokuroro Sauliaus Versecko prašymą teismui kreiptis į generalinį prokurorą, kad šis savo ruožtu kreiptųsi į Europos Parlamentą dėl teisinio imuniteto V.Uspaskichui panaikinimo.

Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį posėdyje paskelbė, kad skiria naują finansinę bei rašysenos ekspertizes. Teismo pavedimu ekspertai taip pat turės tirti du kompiuterius, kurie per kratą buvo paimti iš kito nuteisto „darbiečio“ Vytauto Gapšio.

Skirti abi minėtas ekspertizes prašė nuteistųjų gynėjai.

Rašysenos ekspertize bus tiriama, ar tikrai finansines Darbo partijos ataskaitas Vyriausiajai rinkimų komisijai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pasirašė tuometinis partijos vadovas V.Uspaskichas. Politikas aiškina, kad parašas panašus į jo, ar jis pasirašinėjo šiuos dokumentus, tiksliai nepamena.  

„Tikrai esu dėkingas už tą ekspertizės paskyrimą, aš noriu, kad jie mane apklaustų“, – teisme pareiškė V.Uspaskichas.

Tačiau jis negalėjo pasakyti, ar sutiks duoti savo rašysenos pavyzdžius. V.Uspaskichas pareiškė, kad jam reikia pasitarti su advokatais.

„Reikėjo tartis anksčiau, kai teikėte prašymą – turite tris advokatus ir nesugebate susitarti. Jūs gi prašymą dėl ekspertizės pateikėte, gi ne teismas sugalvojo tą ekspertizę. Jeigu jūs nebendradarbiausite, nebus ekspertizės“, – tvirtino teisėja.

Ji taip pat pavedė advokatams per tris dienas nuo šio posėdžio suformuluoti klausimus ekspertams.

Teismas taip pat pranešė, kad VMI ir „Sodra“, kurios yra civilinės ieškovės byloje, sumažino civilinius ieškinius. VMI anksčiau prašė priteisti 3 mln. 9 tūkst litų, o „Sodra“ – daugiau nei 800 tūkst. litų. Dabar VMI patikslintas ieškinys yra daugiau nei 2 mln. 749 tūkst. litų. Jis sumažėjo 259 tūkst. „Sodra“ pateikė patikslintą 616 tūkst. 602 lių ieškinį – jis sumažėjo 238 tūkst. 745 litais.

Teismas kol kas nepaskelbė, ar stabdo bylos nagrinėjimą iki ekspertizių išvadų gavimo.

Pernai liepą Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Parlamentarė Vitalija Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius